Меко е да кажа, че последните месеци бяха особени – почти само у дома с малки разходки от време на време. Детето отказа разходките в един момент – виждаха му се безсмислени, а и не е голям човек, за да разбере, че е добре за здравето и то не само за физическото.
В крайна сметка, макар и отскоро, намерихме спасение на село. Оказа се по-голямо спасение, отколкото очаквах.
Мислим си, че сме много случили, като сме в града, но затворени у дома или в офиса, без културен живот и срещи с приятели, всъщност откриваме друг вид нищета – на липсата на движение, на чист въздух, на общуване с природа или на изобилието, което животът на село дава.
Като дойдохме на село беше време за бъз. Имам чувството, че във и около София има 5 храста с бъз и всички от тях берем. Информацията за бъзов храст на чисто място си я споделяме само с доверени приятелки, а е съвсем естестено за него да знае и някой друг от едномилионния град. Т.е. като отидеш до храста се радваш и 15 цвята да набереш.
Идвам в село и виждам храсти с бъз отрупани с толкова много цветове, че просто не знам откъде да ги подхвана. Хората от селото не им обръщат никакво внимание. Започнах да ги бера. В един момент установих, че трябва да спра, че не мога да ги обера и че това е ОК.
Този бъз, който беше навсякъде, ме накара да се замисля за изобилието, което пропускаме в града, а то е на едно село разстояние.
Надявам се разказът ми да не подразни тези от вас, които все още сте в града. Надявам се скоро да откриете вашето изобилие на едно село или море разстояние ;).
По-долу е рецепта, вдъхновена от разказа на една приятелка за това какъв хубав лимонов кекс с маково семе е направила. Имах два био лимона и реших да ги оползотворя. Получи се пухкав, влажен и ароматен кекс. Ето и рецептата:
Лимонов кекс с маково семе
по рецепта на Del’s Cooking Twist
1 и 3/4 ч.ч. брашно (225 г)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3/4 ч.ч. размекнато масло (175 г)
3/4 ч.ч. захар (165 г)
3 големи яйца
2 с.л. лимонов сок (от около 1 лимон)
кората от два лимона – ситно на ренде
2 с.л. маково семе
3/4 ч.ч. прясно мляко (175 мл)
За глазурата (по желание):
60 гр. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. мляко
Смесвате брашното с бакпулвера и солта и оставяте настрана.
В робот или в дълбока купа разбърквате размекнатото масло със захарта. Прибавяте яйцата едно по едно, а накрая лимоновия сок, ситно настърганата лимонова кора и маковото семе.
Включвате фурната на 180 градуса.
На ниска скорост добавяте половината от млякото, след което половината от брашняната смес, докато се поемат от сместа и накрая останалото мляко и брашно.
Изливате сместа в покрита с хартия за печене тавичка 40/17 см или в кръгла с диаметър 30 см. Печете приблизително 50 мин, докато поставена в центъра клечка излезе суха.
Глазура:
Първоначално мислех да го правя без глазура, но кексът се оказа не прекалено сладък, а и детето настояваше, та намалих оригиналните количества за глазурата наполовина и съм дала мерките, които аз използвах. Прави се много лесно и бързо.
В малък съд добавяте лека-полека лимоновия сок и млякото към пудрата захар, докато се получи смес, която не е прекалено гъста или прекалено течна. Разбърквате добре до гладка смес. Разнесете въхру добре изстиналия кекс с лъжичка и изчакайте да стегне. Ние не винаги успяваме да изчакаме :)
Желая ви слънчево, здраво и спокойно лято!
3\4 чаша маковосеме?????
Ай, ай! Сто пъти го гледах и съм пропуснала. За мляко иде реч, 3/4 ч.ч. прясно мляко (175 мл). Отивам да поправя.