Пресолена грах яхния или как проядох грах

череша - малки нещаКогато бях малка не обичах да ям нищо зелено.  Грахът влизаше в тази категория.  Макар да има данни да съм била „много кротко дете,“ като се е стигнело до ядене, се е показвала някаква неочаквана за родителите ми упоритост и избирателност.

До един час по трудово.  Трябва да съм била 3-4 клас, учителката по готварство ни каза, че него ден ще се разделим на две групи и ще готвим сами по рецепта.  Познайте какво?  Пиле с грах.

И до днес помня как изкривих разочаровано устни като чух за какво става въпрос.  Нямаше ли друга рецепта от толкова много възможни, ами точно пиле с ГРАХ!

Както и да е.  Беше  социализъм, бях малка и през ум не ми мина да протестирам или да изразя на глас недоволството си.

В следващия час помня, че спорихме и умувахме кое как да направим, въртяхме се с нашия отбор край печката, повдигахме капаци, разбърквахме манджи, най-накрая сложихме бяла покривка на една дълга правоъгълна маса, седнахме на столчетата и вкусихме от това, което бяхме приготвили и резултатът беше… пресолена манджа.

Никой не смее да каже нищо.  Ядем и мълчим.  Мисля си: „Сигурно не сме разбъркали добре яхнията и следващата хапка ще е както трябва.“  Не е.  Със сигурност е пресолена.

Изпращаме една чиния до масата на съседния отбор да я опитат.  Някой нещо се изказва, че манджата май е пресолена, но получава светкавичен отговор от момчетата от нашия отбор: „Като не ти харесва, не я яж!  А вашата хич не е вкусна!“  Учителката се намесва някъде тук.  Мълчаливо омитаме чиниите си до последното грахче, за да докажем на другия отбор колко ни е вкусна манджата.

Винаги се сещам с голямо умиление за тази случка и от перспективата на годините си мисля, че не е било трудно да се случи – един е солил, друг е минавал след него, опитвал е неразбърканата манджа и пак е солил и ето ти резултата.

Хубав спомен, голяма обеца на ухото и един любител на грах в повече.

грах яхния - малки неща

Advertisements
Публикувано на истории, лично. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Пресолена грах яхния или как проядох грах

  1. Ani Boncheva каза:

    Мире, много сладка история : )))) И както винаги си я подсолила много добре с твоето чудесно чувство за хумор !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s