Панирана акация за десерт

панирана акация - малки нещаОт известно време се опитвам да изпробвам някоя рецепта с акация, в която да се усеща ароматът и текстурата на цвета и все не успявам.  Дали защото веднъж нямах нито време, нито сили да я направя веднага и я оставих да отлежава в хладилника докато накрая я изхвърлих или пък защото направих един много вкусен портокалово-маслен кекс, в който само аз си знаех, че има акация и само подпитвах Иво, „Усещаш ли акацията?  Ето това са цветчетата й,“ като сочех към малките  топченца смазани от тестото на кекса, на което получавах недоверчив поглед и кратък отговор, „Абе, вкусен е кекса, но не виждам акация в него.“

През седмицата отскочихме с майката на моя приятелка до Лозен и се оказа, че освен бъз, там акацията все още цъфти и си набрах с идеята да изпробвам тази рецепта.  Съжалявам, че не си взех фотоапарата, за да заснема отрупаните с цвят клони на дърветата (снимките са от предишна разходка в Борисовата).  А за аромата – сами можете да се досетите.  Получи се приятен десерт, в който ароматът на акация се усеща леко, но ясно, а цветчетата в панировката – отчетливо.  Освен това е вкусен и любопитен на външен вид.  Надявам се да ви хареса.акация-малки неща

Панирана акация

рецепта Manger

20-30 цвята акация (наберете повече, за да изберете по-едрите и здрави цветове), измити предварително и оставени да изсъхнат

250 г (2 ч.ч.) брашно

2 яйца

200 мл (3/4 ч.ч.) прясно мляко

150 мл (2/3 ч.ч.) светла бира

50 г (1/4 ч.ч.) захар

1 ч.л. ванилов екстракт

1 с.л. ром (по желание)

1/2 ч.л. сол

2.5 ч.ч. олио за пържене

пудра захар за поръсване

Измийте и подсушете добре цветовете акация (аз ги оставих да се отцедят върху дървена дъска, а след това върху домакинска хартия) няколко часа преди да започнете работа.  Може да се наложи да ги доизсушите един по един с домакинска хартия, ако нямате време да ги чакате да съхнат.

Смесете всички съставки без акацията, олиото за пържене и пудрата захар, разбъркайте добре и оставете да почине 30 мин настрана.

Когато тестото е готово, загрейте олиото в средно голяма тенджера докато капка от тестото се изпържва за около минута.  Потопете цвят акация в тестото като го държите за дръжката, изчакайте да се поизтече и пържете от всяка страна до златисто.  Изваждайте с вилица или решетъчна лъжица върху домакинска хартия.  Точно преди сервиране, поръсете леко с пудра захар.

На съцветията акация не е ядлива само дръжката.

акация - малки неща

Публикувано на десерти, закуски, храна и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s