Портокалови резанки или кандирани портокалови кори

Още от времето, когато баба правеше сладко от портокалови кори, свързвам Коледата и зимата с тях. И в това няма нищо чудно – едно време „пускаха“ портокалите по магазините през зимата и затова много от спомените за Коледа и семейни празници вървят с аромата на току що обелен портокал.

Като част от неорганизирана ароматерапия, преди години препичах кори от портокал на плочата на котлона. Къщата се изпълваше със сладкия и свеж аромат на препечени портокали, а понякога и на загорели портокалови кори, защото от време на време ги забравях.

Откакто видях портокалови резанки (виждала съм да ги наричат кандирани портокалови кори, но докато ги приготвях, те много ми напомниха за желираните бонбони „лимонови резанки“) като част от рецепта за коледни бисквити, започнах да планирам приготвянето им. Вчера като ги направих, установих, че повече време съм мислила и планирала правенето им, отколкото ми отне да ги приготвя.

И така, използвах тази рецепта на foodnetwork, като преди да започна се консултирах и с тази рецепта на нож и виличка.  Опитах част от корите да направя по едната рецепта и част по другата. По-долу е описанието на това, което ми хареса най-много от двете рецепти.

Следващия път мисля да направя цялата доза от 6 портокала, тъй като се оказа, че ми трябват за доста коледни сладкиши и бисквити, които харесваме – лебкухен, щоленколедни сладки с подправки и немски коледни сладки.

Портокалови резанки

корите на 3 портокала

2 ч.ч захар + допълнително за овалване

1 ч.ч. вода

Измих старателно с гъба  3 портокала и ги натрих със сол, за да махна колкото е възможно повече от следите от вещества, с които са  ги обработвали. Не знам дали това наистина премахва вредните вещества, но общо взето, каквото прочетох, че другите са правили, направих го, надявайки се, че и бланширането ще премахне каквото е останало неизмито. Отрязах малко от двата края на портокалите, леко разрязах корите им (без да достигам плода) на 4 и ги обелих.

Издълбах колкото можах от бялата мека част от кората с помощта на малък нож (възможно е да я оставите, но това ще направи портокаловите резанки малко по-нагарчащи, но пък ще имат повече обем, ако ще ги топите после в шоколад, например).  [Бележка 2011 г:  Тази година обелих корите с белачка за картофи и си спестих много време).

Нарязах корите с ширина 1 см и ги сложих в голям тиган.  Залях ги със студена вода и когато водата кипна, я излях. Направих това общо 3 пъти, след което извадих резанките от тигана и сложих в него захарта и водата посочени по-горе. Оставих сиропа да къкри 8-9 мин и тогава върнах отново резанките в сместа.

На този етап е много важно да не разбърквате резанките, тъй като захарта вместо по тях щяла да се озове във водата, твърди рецептата. Ако има нужда, леко разклатете тигана, за да се наместят всички долу-горе по равно.

Ако сте обелили бялата месеста част на портокалите, оставяте да къкри на тих огън 45 мин, ако не сте – 75 мин. И в двата случая, резанките са готови, когато станат прозрачни.

С помощта на вилица извадих резанките една по една. Част от тях овалях в захар и след това ги наредих на скарата (под нея сложих тава с размерите на скарата, за да обира капките сироп и захар). Внимавах да не се допират, защото после няма отделяне.

Захарния сироп запазих в буркан в хладилника, за да го ползвам за подслаждане на чайове, а може би и сладкиши, защото водата така се изпари, че той се кристализира отново, но сега е с приятен аромат на портокали.

Оставих резанките да съхнат през нощта, като за по-сигурно преди да легна ги обърнах веднъж, за да не залепнат за скарата.

Употреба: Освен в сладкиши и бисквити, които съм посочила по-горе, портокаловите корички много добре се съчетават с натурален шоколад. Освен че могат да бъдат потопени в разтопен на водна баня шоколад, те присъстват и в доста други рецепти като този Гладък трюфел с портокалово конфи, който направих преди 2 години и се получи много фин.

Фурмата от горната рецепта ме подсети за едни фурми, приготвени от Ивелина Иванова пълнени с бадем (бланширан)  и върху него шприцовани равни части синьо сирене и сирене Филаделфия с портокалова кора. Най-отгоре – захаросан джинджифил. Беше поднесен с порто на една винена дегустация.

Добър апетит и приятни дни от мен!

PS ноември 2010: След изнесената в медиите тези седмици информация, че по портокалите са открити следи от 5 вида пестицида (все в нормата), мисля тази година да пробвам с био портокали. Скъпи са, но ми се струва крайно неразумно да ядем 5 вида пестициди за десерт. И без това не готвя с портокалови корички всеки ден.

Тази година реших да не овалвам резанките в захар след изваждането от тигана, а ги оставих така, тъй като щях да ги влагам в различни продукти и нямаше нужда от допълнително захар.

Останалите ви лимони можете да използвате в лимонов тарт, крем или друг лимонов сладкиш. Портокалите можете просто да изядете или да направите с тях портокалов мармалад.

Save

Публикувано на Коледа, десерти, празници, храна и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Портокалови резанки или кандирани портокалови кори

  1. Pingback: Lebkuchen или лебкухен « малки неща

  2. Pingback: Просто кекс « малки неща

  3. Pingback: Портокалови сабле бисквити « малки неща

  4. Pingback: Калии « малки неща

  5. boulangerie каза:

    Ооооооо, Мира, абсолютна прекрасност, просто право в десятката, да видим само откъде ще се сдобия с био портокали. Сподели моля те ако вече си успяла да намериш. Хубава вечер.

    • littlethingslife каза:

      Надя, закупих ги от Балев Био Маркет в The Mall на Цариградско шосе, на ниво -2 срещу касите на Carrefour. Трябва да си призная, че бяха малки и едва си избрах 3, които да имат вид, но за каузата май си струва (вторият път бяха доста хубави, ни и по-големи, което се отрази на цената:). 3 портокала излизат между 3 и 5 лева. Лимоните им не бяха хубави и ще правя с пестицидните :(, но може би е така защото малко хора купуват и застояват (вторият път и лимоните бяха хубави). Поздрави!
      PS. Като идея – от 3-те портокала излизат 100 – 125 гр кандирани портокалови кори. Ще се наложи да купувам пак :).

  6. Pingback: Коледни сладки с подправки | малки неща

  7. Pingback: Немски коледни сладки (лебкухен) | малки неща

  8. Гергана Георгиева каза:

    За пестицидите – при варене с температура над 75 градуса пестицидите изчезват, така че тази рецепта може да бъде осъществена с всякакви портокали без да се притеснявате за пестицидите .

Вашият коментар