Коледни сладки с подправки

Това, което ме привлече в тези сладки беше матираната глазура, която обвиваше малък сладкиш експлозия от подправки и вкусове.  Освен това тези сладки ставали по-хубави 1-2 седмици след приготвянето им.

Преди време направих едни сладки с подправки, в които не прецених количеството черен пипер и едва ги изядохме, макар да се харесаха на приятелките ми, живели повечко време в САЩ и Великобритания.

Тези сладки с подправки са премерени в това отношение – черният пипер е само за да загатне за лека пиперливост, която ви сгрява в зимния ден, портокаловите кори ги ароматизират, а глазурата с ром завършва симфонията от вкусове, която се стеле в устата ви докато ги хапвате.  И всичко това от дребна сладка с големината на лешник.

Другото им предимство е, че ставали по-хубави колкото повече отлежавали.  От миналата година много се радвам на разни коледни сладории, които човек може да си приготви седмица-две по-рано, а не да се чуди кое по-напред да направи в последния момент.  Вече съм ви разказвала за френските портокалови маслени бисквити, за коледните джинджифилови бисквити, от които можете да си направите украшения за врата или елха, както и за коледните бисквити със сушени череши.  Всички те могат да се приготвят във вид на тесто, което да съхранявате във фризера до месец преди празниците и да улеснят живота ви когато дните на лудото готвене настъпят.

Ако трябва да изтъкна недостатък – малки са, но пипера не позволява консумация на кой знае колко големи количества (макар след 5-тия ден пиперът вече почти да не се усеща).  Друг фактор, който да имате предвид е, че въпреки, че се харесват на възрастните е възможно да не се харесат на децата.  Подправките не допаднаха на племенника ми, така че имайте предвид това, ако сте решили да ги правите за деца.

Дребни коледни сладки с подправки

рецепта на Baking Obsession

50 – 70 бр

1 и 1/3 ч.ч.* брашно

1/2 ч.л. мляна канела

1/2 ч.л. млян кардамом

1/5 ч.л. млян черен пипер

1/8 ч.л. мляно индйско орехче

1/8 ч.л. карамфил

1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сода за хляб

1/8 ч.л. сол

55 г масло, размекнато на стайна температура

1/3 ч.ч. кафява захар

1/4 ч.ч. мед

кората на 1/2 био портокал

1/2 ч.л. екстракт ванилия

1 голям жълтък

2 с.л. ситно нарязани захаросани портокалови кори

За глазурата:

3/4 ч.ч. пудра захар, пресята

3 с.л. ром или бренди

1/2 с.л. вода или повече (виж по-долу)

* 1 ч.ч. побираща 240 мл.

В средно коляма купа смесете брашното, подправките, бакпулвера, содата за хляб и солта.

В друга средно голяма купа разбийте маслото.  Добавете захарта и разбийте до пухкавост.  Прибавете меда, жълтъка, портокаловата кора и ванилията.  Забавете скоростта на миксера и добавете брашнената смес.  Добавете наситнената захаросана портокалова кора.  Завършете като съберете сместа с ръце в топка.  Увийте топката във фолио и оставете в хладилника поне 2 часа, но не повече от 12 часа.

Загрейте фурната на 190 градуса.  Застелете голяма тава с хартия за печене и оформете с пръсти топчета големи колкото лешник.  Разположете ги на 2 см едно от друго.  Охладете така оформените топчета 20 минути (тъй като моята тава не се побира в хладилника ги охлаждах на терасата).

Печете около 10 минути докато леко покафенеят в основата си.  Отгоре трябва да са леко златисти и твърди на пипане.  Охладете 5-10 мин и междувременно пресейте пудрата захар за глазурата в малка купа.  Смесете с рома и добавете първо 1/2 с.л. вода и вижте дали се лее по-тежко от боза.  Добавяйте по 1/2 с.л. вода.  Не го правете прекалено течно.  Аз използвах 1 с.л. вода и мисля, че ми беше една идея по-течно от необходимото.

Сложете няколко сладки в глазурената смес, обърнете ги от всички страни, обършете основата им в ръба на съда и ги наредете да се изсушат върху скара.  На следващия ден са готови за консумация.  Могат да се съхраняват в плътно затворена кутия до 1-2 седмици.

Поздрави и приятни предколедни приготовления!

:) За малко да пропусна.  Честит празник на празнуващите днес!

Публикувано на Коледа, бисквити, десерти, храна и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

12 отговора към Коледни сладки с подправки

  1. Dani каза:

    Мира, много ароматни вкуснотийки ни предлагаш :)
    А и наличието на черен пипер допълва предизвикателството!
    Аз още не съм обхваната от предколедна еуфория…
    Поздрави и спорни дни!

  2. Eoc каза:

    Наистина експлозия от аромати, Мира :) Ще си ги запиша, макар и да съм решила какво ще приготвя, а съм направила и график ;)
    Поздрави и приятна вечер!

  3. Мира каза:

    Мира, изглеждат много ароматни с всички тези подправки! Ще си запиша рецептата :)
    Поздрави и хубава вечер!

  4. gotvenetolesno каза:

    Много интересна рецепта, Мира… Само един въпрос-не стават ли много твърди за това време? Мисля да ги пробваме… Поздрави :)

  5. littlethingslife каза:

    Дани, и мен все още не ме е обхванала еуфорията, но ми харесва идеята да съм подготвена :), че миналата година имаше готвене по нощите (което не значи, че и тази година няма да го има, но се опитвам нещо да планирам, а то какво ще излезе.. :). Поздрави!
    Браво Зори за графика! Аз за сладките неща май имам яснота, но за основните още не съм мислила. Може би там ще съм по-традиционна :). Поздрави!
    Мира, радвам се, че ти харесват :).
    gotvenetolesno, авторката на рецептата казва, че традиционната пиперлива сладка, на която тези са базирани се правела без масло. Първо ставали твърди (като нашите меденки), а след 1-2 седмици в плътно затворен съд се отпускали . Тази рецепта е адаптирана така, че да са годни за ядене от следващия ден. Сладките за сега се държат добре. Право да си кажа за срока на годност разчитах на думите й, а и глазурата се надявам да задържи още влага. Макар у дома вече да се унищожават с голяма скорост, смятам да запазя няколко и да експериментирам до Коледа, след което ще пиша поправки, ако наистина изсъхнат до тогава. Надявам се, това да не се случи. Поздрави и дано ви харесат!
    PS. Статус 1 – 13 ден – меки отвътре и вкусни. След 5-тия ден пиперът почти не се усеща.

  6. Danyela каза:

    Мира, много ми хареса тази рецепта и заради съчетанието на аромати и заради възможността да се напарвят прадварително.
    Благодаря

  7. Diana каза:

    Мира,
    очарователни са –
    видно много ароматни и вкусни,
    Чудесни снимки към тях,
    поздрав и много усмивки, Диана

  8. Ирина каза:

    Според мен съчетанието на подправки е повече от успешно! Със сигурност ще опитам сладките ти, Мира! И с чаша горещ ароматен чай, ммм..

  9. boulangerie каза:

    Ох тези сладки ги гледам поне за пети път и тихо си примлясквам, силно се надявам скоро да мога да ги пробвам, звучат страхотно.

  10. littlethingslife каза:

    Дани, Диана, Ирина и Надя, радвам се, че ви допадат. Да, с чайче, горещ шоколад или капучино биха вървяли чудно. Поздрави!

  11. Ароматни и вкусни са сладките, Мира – чудесни за предстоящите празници. Макар и само виртуално, взимам си няколко за сутрешното кафе. :)
    Поздрави

  12. Pingback: Портокалови резанки или кандирани портокалови кори | малки неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s