От известно време гледам рецепти за клафути тук-таме и идеята за сладкиш с повече плодове и тесто, което напомня за палачинка много ми хареса. Не можах да дочакам първите череши и вчера го направих с ягоди.
Свежо, пролетно, лесно и вкусно е (мислех си, че този блог трябва да се казва „бързо, лесно, вкусно“, тъй като изтъквам поне едно от тези предимства на всяка представена тук рецепта :).
Рецептата е за 4-5 купички, но за моя изненада се хареса на И. и дори се зададе въпроса дали не може да се приготвя в тавичка. Аз, разбира се, бях малко против тавичката – по-красиво ми се стори в купички, а и не знаеш колко си изял, което все пак си е въпрос, който човек не е лошо да следи, но като разгледах днес някои други рецепти за клафути открих, че клафути по-често се прави в тавичка отколкото в купички, така че ще пробвам и така другия път.
Направих клафутито снощи и го снимах в около 20:30 ч, т.е. светлината не беше достатъчна. Тази сутрин успях да снимам едничката останала купичка, но след престоя в хладилника клафутито изглеждаше малко по-различно.
Ягодово клафути
по рецепта на La Tartine Gourmande
4-5 купички
3 яйца
200 г ягоди, почистени и нарязани на 4
1/3 ч. светло кафява захар
1/2 ч. пълномаслено мляко
1/4 ч. царевично нишесте
1/2 семена от ванилова шушулка (1 пак. ванилия на прах)
кората на 1 портокал, настъргана фино
1/2 ч. бадемово брашно (или смлени бадеми с по-голяма част от захарта)
2 с.л. пудра захар + допълнително за поръсване
масло за намазване на купичките
*Всички размери по-горе са за голяма чаша за чай побираща 240 мл вода
В купа изсипах половината от млякото и в нея разтворих след разбиване с тел нишестето. Оставих на страна.
Измерих половин чаша бланширани бадеми (защото нямах бадемово брашно) и заедно с половината захар и 2 с.л. пудра захар ги смелих в кухненския робот до възможно най-ситно.
В средно голяма купа разбих яйцата с останалата захар 1-2 минути, добавих ванилията (семената от ванилия), настърганата портокалова кора и бадемовото брашно. Смесих ги добре, след което добавих разтвореното нишесте и остатъка от прясното мляко.
Загрях фурната до 180 градуса, измих ягодите и ги нарязах на четвъртинки или половинки според размера. Намазних 5 купички с масло и разполових половината от ягодите в тях. Разпределих сместа равномерно в купичките, но така че да не надвишава 2/3 от размера им. Добавих останалите ягоди.
Пекох 25 минути, след което ги охладих на стайна температура. Като се поохладиха ги поръсих с пудра захар и така ги хапнахме.
Маги, много ти е апетитно клафути-то
И снимките ти са прекрасни.
Твоята рецепта е по-различна и за това става в купичка :))
Хубава нова седмица!
Дани, радвам се, че ти харесват снимките. Право да си кажа, аз колкото рецепти съм видяла до момента за клафути, все са различни, което е добре. Означава, че ни очакват много експерименти и все ще ни харесва :)
Ооооо, това изглежда вкусно! Ще опитам непременно.
Рецептата за тиквичките вече изпробвах – станаха страхотни. Толкова простичка и вкусна рецепта беше, а мисля че тази също ще е такава. Това доказва, че нещо, за да е хубаво, не винаги трябва да е сложно, засукано и да изисква много време в кухнята.
Благодаря за хубавите рецепти!
Спорна седмица!
Лети, много ме радва, че си пробвала тиквичките и са ти харесали. То и животът ни е такъв, че все търсим бързо, лесно, вкусно :). Спорна седмица и на теб!
Здравей Станимира,
блогът ти е прекрасен! Клафути-то е прекрасно, не съм пробвала този десерт, но изглежда изкушаващо лесно и вкусно!
Поздрави и ще те навестявам често,
Дани
Дани, радвам се, че ти харесва блогът ми. И аз следя твоя с удоволствие. Много ще ми е полезен, ако реша да тръгна по пътя на тортите. Все още само гледам :). Поздрави!
Допада ми много, ще опитам :)
Поздрави, Мира и слънчева и усмихната нова седмица от мен :)
Слънчева и усмихната и на теб, Зори. Радвам се, че ти харесва рецептата :)
Привет, мривет !
/както казва Пипи-дългото чорапче/
Това Клафути ми допадна, ще го пробвам тия дни непременно.
Спорна нова седмица!
Пепеляшка
Мария, радвам се, че ти харесва. Исках да те питам нещо, между другото, че блогът ти нещо не приема коментарите ми :). Гухарчето – направо така ли го режеш на салата, без да го накисваш или попарваш? и до кога е добре да се бере – преди да започне на цъфти или може и след това? много ми харесват снимките от вашия двор, на децата ти и последните колажи с морето, рибата и картините. Замирисва на море. Поздрави и приятни дни!
Мира,
чудесна рецепта и впечатляващо представяне –
в много цвят, настроение и изкушаващи снимки.
Поздрав и усмихната нова седмица, Диана
Радвам се, че ти харесва, Диана. Поздрави и приятна седмица и на теб :)
Pingback: Клафути с кайсии | малки неща