Готвене с цветя

Като малки ядяхме цветовете на бегонията (които бяха леко кисели и не много вкусни, всъщност) и смучехме сока от ей тези цветя по-горе.  Като малки дивачета по емпиричен път открихме какво търсят пчелите в цветята.  Не че родителите ни са ни учили на това, както се досещате.  Просто едно го прави, после друго и така.  Мисля си, че родителите ми и представа са нямали за първите ми стъпки в яденето на цветя.

Тия дни съм малко по-напред с материала, или поне така си мисля.  Ето няколко идеи за това как да подбирате ядливите цветя (тези горе въобще не знам дали са ядливи; не ги препоръчвам за консумация, но съм живо доказателство, че има живот след тях :):

Всички знаете за това, че цветята трябва да са расли на екологично чисти места – далеч от градове, пътища или други замърсители, да не са торени поне 3 години с изкуствени торове или пръскани с химически препарати за борба против вредители (това особено важи за домашно отглеждани растения).  Ако се чудите как да се борите с вредители при домашно отглеждани растения, погледнете тук.

При бране, вижте цветът да не е наранен, да няма вредители по него и го измийте под обилно течаща вода.

Друг важен аспект на готвенето с цветя, е че биха могли да предизвикат алергични реакции.  За хората с алергии се препоръчва да се махат тичинките и плодника, да се тества с малки количества за алергична реакция или направо да не консумират цветя.

Този списък не е изчерпателен.  Ще го допълвам с информация като я намирам.  Пожелавам ви разумно и приятно използване на цветя във вашите ястия :)

Рецепти с цветя

 

Тарт камамбер с латинки

 

Теменужени бисквити

сироп от бъз с мед и лимон - малки неща

 

 

Сироп от бъз с мед и лимони

панирана акация - малки неща

 

Панирана акция за десерт

5 отговора към Готвене с цветя

  1. Pingback: Тарт камамбер с латинки « малки неща

  2. Pingback: Застинала във времето красота « малки неща

  3. Алина Чеширкова каза:

    Мира
    радвам се, че публикува тези идеии за готвене с цветя. Докато разглеждах си спомних за мексиканска рецепта на Йоло, която има готварска програма, от нея научих как се приготвя храната преди да започне процеса на готвене. Рецептата е с роза от хамайка (ароматно ядливо цвете), прилагам линк. Надявам се да ти хареса като идея:

    4 унции роза от хамайка (хибискус сабдарифа)

    ½ ч червено вино

    1 ч захар

    4 филета риба лаврак

    зехтин

    настъргана кора от мандарина

    Ето как се прави:

    (на испански е, но е ясно)

    ps гледах и рецепта как прави пиле с хамайка, може да се експериментира…

    • littlethingslife каза:

      Алинче, радвам се, че си споделила тази рецепта – екзотичка и вкусна, сигурна съм. Отдавна те каня да ни представиш някое мексиканско ястие. Ще се радвам да го отразя :). Като се видим може да обсъдим :). Клипчето е ясно, наистина. Остава само да видим от къде българската домакиня може да се докопа до тези цветове и сме готови. Приятни почивни дни ти желая и до скоро :)

  4. Secret... каза:

    Разкош…
    Радвам се че открих този блог. Весели празници :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s