Лесна палачинка с плодове

лесна палачинка с плодове - малки нещаОт лятото планирам да ви покажа тази рецепта.  Много от вас сигурно знаят рецептата за мързелива палачинка.  Знаех за съществуването й от доста години, но нещо в идеята за дебела палачинка, която не мога да намажа с масло, ми изглеждаще странна и не така вкусна.  Затова пък като видях тази осеяна с плодове, веднага си познах моята мързелива палачинка.

Много е вкусна с круши през есента, с банани през зимата, с праскови, малини или горски плодове през лятото, с череши напролет.  При нас винаги идва осеяна и с малко червени боровинки за цвят и малко по-различен вкус.  Режем я като пица, мажем с мед, навиваме колкото можем и хапваме.

След толкова правене сме попроменили някои неща в рецептата и ви давам нашия вариант.  Заменихме захарта с мед заради детето, бадемите са 2 шепи и на око, филирам си ги сама, че нещо не улучвам добри в магазина.  За да използвам нагрятата фурна, топя маслото и варя плодовете във фурната вместо на котлона – ей такива неща.

Тъй като Мишо много обича палачинки и да ми помага докато готвя, това е добра рецепта за работа с дете над 2 години.  Разбира се, това малко забавя процеса, но носи голямо удовлетворение на помощник-готвача ;).

И последно, това е палачинка, която да хапваме в тесен семеен кръг.  Ако искате да я хапвате изискано (и да не падат плодове от рулцето), можете да заместите двете супени лъжици мед в палачинката с 2 с.л. кафява захар (както е в оригинала) или да увеличите брашното с една идея.  По-долу е нашият вариант.

лесна палачинка с плодове - малки нещаЛесна палачинка с плодове

рецепта smitten kitchen

3 големи яйца

2 с.л. мед (или захар)

3/4 ч.ч. брашно

3/4 ч.ч. прясно мляко (1/2 ч.ч., ако използвате мед)

1/2 ч.л. бадемов екстракт или 1/2 настъргано бобче Тонка

щипка сол

4 с.л. масло

1-2 ч.ч. плодове (според сезона – круши, банани, череши, горски плодове)

1/2 ч.ч. филирани бадеми

Загрейте фурната на 170 градуса и запечете филираните бадеми като ги разбъркайте веднъж, за да се опекат равномерно.  Когато покафенеят леко и започнете да усещатете аромата им, ги извадете от фурната (8-10 мин).

Междувременно в купа размесете брашното със солта, добавете яйцата, разбъркайте, млякото, меда (захарта) и разбъркайте добре.  Не е проблем, че остават неразбити топчета.  Оставете настрани.

В 30 см тавичка разтопете маслото във фурната.  Добавете плодовете и ги разбърквайте от време на време до изпаряване на по-голяма част от влагата им (бананите готвя най-малко, черешите са готови почти веднага, крушите също стават бързо, при малините, особено, ако са от фризера се изисква повече време и бъркане (15 – 20 мин. долу-горе) докато станат с консистенцията на сладко).  Увеличете фурната на 210 градуса. 

В оригиналната рецепта, това варене става на котлон.  Аз общо взето вадя бадемите, слагам плодовете, а когато плодовете са готови, изливам тестото за палачинката върху плодовете като внимавам плодовете да са равномерно разположени и слагам палачинката във фурната.

Тук настава веселата част.  Палачинката се надига чувствително и се накъдря.  По-високите части стават златисти, а после леко кафяви и когато и „ниските“ части придобият изпечен вид (долу горе 15-20 мин), вадя палачинката (първата снимка е на леко изтървана палачинка; не чакайте чак толкова да покафенее – нека всичко е изпечено и златисто към леко кафяво).  Поръсвам с бадеми и си я носим на масата, където я разрязваме като пица, мажем с мед и навиваме парчетата на рулце.

лесна палачинка с круши - малки нещаДа ви е сладко! :)

Публикувано на десерти, закуски, храна. Запазване в отметки на връзката.

3 отговора към Лесна палачинка с плодове

  1. Dani каза:

    Чудесна палачинка, Мира!
    И невероятен помощник!
    Прегръдка и хубав уикенд!

  2. Eoc каза:

    на мен и леко изтърваната много ми харесва :)

  3. littlethingslife каза:

    Благодаря ви, Дани и Зори! :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s