Кекс с вишни

В тази жега бях много изкушена да ви разкажа за едни салати, които си правя когато температурите задминат 30-те, но имайки предвид, че може би текат последните дни и седмици на вишните, салатките за горещи дни бяха изпреварени от един кекс с вишни, който открих миналата година при Марта Стюарт и който не можах да пропусна да приготвя и тази година.

На повечето от вас сигурно лошо ще им стане при мисълта да пуснат печка в това време, но трика ми тия дни е да ползвам въпросният уред вечер като захладнее, а и така ми беше харесал този кекс миналата година, че реших да го направя въпреки жегите и не съжалявам.

Ако сте чистили 700 гр череши – долу-горе знаете за какво иде реч с тази рецепта.  Ако не сте, искам да ви предупредя, че най-трудоемкото в нея е именно почистването на вишните.  Добре е те да са добре узрели, което не е проблем по това време на годината, за да не си усложнявате живота допълнително.

Моята стратегия по въпроса е да отделя 1 час от живота си за тази работа като препаша престилката, спокойно си приготвя съдовете и съответния уред костилковадец, може и музика да си пусна, и бавно и медитативно зачоплям плодовете.  Всичко е въпрос на нагласа (а и мотивация ;), така че приятно човъркане на вишни и ще споделите, ако опитате рецептата.

Кекс с вишни

преди 1 година по това време: какво готвих от вашите блогове

рецепта на Марта Стюарт

около 8-10 порции

За маслените трохи:

60 г масло, разтопено

3/4 ч.ч.* брашно

1/4 ч.ч. бяла захар

1/4 ч.ч. светло кафява захар

1/4 ч.л. сол

1/4 ч.л. канела на прах

* 1 ч.ч от 240 мл

Смесете всички съставки за маслените трохи и оставете настрана.

За кекса:

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

112 г масло, размекнато на стайна температура

3/4 ч.ч. захар

2 яйца

1 ч.л. екстракт ванилия

1/4 ч.ч. кисело мляко

700 г вишни

Почистете вишните от костилките.

Намажете квадратна форма с размер 23/23 см или кръгла тава с диаметър 25 см с олио и след това набрашнете.

Смесете в голяма купа брашното, бакпулвера и солта.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Разбийте маслото и захарта на крем с миксер.  Добавете яйцата и ванилията, след което започнете да редувате киселото мляко и брашняната смес като започнете с брашняната смес и завършите с нея. Изсипете сместа в омазнената и набрашнена форма, изравнете с обратното на голяма лъжица, посипете равномерно вишните, като ги изтисквайте от сока, ако се е отделил такъв, а най-отгоре посипете равномерно с маслените трохи.

Печете около 1 час докато кексът стане златист и при тест с дървена клечка в средата му не остават трохи.  Охладете добре преди да разрежете.

Междувременно, миналата седмица „малки неща“ за пръв път излезе от виртуалния свят и гостува в бр. 17 на сп. „Домашна кухня.“  Там познатите ви рецепти за пирожки, бисквити с овесени ядки, суфлета с круши, супа с броколи и вездесъщите тиквички с яйца на фурна се мъдрят сред рецепти от испанската кухня.  Много приятна компания, макар сега да се замислям, че в моя блог нямам нито една испанска рецепта.  Може би, защото не съм посещавала испаноговоряща страна…  Хм, това може и да се поправи, живот и здраве, след има-няма 2 години, че сега приоритетите нали са други.

Искам да благодаря на сп. Домашна кухня за поканата!

На вас желая хубави почивни дни и дано леко се поразхлади, че искахме лято, искахме, но баш такива жеги не бяхме поръчвали :).  Приятна почивка!

Публикувано на десерти, плодови, сладкиши, кексове и кексчета, храна и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

19 отговора към Кекс с вишни

  1. Dora каза:

    Kрасота! Кекса, а и пирожките, изобщо – малките неща! Усмивката също!

  2. Diana каза:

    Първо да те поздравя за гостуването, много хубави рецепти си предложила –
    чудесно се вписват в списанието, чудесни са снимките и ти :)
    А това изкушение с вишни си заслужава целия труд и топлина.
    Благодаря за рецептите и удоволствието,
    поздрави и спокойно лято, Диана

  3. Dani каза:

    Мира, поздравления за участието :)
    А вишните са ми слабост и чистенето не ме плаши :)
    Така ухае масленото ти тесто!
    А и в комбинация с кисело мляко, тестото сигурно е станало
    прекрасно!
    Поздрави и да намериш прохлада в тези горещи дни!!!!

  4. Мира каза:

    Мира, първо, поздравления за гостуването! Представените рецепти са чудесни :)))
    Кексът с вишни също е много изкушаващ! Завиждам ти за търпението да ги изчистиш :)))
    Поздрави и хубав (и дано малко по-прохладен) уикенд!

  5. traiana каза:

    Страхотен кекс и поздравления за участието!

  6. littlethingslife каза:

    Dora, благодаря ти! Снимчицата наистина доста големичка (по-голяма от пирожките :), но се е получило хубаво. Поздрави!

    Дианка, рецептите бяха по техен избор. Само последната (за овесените бисквити) беше по мой, но и на мен ми хареса изборът им. Леки горещници и на теб! :)

    Дани, много вкусно става наистина с маслото и киселото мляко. А за чистенето абсолютно съм съгласна с теб – няма страшно, още повече като се вкуси резултата :). Иначе за прохладата – търсим я, търсим я кой как може :). Поздрави и леки горещници и на теб!

    Благодаря ти, Мира! Това явно са дни за гостувания :). Поздрави и хубави летни дни и на теб!

    Благодаря ти, Траяна! Хубави почивни дни и на теб!

  7. Dani Dineva каза:

    Мира,
    честито излизане от виртуалното пространство. Всички ние се гордеем с постиженията си и когато повече хора научават за това, става още по-хубаво. Изглеждаш невероятно!
    И аз имам 1 кг вишни и се чудя какво да ги правя. Явно някакъв десерт ще да е. Твоят е невероятен.

  8. Таня каза:

    Мира, поздравления и от мен за публикацията!
    Мислех и аз да представя нещо подобно, но сега като видях твоят кекс направо не смея. Приятни и по-прохладни дни от мен!

  9. Eoc каза:

    Мира, поздравления за гостуването. Харесвам списанието :)
    Обичам вишни и всякакви сладкиши с тях :)
    Поздрави и хубава нова седмица от мен!

  10. Поздравления за публикацията, Мира! Пожелавам ти още много успехи и изяви, признание и безброй читатели!
    Хареса ми и сладкишът, точно по мой вкус е – плодов, ароматен и много вкусен.
    Прегръдки!

  11. Ani каза:

    Мира, поздравления и от мен за публикацията! И да продължаваш да твориш и да ни радваш с чудесния си блог и занапред!

  12. littlethingslife каза:

    Дани, снимката е от миналата година и е долу-горе актуална :). Ще следя при теб какво се е случило с вишните :). Хубава седмица!

    Таня, много вкусна ми звучи и твоята рецепта. В нея също се съчетават вишни и масло :). Явно е много добра комбинация. Харесаха ми подправките и рома :). Поздрави и ти желая по-прохладни дни :)

    Зори, поздравления и за твоето участие в това списание. Аз видях публикацията за теб, но тогава имах проблеми с коментарите в блога ти и не можах да те поздравя навреме. Тези почивни дни изпробвахме магистралата до Перник и е беше почти невероятно да се озовем в София за 15 мин. Отиването до Перник (или южната страна на Витоша) става за нула време. Това е голямо улеснение. Поздрави!

    Благодаря ти, Ева! Радвам се, че се е харесал и на теб. Поздрави и хубави малинови дни :)

    Хей, Ани, благодаря ти! Леки жежки дни и до скоро :)

  13. boulangerie каза:

    Страхотен кекс, а за чистенето от костилките вече имам даже нарочнамузикална плейлиста. Не бих казала че времето ми минава неусетно в дълбаене на вишневи сърцевини, но крайният резултат винаги е безподобно добър та съм готова на всякакви жертви :)

  14. Дани Пенчева каза:

    Много вкусно! ММММММММ!!! Обожавам сладкиши с плодове и с кайсии и най-много с вишнички! Браво за публикацията, Мире!

  15. Еликсир каза:

    Честита публикация,Станимира!Напълно заслужено внимание от страна на списанието,блогът ти е страхотен,поздравления!

  16. Еликсир каза:

    Забравих да допълня,че сладкишът е фантастичен!Цветен,плодов разкош!

  17. littlethingslife каза:

    boulangerie, хехе, плейлиста – това ми хареса, но е и толкова вярно :). Поздрави и хубаво лято!

    Дани, ще те имам предвид за някое следващо гостуване ;). Жалко, че сезонът им е така кратък, но така пък спомените ни топлят цяла година (и ни мотивират във ваденето на костилки като им дойде времето:).

    Благодаря ти, Еликсир! Поздрави и хубава седмица!

  18. Miglena Ivancheva каза:

    прекрасен сладкиш. малко по-рано днес го направих и сега го опитах..ммм вкуснотия.Благодаря за рецептата :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s