От лятото планирам да ви покажа тази рецепта. Много от вас сигурно знаят рецептата за мързелива палачинка. Знаех за съществуването й от доста години, но нещо в идеята за дебела палачинка, която не мога да намажа с масло, ми изглеждаще странна и не така вкусна. Затова пък като видях тази осеяна с плодове, веднага си познах моята мързелива палачинка.
Много е вкусна с круши през есента, с банани през зимата, с праскови, малини или горски плодове през лятото, с череши напролет. При нас винаги идва осеяна и с малко червени боровинки за цвят и малко по-различен вкус. Режем я като пица, мажем с мед, навиваме колкото можем и хапваме.
След толкова правене сме попроменили някои неща в рецептата и ви давам нашия вариант. Заменихме захарта с мед заради детето, бадемите са 2 шепи и на око, филирам си ги сама, че нещо не улучвам добри в магазина. За да използвам нагрятата фурна, топя маслото и варя плодовете във фурната вместо на котлона – ей такива неща.
Тъй като Мишо много обича палачинки и да ми помага докато готвя, това е добра рецепта за работа с дете над 2 години. Разбира се, това малко забавя процеса, но носи голямо удовлетворение на помощник-готвача ;).
И последно, това е палачинка, която да хапваме в тесен семеен кръг. Ако искате да я хапвате изискано (и да не падат плодове от рулцето), можете да заместите двете супени лъжици мед в палачинката с 2 с.л. кафява захар (както е в оригинала) или да увеличите брашното с една идея. По-долу е нашият вариант.
рецепта smitten kitchen
3 големи яйца
2 с.л. мед (или захар)
3/4 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. прясно мляко (1/2 ч.ч., ако използвате мед)
1/2 ч.л. бадемов екстракт или 1/2 настъргано бобче Тонка
щипка сол
4 с.л. масло
1-2 ч.ч. плодове (според сезона – круши, банани, череши, горски плодове)
1/2 ч.ч. филирани бадеми
Загрейте фурната на 170 градуса и запечете филираните бадеми като ги разбъркайте веднъж, за да се опекат равномерно. Когато покафенеят леко и започнете да усещатете аромата им, ги извадете от фурната (8-10 мин).
Междувременно в купа размесете брашното със солта, добавете яйцата, разбъркайте, млякото, меда (захарта) и разбъркайте добре. Не е проблем, че остават неразбити топчета. Оставете настрани.
В 30 см тавичка разтопете маслото във фурната. Добавете плодовете и ги разбърквайте от време на време до изпаряване на по-голяма част от влагата им (бананите готвя най-малко, черешите са готови почти веднага, крушите също стават бързо, при малините, особено, ако са от фризера се изисква повече време и бъркане (15 – 20 мин. долу-горе) докато станат с консистенцията на сладко). Увеличете фурната на 210 градуса.
В оригиналната рецепта, това варене става на котлон. Аз общо взето вадя бадемите, слагам плодовете, а когато плодовете са готови, изливам тестото за палачинката върху плодовете като внимавам плодовете да са равномерно разположени и слагам палачинката във фурната.
Тук настава веселата част. Палачинката се надига чувствително и се накъдря. По-високите части стават златисти, а после леко кафяви и когато и „ниските“ части придобият изпечен вид (долу горе 15-20 мин), вадя палачинката (първата снимка е на леко изтървана палачинка; не чакайте чак толкова да покафенее – нека всичко е изпечено и златисто към леко кафяво). Поръсвам с бадеми и си я носим на масата, където я разрязваме като пица, мажем с мед и навиваме парчетата на рулце.
Чудесна палачинка, Мира!
И невероятен помощник!
Прегръдка и хубав уикенд!
на мен и леко изтърваната много ми харесва :)
Благодаря ви, Дани и Зори! :)