Гарам масала

Гарам масала се нарича комбинация от подправки, които са различни не само във всеки регион на Индия, но и варират от семейство до семейство.

Аз си правя моята гарам масала според рецептата във „Ведическо кулинарно изкуство“.  Първоначално може да ви изглежда сложно да набавите всички подправки, но след това ще откриете, че подправките, които се използват, ще можете да използвате и в други ястия, а уханието им докато ги препичате така ще ви ободри и енергитизира, че ще си правите гарам масалата с голямо удоволствие.  Рецептата по-долу е за половината от даденото в книгата, но за гарам масалата е добре да е прясна.  За това правя по-малко количество (достатъчно за 4-5 приготвяния на самоси).

Ето и рецептата:

Гарам масала

по рецепта на „Ведическо кулинарно изкуство“

2 с.л. кориандрови семена

1 с.л. кимионови семена

1 с.л. черен пипер на зърна

1 ч.л. кардамонови семена (без шлюпката, макар че в началото не съм доглеждала рецептата и съм слагала цели семена; при печенето се напукват и е по-лесно да се извадят семената; не съм била съвсем коректна към рецептата, но резултатът пак ми харесваше :)

1/2 ч.л. цял карамфил

1 канелена пръчица по 5 см

Всяка подправка запичам отделно в сух тиган на средно горещ котлон, като енергично разклащам тигана, докато подправката не потъмнее и не започне да издава характерния си мирис.  Карамфилът и кимионът най са склонни към загаряне.  За това с тях по-внимателно.  Най-инертна е канелата.  За това там може малко да позасилите котлона.

След като ги запека всички, ги смилам в домашния робот (може и в електрическа кафемелачка, но аз нямам такава) или ги стривам в гранитено хаванче (в дървено няма да се получи), но това, близко до оригинала преживяване, разбира се, отнема малко повече усилия:).  Смляната масала слагам в плътно затворен стъклен буркан и държа на гладно.  В книгата се казва, че така масалата може да запази вкуса си няколко месеца.

С гарам масала:

Самоси

 

 

Карфиол на фурна с гарам масала

2 отговора към Гарам масала

  1. Pingback: Самоси « малки неща

  2. Pingback: Карфиол на фурна (с гарам масала) | малки неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s