Lebkuchen или лебкухен

Исках да ви разкажа за тези курабийки преди да е дошла Новата година.  Мислех да започна с това как си падам по ястия с история, което си е вярно, и как като видях историята зад тези курабийки съм решила да ги направя.  Да, ама не.

Това, което ме привлече към курабийките беше опаковката им.  Дотук с възвишените мотиви.  Тези къщички, които можеш да ползваш и като коледна украса ме спечелиха за курабийката.  У дома вечно се водят разговори за формата и съдържанието, но какво лошо има в хубавата форма, ако съдържанието не й отстъпва по нищо, както изглежда беше случаят с тези курабийки.

Като се загледах в рецептата, видях че се състои от разни съставки, които нямах, като кандирани портокалови и лимонени кори, бланширани лешници и бадеми.  И така заради едни къщички, се захванах с приготовлението на портокалови и лимонени кори и станах почти спец в бланширането на бадеми и лешници.

Веднъж след като подсигурите съставките, приготовлението на курабийките е лесно.

Lebkuchen

за 35 бр.

3/4 ч.ч. (70 гр.) брашно

1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

по 1/2 ч.л. от канела на прах, джинджифил на прах и индийско орехче на прах

1/4 ч.л. карамфил на прах

1 ч.ч. (50 гр.) цели бланширани бадеми, препечени + 100 бр. цели бланширани бадеми за украса

1 1/2 ч.ч. (84 гр.) бланширани бадеми; счукайте ги в хаванче

малко под 1 ч.ч. (40 гр.) бланширани лешници, препечени

1/3 голяма ч.ч. кандирани портокалови кори, на ситно

1/3 голяма ч.ч. кандирани лимонови кори, на ситно

4 фурми, без костилка, на ситно

1/3 голяма ч.ч. конфитюр от кайсия

3 големи яйца

малко под 1 ч.ч (130 гр.) светло кафява захар

1/3 ч.ч (65 гр.) пудра захар

Предишния ден или по-рано пригответе портокаловите и лимонови кори (корите на 3 портокала и 3 лимона са достатъчни за тази рецепта).  Накълцайте колкото се може по-наситно необходимото количество за рецептата.  Нарежете на ситно и фурмите.

Бланширайте бадемите и лешниците предишния ден и оставете да изсъхнат през нощта.  В тавичка сложете бадемите и лешниците, които трябва да бъдат препечени и ги печете около 10 мин в умерена фурна докато леко покафенеят. След като изстинат ги сложете в робот с приставка с метален нож и на пулсове ги накълцайте максимално на ситно.  Добавете портокаловите, лимоновите кори и фурмите и пулсирайте докато се наситнят и те.  Добавете счуканите в хаванче бланширани бадеми и смесете.  Добавете конфитюра и разбъркайте.  Добавете яйцата, кафявата захар и разбъркайте  всичко.

В друга купа смесете брашното, бакпулвера, солта и подравките и постепенно добавете към горната смес.  Разбъркайте съставките добре колкото да ги смесите.

Тук в рецептата пише да изсипете тестото в съд с плътен капак, за да не достига въздух до него през нощта докато седи в хладилника, но тъй като аз нямах такъв, покрих с найлоново фолио и пристегнах с ластик и всичко беше ок.  Оставете в хладилника през нощта.

Според рецептата трябва да използвате супена лъжица за да отливате курабийките (на 7 см разстояние една от друга), но така стават по-големи и не се побираха в къщичките.  За това след първата тава, останалите отливах с чаена лъжичка и оставях 5 см между курабийките.  Поставете по 3 бланширани бадема върху всяка курабийка.  Тъй като бях пообъркала нещо в сметките с моите бадеми (което съм поправила в рецептата по-горе:), първо слагах по един бадем, а едва на края слагах по 3, но и така се харесаха.

Отливат се в тава покрита с хартия за печене.  Пекат се 14 до 16 мин до златисто кафяво.  Лично аз предпочитам курабийките, които са малко по-изпечени.  Повече запазват формата си и по-лесно се отлепваха.  Оставете да изстинат върху хартията и след това отлепете.  Съхранявайте до 3 дена в кутия за курабийки между листа от хартия за печене.

Курабийките станаха меки, малко лепнещи, но много вкусни.  Не знам дали са най-хубавите коледни курабийки, тъй като ги ядохме на Коледа след всички ястия и всякакви други прекрасни сладкиши и бисквити, но определено имат ясен и запомнящ се вкус, който избухва в устата ви като фойерверк в тъмно небе.  Или поне така би било, ако са първото нещо, което хапнете след пости.  Успях да сложа по 4 в една къщичка и така бяха подарявани като допълнение към коледния подарък или самостоятелно.

Добър апетит и приятно готвене!

Публикувано на Коледа, бисквити, десерти, празници, храна и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Lebkuchen или лебкухен

  1. Яна каза:

    Въпреки, че е рано си събирам някои неща за Коледа. Как се получиха къщичките кафяви?

  2. яна каза:

    Имах пред вид, че в оригинала къщичките се разпечатват сини, а твоите са кафяви-бежови и съотоветно са много по-хубави. Харесах ги защото стават не само за Коледа, а за всякакъв повод. Капака сигурно е отдолу?
    Благодаря за бързия отговор.
    Редовно следя твоите неща.
    Приятна вечер1

    • littlethingslife каза:

      От светлината изглеждат по-различни сигурно. Иначе са като на разпечатката – сини прозорци и кафяви покриви. Ако предпочиташ по-меки цветове можеш да избереш някаква екрю хартия, но как ще се нанесат цветовете – не знам.
      Да, затварят се отдолу. Лепнах по едно тиксо за да издържат. А отвътре сложих две ленти от хартия за печене на кръст, за да не минава мазнината от сладките към кутията. Много ефектни бяха и някои хора още си ги държат из къщите, което е мило. Радвам се, че следиш нещат тук. Поздрави и приятни дни ти желая!

  3. Яна каза:

    Скъпа Станимира, благодаря за отговора.
    И аз предположих, че е от светлината.
    Хубав ден!!!

  4. Pingback: Немски коледни сладки (лебкухен) | малки неща

  5. Pingback: Портокалови резанки или кандирани портокалови кори | малки неща

Вашият отговор на littlethingslife Отказ