Супа със спанак, левурда и гъби

Знаете какво хубаво време беше миналата неделя.  В неделята с група приятелки и деца решихме да посетим Лозен планина – хем да се разходим, хем да си наберем див чесън.  Разходката беше много приятна, макар да доказа на някои от нас колко застоял живот сме водили (и как добре сме похапвали :) зимата – едва изкачих едно баирче дето въобще нямам спомен миналата година да ми е тежало като го изкачвах.

Но беше много приятно.  Всичко цъфнало

раззеленило се

Витоша, язовир Искър, Рила – всичко се виждаше като на длан.

Поседяхме, похапнахме на едно тепе дето и миналата година там седяхме и се взирахме към язовира в далечината и дойде време да се връщаме.  Тръгнахме надолу по пътеката и почти веднага се ширна плантация с мечи лук (див чесън, левурда).

Понабрахме малко и продължихме надолу.

В гората тази година бяха нацъфтяли едни чудни бели, жълти и лилави цветчета.  Беше като в приказка.

Като се върнах, приготвих част от левурда на киш според рецептата на Дими от Тайната на нашата вечеря.  Много ни хареса, но беше късно и не снимах.  Днес реших да оползотворя друга част от левурда и се заканих да направя супичката предложена от нея, но се оказа, че нямаме картофи и трябваше да ги заменя с нещо.  Спанак, на пример?  Имах и едни гъби в хладилника и така вместо супа с левурда стана

Супа със спанак, левурда и гъби

комбинация от рецепти на Димитрана и Иван Звездев

400 г спанак

100 г левурда

1 кубче зеленчуков бульон (може био, да не се тровите с Е-та:)

1 л. вряща вода

100 мл. течна сметана

1 с.л. нишесте, равна

сол, пипер

100 – 200 г гъби

20 г масло

Мечият лук и спанака се измиват и нарязват на ситно.   Заливат се с врящата вода и натрошеното кубче бульон и се оставят няколко минути да покъкрят.  След около 5-10 мин се пасират.

Сметаната и нишестето се разбъркват до хомогенна смес и с нея се застройва супата.  Поръсете с малко черен пипер и сол на вкус (бульона също ще придаде соленост на супата).  Върнете на огъня за около минута като разбърквате.

Гъбите нарежете на филийки и сотирайте за около 3-4 мин в маслото.  Супата се поднася с няколко гъби.

Добър апетит и приятна почивка!

Публикувано на предястия, природа, супи, храна и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

12 отговора към Супа със спанак, левурда и гъби

  1. Diana каза:

    Мира,
    много цветна, свежа и хубава разходка –
    насладих се и аз, за което ти благодаря.
    А супата и хлябът към нея са неустоими…
    Поздрав, приятна вечер и неделя, Диана

  2. Таня каза:

    Много хубави снимки си направила отново! Супичката е точно по мой вкус, често правя и аз подобна. Ще се възползвам и от твоето предложение. Благодаря!

  3. Eoc каза:

    Много хубав излет сте си направили, Мира :) И аз обичам така… но все си обещавам, че ще намеря време да го правя по-често и все не ми се получава…
    Супичката е чудна… в почти всеки дом има сходна рецепа, май :)
    Поздрави и хубава неделя ти желая :)

  4. Dimitrana S. каза:

    Благодаря за прекрасните снимки, Станимира! Душата ми се изпълни със свежест, красота и слънце!

    И си признавам (до уши ухилена и изчервена), че ми е изключително драго задето съм ти дала идея за супичката!

    Чудесно изглежда и с този хляб, да.. този, с препечената коричкааа.. мхммм! Толкова вкусно ще да е :-D

    Поздрави сърдечни и много :-)))

  5. littlethingslife каза:

    Диана, Таня, Зори и Димитрана, радвам се, че са ви харесали снимките. Сред природата е винаги хубаво наистина.

    Дими, супичката, макар и в друга разновидност беше много вкусна. Отново благодаря за рецептите. Експериментите продължават :). А за хляба, по рецептата за бърз хляб на New York Times е и съм много доволна. От време на време го правя и внася голямо разнообразие, а заради по-дългото втасване е максимално близо до този с домашна квас, макар да е правен с мая.

    Поздрави момичета и приятна неделя :)

  6. Yordanka Dobreva каза:

    Mира, толкова цветна разходка си направила :)
    Аз търся левурда на пазара, но не мога да намеря.
    А супичката е страхотна и толкова апетитно поднесена с този хляб….
    Поздрави и спорна нова седмица!!

    • littlethingslife каза:

      И при нас, Дани, нещо е взел да привършва по пазарите. Може би по морето е по-трудно да се намери, защото съм забелязала, че вирее по северните склонове на планините, където е по-влажно. Поздрави и спорна седмица и на теб :)

  7. diandra каза:

    Изпаднах в чудене – ходила ли съм на Лозен планина и как се стигаше до там?
    Иначе снимките са чудесни, нахлу зеленината в стаята ми!

    • littlethingslife каза:

      здравей diandra, до Лозен планина се ходи с автобус 5 или с автомобил, разбира се :). Намира се над селата Горни и Долни Лозен. Хубава планина е и има хубави гледки от нея. И ние имаме още да я обхождаме. поздрави :)

  8. Диди Б каза:

    Изключително приятна разходка,по снимките усетих свежестта и дъха на планината!
    Супата изглежда много вкусна!:)

  9. Pingback: Френска лятна супа с песто « малки неща

  10. Dodi Markov каза:

    Хм… Интересно! Левурдата е страхотна, има и по-приятен аромат от чесъна, а и е по-полезна. И както сега е сезона на Майските гъбки (миризливки) ще стане страшна супичка.

    И тук ще се нахраним виртуално. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s