Тази сутрин съвсем неочаквано, след като бебето заспа от раз, се оказах без нищо за правене. Е, не съвсем „нищо“ – една миялна машина чака да бъде пусната, едни сладки направени, това да се избърше, онова да се изпере, но някак си нямаше нещо, което да трябва да направя ВЕДНАГА както се случва напоследък и си казах, че това е моментът да се появя отново тук.
Чудех се какво да ви представя след толкова отсъствие, след отминал втори рожден ден на блога някъде през ноември, а и след появяването на бебчо при нас и реших, че няма по-подходяща рецепта от тази на любимия ми ябълков сладкиш, който моята майка приготвяше преди години.
Тази рецепта се каня да споделя с вас почти от началото на блога. Две години подред планирах да пиша за нея на 1-ви януари, когато беше рожденият ден на майка, но така се случваше, че все намирах за неподходящо – не знаех как веднага след празниците да спомена, че освен много лесен и вкусен, ми е така скъп и поради факта, че майка вече не е сред нас през последните повече от 8 години. А и си казвах, на кого ли ще му се чете за нещо сладко, след като декември месец е бил заливан от рецепти за сладории, които в края на месеца е изконсумирал.
И така, този сладкиш е познат, оказа се, на половин България, но реших, че ако сте от другата половина на страната може да ви хареса. За неговото приготвяне не ви трябва миксер – всичко се бърка на ръка. Следва рецептата, а по-долу е историята свързана с нея.
преди 1 година: Коледни сладки с подправки и Щолен
преди 2 години: Портокалови резанки, Гъби бургиньон и Сладкиш с тиква и шоколад
6 порции
1 пакет маслени бисквити
5-6 средно големи ябълки, без семките, на кубчета
100 – 125 г масло
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. бяла захар (може и 2/3 светло кафява и 1/3 бяла)
1/2 ч.л. канела
1 бакпулвер
3 яйца
2 с.л. заквасена сметана (може и с по-гъсто кисело мляко)
1 шепа орехи, наситнени (по желание)
Пресейте брашното с бакпулвера. Добавете захарта, канелата и орехите и оставете настрана.
Обелете и нарежете ябъките. Като сте по средата на рязането им, включете фурната на 180 градуса, сложете маслото в по-дълбока тавичка с размери 20/30 см и оставете тавичката във фурната до разтапянето на маслото ~ 5 мин, след което я извадете и наредете върху разтопеното масло бисквитите на един ред, като грубо запълните дупките на бисквтите с още бисквити (ако са от онзи вид с дупка по средата).
Наредете нарязаните ябълки върху бисквитите в тавичката и ги изравнете колкото е възможно.
Добавете яйцата и сметаната към брашнената смес и разбъркайте докато се смесят. Излейте тестото по равно върху ябълките. Голяма част от него ще потъне между тях, но това да не ви притеснява. Гледайте да има по малко тесто между повечето от ябълките.
Печете около 30-40 минути до златисто кафяв цвят на тестото, а при тест с клечка, клечката да излезе суха. По желание след като изстине, можете да поръсите сладкиша с малко пудра захар.
Преди години, преди промените, майка се върна един ден от работа и още от вратата каза: „Никой да не влиза в кухнята. Ще ви приготвя изненада.“
Това беше доста необичайно за нея. Майка беше единственият човек, който готвеше в къщи, а освен това работеше като управител на закусвалня и нямаше романтично отношение към храната. Най-близко до романтиката беше една шега, която обичаше да разказва за няколко плата с различни специалитети, измежду тях украсена като за сватба кокошка, които забравили на капака на колата на път за някаква кулинарна изложба. Както се досещате, когато колата тръгнала, „литнала“ кокошката, разхвърчали се оформените като цветчета заленчуци и шприцованото за украса картофено пюре… Обичах тази история и дори сега се усмихвам като си представя „литналите“ табли. На тях едва ли им е било смешно тогава, но им беше останала история за разказване цял живот.
Та, майка не ни беше спретвала кулинарни изненади нито преди, нито след това. Затова и ние любопитно се въртяхме в дневната, хвърляйки едно око към кухненската част. Чуваше се тракане на тави, рязане на нещо върху дъска и доволното й промърморване.
Ние тъкмо се бяхме уморили да чакаме когато тя каза: „Заповядайте да опитате“ и усмихвайки се самодоволно добави: „Ха сега, познайте какво има в него!“
Ние със сестра ми веднага казахме, че усещаме ябълки, татко сигурно е споменал за орехите, но не можехме да кажем от какво е направена тази хрупкава основа и как така хармонично са съчетани вкусовете и ароматите.
Този сладкиш ни стана любим и е любимият сладкиш и на моето настоящо семейство. Години наред неизменно присъства на Коледната трапеза, а и на всеки празник, когато трябва да се спретне нещо вкусно набързо.
Едва миналата година разбрах, че е известен на жените в Пловдивско, а откакто самата аз готвя осъзнах, че е лесна и бърза форма на ябълков пай.
Добър апетит и дано ви хареса, така както се харесва и на нас!
Еххх,Станимира,по-вкусно завръщане към блога просто не мога да си представя,защото съм от онази половина,която обожава този сладкиш и е сред моите топ-любими рецепти!
Виждам,че при теб тестото е обогатено със сметана ,чудесна идея,ще приложа следващия път като го направя.
Взимам си едно огромно парче с кафето и ти пожелавам хубав ден!
Целувка за малкия Мишо!
Благодаря ти, Еликсир! Всъщност, в нашата рецепта сметаната е по желание, но аз винаги съм я правила със сметана и така:). Поздрави!
Мира, здравей, ето това е едно чудесно начало за днешния работен – създаде ми Коледно настроение.
Вечна памет и покой на майка ти… Душата й е жива и със сигурност това твое силно хубаво и топло чувство към нея я е сгряло и сега… И мен ме сгря много…
Сладкишът изглежда чудесно и скоро ще се опитам да го направя така хубав какъвто е твоят.
Пожелавам ви много хубав и светъл ден!
С много обич, Ани :)
Ани, радвам се, че си решила да опиташ. Ще ми е интересно да разкажеш дали ти е харесал. Ще ти пиша по имейла повече. Поздрави :)
Звучи вкусно, трябва да се опита :)
да, опитването е часът на истината:)
Радвам се, че се появи, Мира! Още повече с толкова очарователна рецепта и затрогващ спомен за нея!Честит и РД на блога!
Сърдечни поздрави, прегръдка за малкия Сънчо /дано по-често да ти заспива така:Р/!
ДИве, благодаря ти за пожеланията! Хареса ми коментарът ти за Сънчо ;)
Мира, много ме радва завръщането ти :)
Липсват ми твоите хубави разкази и много красиви снимки:)
Светла да е паметта на майка ти и се радвам, че ни представяш този сладкиш!
Аз съм от тази половина, която го знае, но без сметана!
Сигурна съм, че тя го прави още по-вкусен!
Прегръдки за малкия сладур и и за теб!
Дани, много се радвам да те „чуя“ и теб. Посещавах няколко пъти блога ти и а! да оставя коментар и малкият се разплаче. може би ще успея някой от тези дни :). поздрави и весело посрещане на празниците!
Добро завръщане, Мира!
През тези месеци липсваха интересните истории и приятния ти стил на писане.
Аз съм от незнаещата половина и харесах много рецептата, която ти е толкова скъпа.
Поздрави!
Диди, радвам се, че наминаваш. Поздрави и весели празници! :)
Обожавам всякакви сладкиши с ябълки и съм сигурна, че що препоръчваш този, значи наистина ще е прекрасен!
Весели празници ви желая! И ще се радвам да се навърташ по-честичко :)
Весели празници и на вас, Иринка, още повече, че те чака година изпълнена с новости и хубави мигове! Поздрави и весело посрещане на Новата година!
Много се радвам на твоето завръщане, Мира!
Чудесна идея е да представиш точно този сладкиш –
не само ароматен и вкусен, но любим, много скъп и свързан с мили спомени за него.
Голяма прегръдка за теб и малкото ти слънчице,
сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана
Благодря ти, Дианка, за хубавите пожелания! Поздрави и хубави празнични дни и за теб! :)
Аз за пръв път попадам тук май, но п хиляди причини се почувствах много добре:-)
Първо заради сладкиша- ще го направя и то със сметаната;-)
второ-заради приятния начин , по който си го разказала;
трето, заради всикчо онова , което сподели за майка си. Хубави спомени, скъпи за теб и навяващи ми спомени и за моята майка, която също е на небето от година…
Ще минавам по-често оттук:-)
Весели празници!
Mah, радвам се, че написаното тук ти харесва. Близките ни са с нас кога чрез спомените ни, кога чрез някой сладкиш :). Поздрави и весели празници и на теб!
Здравей , Мира ! Аз съм от незнаещата половина и да първи път се пиша в блога ти , макар че когато пишеш нещо, винаги го отварям. Аз също имам рецепта да ябълков сладкиш от майка ми и винаги, когато го правя си спомням за нея. Сигурна съм, че майка ти е доволна от теб . А сладкиша непременно ще го направя .
Пожелавам весели и спокойни празници .
Соня, радвам се, че писането на рецептата е имало смисъл ;). Иначе, майките ни намират начин да подсладят живота ни дори когато ги няма. Поздрави и весели празници!
Мира,
welcome back! Супер завръщане и много вкусно естествено. Покрай бебето със сигурност не ги остава време за готвене, но пък ето – зарадва ни с такъв ароматен сладкиш. Поздравления за прекрасната рецепта и че я споделяш с нас.
Весели празници на теб и цялото ти семейство и много уютна и пълна с аромати Коледа ви пожелавам!
Мира, много се радвам, че си намерила време за блогчето и то с тази прекрасна рецепта :) и аз я знам без сметана :)
Прегръдка от мен за теб и за Бебчо :)
Хубави празници за цялото ви семейство :)
Невероятен е сладкишът и със сигурност ще го приготвя, Мира!
Незабравими празници ви пожелавам! :)
Ще опитаме задължително :)
Мира , много се радвам на твоето завръщане !
Сладкишът изглежда много вкусно !
Прегръдки за теб и твоето слънчице !
Весели празници :-)
Дани, Зори, Ева, Сабина и foodiesbg, благодаря ви за сърдечните коментари и за пожеланията! Трудно се добирам до блога, дори и за да отговоря на коментарите, но те много ме радват като ги видя :). Честита Коледа на всички ви и весели празници!
Мира,честита Коледа!
Нека донесе в дома ви много здраве,обич,топлина,уют,надежди и мечти!
И прегръдка за малкото ти ангелче!
Честита Коледа, Еликсир! Благодаря за пожеланията и да ти се връщат! :) Весело посрещане на Новата година!
Търсейки снимка за любимия си сладкиш, попаднах на вашата превъзходна снимка и топли, затрогващи спомени. Пожелавам ви красив живот в настоящето. Винаги да съумявате да „обгърнете“ семейството си с натрупаната обич…
Благодаря Ви, Румолина! Много ме замислиха думите Ви, още повече, че напоследък си мисля точно за това – как само когато сме пълни (с обич) можем да я даряваме. Всичко добро!