Сезонът на правенето на сиропи е официално открит!
Не се сдържах и през седмицата набрах първите 7 цвята, накиснах ги и си направих първото шише сироп за годината. Ръцете ме сърбят да бера още, но на чистите места, които знам все още не е цъфнал, а и не знам дали няма да са го обрали като отида, та си имам едно такова приятно очакване тези дни.
Другото е, че храстът, от който си набрах е станал по-висок от миналата година и едва стигнах до цветовете. Е, не е ли това изненада!? ;). Догодина ще трябва да си нося стълба, за да го бера. Аз стълба нямам, а и съм такава хилка в ръцете, че и да имам няма да мога да си я донеса. А и си представям как едва мъкна и разпервам стълба насред градинката за смях и почуда на случайните минувачи. Човек трябва да знае кога да се спре, макар на мен малко и трудно да ми се удава като се ентусиазирам.
Та, ето я рецептата. Тя е вариация на рецептите, които съм виждала в интернет като съм заменила захарта и лимонтузуто с мед и лимон. Тъй като използвам студен метод за приготвяне, съхранявам сиропа в шише в хладилника. Пробвах да оставя малко количество в шкафа в добре затворено шише, но нещо не ми се получи. Чудя се, ако го запечатам с восък дали резултатът няма да е по-добър.
Друга възможност е да увелича меда или да сложа повече лимон, защото има фирма на пазара, която предлага сироп от бъз с мед и лимон, а техните шишета не са запечатани с восък. Те твърдят, че са правени без консерванти, но пък може да са загрявали течността… Ще ги питам следващия път като ги видя на фермерския пазар. Ще се радвам да споделите вашия опит с правенето на такъв сироп. Мисля да направя няколко бройки с мед за детето, които да държа в хладилника, а за нас – със захар и затопляне за съхранение в шкафа.
компилация от рецепти в интернет и тези на приятелки
30 съцветия от дървесен бъз (може и с 15 – виж бележката)
1 л вода
1 буркан мед от тези за компот
100 мл лимонов сок (от 2-3 средно големи лимона), прецеден през марля
Съцветията бъз престояват във водата 24 ч затиснати с по-тежичка чиния (пробвах и 48 ч миналата година в хладилник, но ми изглеждаше леко на ръба да ферментира, така че моят седи 24 ч). Прецежда се през гевгир и тензух. На 1 л течност се добавят мед от един буркан от тези за компот и лимоновия сок. Разбърква се, докато се разтвори меда. Излива се в чиста и суха бутилка. Съхранява се в хладилник. От горната доза се получават 3 бутилки (от 750 мл).
Бележка: Рецептата по-горе е леко променена от първоначалния й вид, след като се поразговорих с приятелки за това как те си правят сиропа, а и след като се снабдих с повече бъз отколкото обикновено. Предишни години съм правила хубав сироп и с 15 съцветия бъз.
Здравете,
много ме зарадва, че успях да намеря вашата рецепта. Заела съм се да я реализирам. :) Исках само да ви попитам каква е трайноста на този сок с мед и дали виждате разлика в трайността на този със захар?
Здравейте! Трайността на сиропа с мед е 1 месец в хладилника, докато, ако искам да го запазя по-дълго, го правя със захар и парафинирам и така издържа повече от 1 г. Възможно е и с мед да мога да парафинирам и да издържа парафиниран извън хладилника, но не съм пробвала.