Ама си ги бива тези американци в маркетинга. Този кекс можеше да се нарече просто Кекс с праскови, но видите ли, „златен“ веднага привлича вниманието, а като видиш, че и рецептата е лесничка, как да не го завъртиш.
Тази неделя, приятелка, която роди трето детенце в края на миналия месец ни изненада, че вместо да се видим в парка само с нея, можем да отидем у тях, където беше и бебето. Ами сега! Не бях готова с подарък за детето (40-тия ден още не е дошъл), затова се сетих, че преди време като занесох ябълкови кексчета на по-големите деца, те много им се зарадваха. И какво, какво, врътнах сутринта едни прасковени кексчета, които опаковах подобаващо и занесох за баткото и каката, някои от които, разбрах, имали нужда от подкрепа на ентусиазма им към малкото бебе :).
по това време преди 1 година: Шоколадов кейк, Френска лятна супа с песто, Тарт камамбер, Яйчен крем с вишни
по рецепта на сп. Gourmet
12-14 кексчета или 1 форма за кекс
1 ч.ч.* брашно тип Екстра
2 ч.л. бакпулвер
1/5 ч.л. сол
112 г масло, размекнато на стайна температура
3/4 ч.ч. бяла захар + 1 с.л. за поръсване
2 големи яйца
1 ч.л. екстракт ванилия
1/8 ч.л. бадемов екстракт (или 1/4 настъргано бобче тонка) – ако нямате, може да се пропусне
1/2 ч.л. индийско орехче, настъргано
2 нектарини или 3 средно големи праскови, нарязани на 1 см резени (или на кубчета, ако ще правите кексчета)
*1 ч.ч. =240 мл
Намажете с олио форма за кекс или подгответе формите за кексчета (намазнени или с хартия за кексчета).
В средно голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта.
Включете фурната на 180 градуса.
Смесете с миксер маслото и 3/4 ч.ч. от захарта, след което добавете яйцата едно по едно. Добавете ваниловата и бадемова есенции, както и индийското орехче. Наведнъж изсипете брашното към маслената смес и разбъркайте на бавни обороти докато се смеси, но не прекалено.
Изсипете сместа във формата или до 2/3 от чашките на кексчетата. Разпределете нарязаните праскови и ги поръсете със 1 с.л. от захарта.
Кексчетата печете около 25 мин, а в единичната форма за кекс около 45 мин или докато кексът стане златисто кафяв, а показващото се между прасковите тесто е твърдо, но се чувства нежно, когато го докоснете леко с пръст. Охладете 10 мин във формите, след което извадете кексчетата и ги охладете напълно върху решетка.
Пожелавам ви приятен край на седмицата, с по-умерени температури, та да се порадваме подобаващо на края на лятото!
Мира, много са симпатични… И аз обичам бързи и ефектни рецепти :)
В стъклени чашки ли ги печеш?
Хубави августовски дни и на теб?
Зори, комбинирам една силиконова форма с тези огнеупорни чашки и така докарвам бройката. Макар да казват, че няма проблем със силикона, все ми се струва, че като с тефлона и разни други новопоявили се материали, току виж се оказал вреден, та гледам повече да използвам естествените материали (макар около бременността да пада голямо изпускане на естествени материали у дома :); няма как – и естествените неща си имат недостатъци :). Поздрави и хубави дни и на теб!
даа, огнеупорните форми и при мен май най-добре стават. Даже не ползвам и хартиени формички – само керамични огнеупорни.
Мира, и теб те бива в марктетинга :)
Златен си го направила!
И толкова апетитно изглежда!
Поздрави и хубава вечер!
Хехе, Дани, бива ме, бива ме :). Това преди ми беше част от работата :). Поздрави и хубава и на теб!
Страхотни златни бижута!
Поздрави!
Златен изглежда този кекс наистина. Не знам до маркетингов трик ли е, но наистина като го погледнеш, може да ти дойде на ум това име! Браво за идеята това да е подарък! И аз обичам да нося такива дарове – какво по-хубаво от нещо направено с любов и мисъл за хората, на които отиваш на гости!
Лек и прохладен уйкенд ти желая!
Колко е златен не знам, но е хубав на външен вид и вкусен, а на мен това ми дай. От там нататък, май наистина е въпрос на маркетинг :). Обичам да подарявам на близки, неща приготвени от мен и ме радва като им допадат. Дано и тези да са се харесали. Поздрави и хубави почивни дни и на вас!
Pingback: Златен кекс с праскови | Информ@ЛИЧНО
Уау! Изглежда страхотно този твой златен кекс :-) Благодаря, че сподели. Тъкмо се чудех какво да приготвя с няколко самотни праскови :-) Прегръдки и поздрави!
Забравих да попитам от къде да си купя това бобче тонка и есенциите?
Здравей Лина! Бобчето тонка си купувам от Магазина за подправки „Бахара“ на ул. Иван Асен II № 9. Ваниловата есенция си я правя сама по този метод http://www.kulinarno-joana.com/2010/08/vanilla-essence/ Според един друг сайт (chocolate and zucchini), могат да се използват и ванилови шушулки, които си ползвала (ароматизирала си кремове и пр.) като добре ги измиеш. Според същия сайт, когато есенцията ти намалее с 20%, може да се долее още водка и така тя става „вечна“ :). Е, не съвсем. От време на време ще трябва да подменяш старите ванилови шушулки.
Тъй като за есенцията се изисква време, за този кекс можеш да ползваш 1/2 прахче ванилия. Разбира се, можеш да си закупиш ванилова есенция и от специализираните магазини, но съм се притеснявала доколко е истинска и затова си я правя у дома. Поздрави и хубави дни и на вас!
Ех, наистина е като от злато, великолепно изглежда! Браво!
И аз като Ивето – наистина са много златни! Разкошни са :) Сигурно и малчуганите са им се израдвали много :)
Страхотни са! Браво!
Страхотни са , Мира ! :)
Наистина е златен, Мира! Ароматен, вкусен, сочен…
Прегръдки!
И аз да потвърдя, Мира –
наистина изглеждат златни, много слънчеви и зареждащи,
представям си и аромата им…
Сърдечни поздрави, леко и спокойно лято, Диана
Здравей и от мен!
Разгледах блога ти , за който научих от Лети, Намирам го за интересен и съм вече твой почитател. Кексът изглежда много апетитно, ще го имам на ум.
Сърдечни поздрави!
Жани, „Даровете на Гея“
Прасковена прелест! Ще пробвам!
Мира, заповядай при мен,
има една покана за теб :)
ДИве, Ина, Траяна, Сабина, Еве, Диана, Жани и Дора, радвам се, че ви е харесал кекса.
Жани, добре дошла тук!
Дани, благодаря ти за поканата! Надявам се в скоро време да й отговоря:).
Поздрави и хубав септември на всички ви!
пробвах кексчетата. харесахме ги
а за бременноста – беше най-хубавото ми време, спокойно и уютно, и двата пъти
много любов и всичко добро за теб и бебчето!
Благодаря за рецептата! Изглежда много вкусно. Ще я опитам непременно. Чудя се дали би станало и с консервиран плод (т.е. компот от праскови) :)
Дора, благодаря за хубавите думи! Радвам се, че кексът ви е харесал.
Здравейте Бельо. Мисля, че няма да има проблем да се направи с добре отцедени плодове от компот. Поздрави и ще се радвам да споделите как ви е харесал!
Пробвах рецептата. Получи се уникален кекс, отдавна исках да направя точно такъв! Много благодаря и успехи :)
Радвам се, че ви е харесал :).
Здравей, Мира! Ако знаеш как я издирвах точно тая рецепта тия дни :) и снощи я открих най-после – Ура! Днес забърках една дозичка – голямо щастие :)
Преди година и нещо правех по 2-3 дози мъфини от тях, а се оказа че не съм си записала рецептата. Най-хубавото и е, че може да се забърка и без миксер, ако нямаш под ръка. Напоследък готвя все по-често и определено ще пробвам и други твои рецепти. Поздрави