Пролетна супа с нахут, спанак и карамелизиран лук

Пролетна супа с нахут, спанак и карамелизиран лук - малки нещаТъкмо се зарадвах на хубавото време и взе че пак застудя, заваля и сега си мисля дали и пролетта няма да е като зимата.  От друга страна, видях първите цъфнали дървета.  Явно пролетта все пак идва.  И птичките са на това мнение – затова пеят, независимо от дъжда.  Но да не униваме.  За всяка болка си има и лек.  В случая със студа – супа.

Тази супа е новият ми фаворит за пролетта.  Тя е пролетната версия на любимата ми лятна френска супа с песто.

Открих я в сайта на Хайди Суонсън от 101 cookbooks, чиито рецепти все повече ми допадат.  На сайта на Хайди му харесвам всичко, но това, което я отличава за мен е, че в рецептите й, макар и основани на натурални и пълнозърнести храни и съставки, винаги има нещо, което ги прави и много вкусни.  С една дума не е някакъв аскет, който стриктно се придържа към вегетарианската или не знам каква диета, а винаги има и нещо декадентско, заради което си готов да си оближеш чинията накрая – било то щедра лъжица сметана към салатата, много, ама много шоколадов кекс или, както е в този случай – по една лъжица карамелизиран лук, който е черешката на супата в този случай.

Поради незнайни причини супата се казва Новогодишна супа с фиде.  Аз, макар и голям любител на супите, никога не съм я правила на Нова година, но в този сезон, когато излиза първият спанак по пазарите, не мога да се спра да я правя.

пролетни цветове - малки нещаПролетна супа с нахут, спанак и карамелизиран лук

рецепта 101 cookbooks

Ако не използвате нахут и боб от консерва и готов зеленчуков бульон, можете да ги сварите предварително един ден по-рано.  Топинга направо ви го предлагам в двойна доза.  На нас все не ни стига.  Сигурно и вие няма да имате проблем да го изядете.

2 с.л. зехтин

1 глава лук,  тънко нарязана на филийки

1 чушка рибка или шипка, на ситно (не сложих заради детето)

1/2 ч.л. куркума на прах

1 ч.л. киминион на прах

1/4 ч.л. черен пипер, прясно смлян

2 л зеленчуков бульон

100 г леща, накисната от предишния ден

1 1/2 ч.ч. сварен нахут ( от 3/4 ч.ч. сух)

2 ч.ч. сварен шарен боб (от 1 ч.ч. сух)

фина морска сол

120 г тънка паста с яйца (тип фиде)

100 г спанак, тънко нарязан

1/2 ч.ч. силантро, тънко нарязано (от 2 стръка)

2 с.л. пресен копър, наситнен

сокът от 1 малък лимон или лайм

За топинга:

2 с.л. зехтин

2 с.л. масло

2 големи глави лук, тънко нарязани на филийки

100 мл заквасена сметана

50 г препечени и накълцани орехи

началото на пролетта в Пловдив - малки нещаЗагрейте олиото в голяма тенджера на средна температура.  Добавете лука и чушката и ги гответе, разбърквайки ги докато омекнат.  Добавете подправките и гответе още 30 секунди, след което прибавете бульона.  Кипнете го  и прибавете лещата.  Гответе я докато стане почти готова.  Прибавете сварените нахут и боб.  Когато бобът се затопли, посолете на вкус.

Междувременно, пригответе топинга.  Загрейте зехтина и маслото в голям тиган на средна температура, заедно с няколко щипки сол.  Гответе лука като бъркате от време навреме, а към края – непрекъснато, докато стане златист и се карамелизира (8-10 мин).  Оставете настрани.

Прибавете фидето към супата и когато е почти готово, добавете спанака, силантрото и копъра.  Добавете и сока от лимона или сервирайте всяка супа с резен лимон.  Проверете вкуса и добавете от подправките, ако е нужно.

Сервирайте като на всяка порция добавите 1 с.л. карамелизиран лук, малко заквасена сметана и орехи.

пролетна супа с нахут, спанак и карамелизиран лук - малки нещаДа ви е вкусно!

Публикувано на предястия, супи, храна и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

2 отговора към Пролетна супа с нахут, спанак и карамелизиран лук

  1. Dani каза:

    Много интересна супа, Мира!
    Идеята с карамелизирания лук ми допада
    и със сигурност ще я опитам :)
    Поздрави с много усмивки!

    • littlethingslife каза:

      Дани, радвам се да те „чуя“ отново тук. И аз си мисля, че карамелизираният лук ще ти допадне. Поздрави и хубави празнични дни :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s