Милански сладки с кокос

От известно време не съм писала в блога и у дома са започнали да ме подпитват и подръчкват, „Занемарила си блога нещо виждам…  Не си писала отдавна….  Не мислиш ли за читателите си?“  Имаше и заплахи, че ще влязат с паролата ми и ще пишат постинг от мое име :) и ето че мина се не мина време, най-накрая стигнах до това да ви разкажа за едни сладки (да речем, защото може и да са бисквити, но не са така твърди), които правя напоследък като ми останат белтъци.

Последният път направих толкова много, че станаха цяла тава.  Обикновено не стават толкова много, но у дома И. доста ги харесва и не сме имали проблеми с усвояването им :).

Не съм споделяла тази рецепта, тъй като, за разлика от друг път, тук винаги нагласях някак си съставките за крайната консистенция, но не преценявах колко точно още малко брашно или още малко кокосови стърготини слагам, но реших, че след като при мен се получаваха всеки път и при вас така ще се получи, така че донякъде мерките са много точни (в началото), а после е възможно добавяне лъжица по лъжица на око, но ще ви разкажа като стигна дотам.

Милански сладки с кокос

адаптирани по рецепта на Baking obsession

около 100 сладки

170 г масло, размекнато

280 г пудра захар, пресята

210 мл белтъци на стайна температура (около 3-4 белтъка)

1 с.л. ванилов екстракт

1 с.л. кокосов екстракт (нямам и не съм слагала)

1/2 ч.ч.* брашно

1/4 ч.ч. кокосови стърготини

* 1ч.ч. = 240 мл вода

Разбийте маслото и пудрата захар до пухкавост.  Постепенно започнете да добавяте белтъците, след което ваниловия екстракт и накрая брашното и кокосовите стърготини поетапно докато се поемат от сместа.  Сместа трябва да е с такава консистенция, че да може да премине през пош или шприц с кръгъл наконечник (1 см), но тук започват вариантите при мен.  Тъй като сместа ми се беше сторила по-течна от необходимото и добавих 1 с.л. брашно (а може би и малко повече) до получаване на нужната консистенция, но последния път колко съм добавила, не знам, сместа не искаше да мине през поша, при което с помощта на чаена лъжица оформих сладките (няма да са така идеално кръгли, а ще са като тези в снимките на този постинг).

Още преди да започна да добавям брашната, пускам фурната да се загрее на 180 градуса, като вадя тарелката преди това и я покривам с хартия за печене.  И започва оформянето на сладките.  Да са долу-горе с еднакъв диаметър около 2.5 см и да са на разстояние 5 см, тъй като ако са по-течни се разтичат и както каза моя племенник веднъж (за едни други подобни сладки), „Мира, ами те са станали на пътечки“, така хубаво са се слепнали :).

Печете до светлозлатисто по краищата като ги наблюдавате след 5-тата минута приблизително 7-10 мин.  Аз ги изваждам с дървена шпатула върху скаричка да се охлаждат и правя следващите – така няколко пъти до привършване на тестото.  След като се охладят напълно могат да бъдат слепени с ганаш, но ние никога не сме стигали дотам, а винаги си ги хапваме така, тъй като вкусът им е много фин и по този начин, но може би някой път за в бъдеще бих пробвала и с ганаш (идеи за ганаша можете да видите в оригиналната рецепта).

Можете да ги съхранявате няколко дена в плътно затворени кутии, но са най-хубави пресни.

Пожелавам ви хубава седмица, макар, че е малко мрачна и дъждовна, но поне на температура го докарва вече, а и предишните няколко седмици имаше слънчеви дни, така че иде пролетта.  :)

Публикувано на бисквити, десерти, храна и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

17 отговора към Милански сладки с кокос

  1. boryanailieva каза:

    И аз забелязвам, че скоро не си писала и се чудех вече кога пак ще публикуваш ;)Виж аз пък като публикувам обаче каква я свърших…:(
    Ето, че сега ти ме изненада приятно :) Сладките на външен вид малко ми приличат на котешки езичета :) Изглеждат много вкусни :)
    Поздрави и слънце ти желая!
    Боряна

    • littlethingslife каза:

      Борянка, всичко е добре като свършва добре, така че се радвам, че си направила промяната, която си искала.

      Радвам се, че публикацията ти е харесала. Заради кокоса на вкус не са точно като котешки езичета, но като консистенция приличат на калиите от едно време, само дето са по-меки (и кокосови:). Иначе съм си набелязала рецепта за котешки езичета при Мария от My cooking book, но не съм стигнала дотам да ги направя. Може би скоро. Поздрави и се радвам, че се отбиваш :).

  2. Ema каза:

    Хей, Мира, радвам се, че се „завърна“ :). Приятно ми е да чета нещата, които пишеш, независимо на каква тема са :).
    А тези сладки..хм, тъкмо имам няколко белтъка в хладилника :)
    Поздрави :)

    • littlethingslife каза:

      Ема, дано ви харесат. Иначе, и аз се надявам да съм се завърнала :). Надявам се с това пооправило се време и слънцето, по-често да пиша (и снимам :). Поздрави и хубави дни и на теб!

  3. Пепеляшка каза:

    Мира, те като дантела тия сладки…много са феерични и апетитни!
    Беше се изгубила, и аз забелязах!
    Слънчево и усмихнато настроение!
    Мария

  4. Dani каза:

    Мира, липсват ми твоите разкази и красиви снимки :)
    А тези искрящи кокосчета са сигурно и много вкусни!
    Поздрави и много слънчево настроение, напук на времето!

  5. Eoc каза:

    Mира, липсваш наистина :)
    Много крехки и нежни сладки, ще ги пробвам скоро :)
    Поздрави и хубави пролетни дни!

  6. Мира каза:

    Мира, радвам се, че пишеш отново :). Липсваше :)
    И аз направих асоциация с котешките езичета – леки, хрупкави и ефирни!
    Поздрави и хубав край на седмицата!

  7. boulangerie каза:

    Урааа, честно казано мислех и аз да те сръчкам, че много ми липсваше под блоговото слънце, но ето че се върна. Обожавам кокосови бисквити и тези ще ги пробвам след има няма два часа. Слънчев уикенд от мен

  8. Цветелина каза:

    Толкова са нежни и ароматни. Прекрасно предложение!

  9. littlethingslife каза:

    Ей, колко се радвам да ви видя отново тук, Дани, Зори, Мария, Мира, Надя и Цветелина! Много сте мили! И вие ми липсвахте, но ето ни отново тук :). Дано ви харесат бисквитките, ако решите да ги пробвате. Пожелавам ви слънчев край на седмицата! :)

  10. Dimitrana S. каза:

    О, много са нежни и фини! И от снимките дори се усеща, как само ще се топят в устата… чудни са!

    Поздрави за теб, Мира и пожелания за здраве, радост и успехи :-)

  11. Diana каза:

    Мира,
    прекрасно пролетно завръщане и ни предлагаш
    много нежно и ароматно изкушение.
    Поздрав и усмихнат уикенд, Диана

  12. Добре завърнала се, Мира! Липсваше ми и с разказите, и рецептите и снимките!
    За сладките, какво да пиша, вижда се, че са прекрасни!
    Прегръдки с пожелания за хубави почивни дни!

  13. littlethingslife каза:

    Дими, Диана и Ева, благодаря ви за пожеланията! Поздрави и хубава неделя! :)

  14. elena каза:

    Направих в неделя, на всички им напомниха котешки езичета, но добавих малко „украса“ – потопих единия им край в шоколад и кокосови стърготини ;) Мерси за рецептата :)

    • littlethingslife каза:

      Елена, много се радвам, че са ви харесали. Идеята с наполовина потопени в течен шоколад е много добра. Ех, тези котешки езичета. Трябва да престана да твърдя, че не приличат значи. Много хора споделят, че им приличат. Поздрави и хубава седмица!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s