Исках да ви разкажа за тези курабийки преди да е дошла Новата година. Мислех да започна с това как си падам по ястия с история, което си е вярно, и как като видях историята зад тези курабийки съм решила да ги направя. Да, ама не.
Това, което ме привлече към курабийките беше опаковката им. Дотук с възвишените мотиви. Тези къщички, които можеш да ползваш и като коледна украса ме спечелиха за курабийката. У дома вечно се водят разговори за формата и съдържанието, но какво лошо има в хубавата форма, ако съдържанието не й отстъпва по нищо, както изглежда беше случаят с тези курабийки.
Като се загледах в рецептата, видях че се състои от разни съставки, които нямах, като кандирани портокалови и лимонени кори, бланширани лешници и бадеми. И така заради едни къщички, се захванах с приготовлението на портокалови и лимонени кори и станах почти спец в бланширането на бадеми и лешници.
Веднъж след като подсигурите съставките, приготовлението на курабийките е лесно.
Lebkuchen
за 35 бр.
3/4 ч.ч. (70 гр.) брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
по 1/2 ч.л. от канела на прах, джинджифил на прах и индийско орехче на прах
1/4 ч.л. карамфил на прах
1 ч.ч. (50 гр.) цели бланширани бадеми, препечени + 100 бр. цели бланширани бадеми за украса
1 1/2 ч.ч. (84 гр.) бланширани бадеми; счукайте ги в хаванче
малко под 1 ч.ч. (40 гр.) бланширани лешници, препечени
1/3 голяма ч.ч. кандирани портокалови кори, на ситно
1/3 голяма ч.ч. кандирани лимонови кори, на ситно
4 фурми, без костилка, на ситно
1/3 голяма ч.ч. конфитюр от кайсия
3 големи яйца
малко под 1 ч.ч (130 гр.) светло кафява захар
1/3 ч.ч (65 гр.) пудра захар
Предишния ден или по-рано пригответе портокаловите и лимонови кори (корите на 3 портокала и 3 лимона са достатъчни за тази рецепта). Накълцайте колкото се може по-наситно необходимото количество за рецептата. Нарежете на ситно и фурмите.
Бланширайте бадемите и лешниците предишния ден и оставете да изсъхнат през нощта. В тавичка сложете бадемите и лешниците, които трябва да бъдат препечени и ги печете около 10 мин в умерена фурна докато леко покафенеят. След като изстинат ги сложете в робот с приставка с метален нож и на пулсове ги накълцайте максимално на ситно. Добавете портокаловите, лимоновите кори и фурмите и пулсирайте докато се наситнят и те. Добавете счуканите в хаванче бланширани бадеми и смесете. Добавете конфитюра и разбъркайте. Добавете яйцата, кафявата захар и разбъркайте всичко.
В друга купа смесете брашното, бакпулвера, солта и подравките и постепенно добавете към горната смес. Разбъркайте съставките добре колкото да ги смесите.
Тук в рецептата пише да изсипете тестото в съд с плътен капак, за да не достига въздух до него през нощта докато седи в хладилника, но тъй като аз нямах такъв, покрих с найлоново фолио и пристегнах с ластик и всичко беше ок. Оставете в хладилника през нощта.
Според рецептата трябва да използвате супена лъжица за да отливате курабийките (на 7 см разстояние една от друга), но така стават по-големи и не се побираха в къщичките. За това след първата тава, останалите отливах с чаена лъжичка и оставях 5 см между курабийките. Поставете по 3 бланширани бадема върху всяка курабийка. Тъй като бях пообъркала нещо в сметките с моите бадеми (което съм поправила в рецептата по-горе:), първо слагах по един бадем, а едва на края слагах по 3, но и така се харесаха.
Отливат се в тава покрита с хартия за печене. Пекат се 14 до 16 мин до златисто кафяво. Лично аз предпочитам курабийките, които са малко по-изпечени. Повече запазват формата си и по-лесно се отлепваха. Оставете да изстинат върху хартията и след това отлепете. Съхранявайте до 3 дена в кутия за курабийки между листа от хартия за печене.
Курабийките станаха меки, малко лепнещи, но много вкусни. Не знам дали са най-хубавите коледни курабийки, тъй като ги ядохме на Коледа след всички ястия и всякакви други прекрасни сладкиши и бисквити, но определено имат ясен и запомнящ се вкус, който избухва в устата ви като фойерверк в тъмно небе. Или поне така би било, ако са първото нещо, което хапнете след пости. Успях да сложа по 4 в една къщичка и така бяха подарявани като допълнение към коледния подарък или самостоятелно.
Добър апетит и приятно готвене!
Въпреки, че е рано си събирам някои неща за Коледа. Как се получиха къщичките кафяви?
Здравей, Яна, ако имаш предвид как направих къщичките, отпечатах тези мостри на по-втърда хартия и след това прегъваш и лепиш. http://images.marthastewart.com/images/content/web/pdfs/2007Q4/la_1207_cookieboxes.pdf
Кажи ми, ако си имала друго предвид с въпроса си. Поздрави и успех!
Имах пред вид, че в оригинала къщичките се разпечатват сини, а твоите са кафяви-бежови и съотоветно са много по-хубави. Харесах ги защото стават не само за Коледа, а за всякакъв повод. Капака сигурно е отдолу?
Благодаря за бързия отговор.
Редовно следя твоите неща.
Приятна вечер1
От светлината изглеждат по-различни сигурно. Иначе са като на разпечатката – сини прозорци и кафяви покриви. Ако предпочиташ по-меки цветове можеш да избереш някаква екрю хартия, но как ще се нанесат цветовете – не знам.
Да, затварят се отдолу. Лепнах по едно тиксо за да издържат. А отвътре сложих две ленти от хартия за печене на кръст, за да не минава мазнината от сладките към кутията. Много ефектни бяха и някои хора още си ги държат из къщите, което е мило. Радвам се, че следиш нещат тук. Поздрави и приятни дни ти желая!
Скъпа Станимира, благодаря за отговора.
И аз предположих, че е от светлината.
Хубав ден!!!
Pingback: Немски коледни сладки (лебкухен) | малки неща
Pingback: Портокалови резанки или кандирани портокалови кори | малки неща