Капитонирани завивки

Международно изложение на капитонирани завивки Токио 2010 снимка на Moonstitches

Странно е да наричам изкуството да правиш quilt капитонирана завивка, но това ми се стори по-добре от юрган, което изглежда е другият превод на думата на български.

За това изкуство може би съм чула за пръв път от филма „Как се прави американско одеало“ с Уинона Райдър (1995 г).  Някъде по това време, докато бях на един стаж в Щатите, бяхме на посещение в Кристи’с и сред всички картини, дървени масички и столчета на повече от 100 г. в каталога седяха и няколко стари капитонирани завивки с американското знаме, които изглеждаха така овехтяли, че не ми направиха никакво впечатление и не ги оцених.

От една година забелязвам това изкуство от различни блогове на жени, които или имат хоби да правят такива одеала или това е едно от многото ръчни неща, които творят. Ръчно правената капитонирана завивка се отличава от промишлено произведените по сложността и оригиналността в подбора на дизайн, съчетанието на цветовете и, като всеки ръчно сътворен предмет, разказва много за твореца си.

Оказа се, че капитонираните завивки не са от 18  в. и не са характерни само за Северна Америка, както си мислех първоначално.  Най-старата е от 1 в. и е открита в Азия.  Египедски статуи са изобразявали хора с капитонирани дрехи, а през средновековието, та чак до Ренесанса са се използвали капитонирани дрехи не само защото предпазват от студ, но и защото защитават (били са част от бойното облекло).

Днес като видях снимките на Moonstitches от Международното Изложение на капитонирани завивки в Токио направо се развълнувах.  Не можех да повярвам колко фина е изработката, как невероятно са подбрани цветовете и какъв огромен труд е вложен в направата на всяко едно юрганче.  И реших да споделя тази красота с вас.

Поздрави и приятен край на седмицата.

Американска памучна апликирана ватинирана и капитонирана завивка (quilt), Америка около 1865 г. От каталога на Кристи'с, юни 1996 г

PS. Изнамерих каталога, за който споменах по-горе и преснех тази красива завивка.  Тя е красива сама по себе си, макар да не си падам по национални флагове върху юрганчета, но и то не е там случайно.  Датира от времето на Гражданската война.  Така, че със сигурност говори много на тези, които знаят повече за живота на хората по онова време.

Нещо, любопитно за този вид завивки е че по времето на заселването на Дивия запад, жените са използвали хартия като модел за дизайна на завивките и за изолиране.  Тогава трудно се намирала хартия и жените подплатявали завивките с писма, изрезки от вестници и каталози, които в днешно време се превърнали в едни от най-добрите източници за живота в Дивия запад.

Първата ми мисъл е, „не са ли ги перяли,“ но тъй като не намерих отговор на този въпрос, остава да се диви човек  на човешката изобретателност и на това, че не знаеш кое за какво правиш и на кого ще послужи.  Не случайно хората казват, „Прави каквото трябва, а пък да става каквото ще.“

PPS.  Бях на един курс, където се демонстрира как точно са били използвани хартийките като модел за дизайна.  Идеята е била да се използват като твърд предмет, който временно да даде ясна форма на плата.  Следва шиене, след което хартийките/картончетата се махали.  Предполагам, че по-горе става въпрос за недовършените завивки, които в днешно време са източник на информация за онова време.  Перяли са си завивките :).  Да ме извиняват първите заселници на Дивия Запад.  За малко да ги изкарам мърлявички :).  Поздрави и приятни дни на всички :).

Публикувано на handmade и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Капитонирани завивки

  1. Dani каза:

    Mного са красиви завивките,
    харесвам ръчно изработените неща!

    Поздрави и слънчево настроение :)

  2. Pingback: Пачуърк работилница с Анна Долани « малки неща

  3. Pingback: Първият ми куилт | малки неща

  4. Pingback: Пачуърк работилница с Анна Долани | малки неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s