Пица с гъби, кашкавал и трюфелов зехтин

Това последното със зехтина от бял трюфел не е задължително, но тъй като имах малко останал отпреди време го използвах и наистина придава интересен характер на тази пица.

Отдавна се каня да си направя пица у дома.  Не фокача, която харесвам и съм правила много пъти в различни варианти, а истинска пица.  Затова днес като видях рецептата на Gourmet за пица с гъби, веднага сметнах, че в хладилника имам гъби, български кашкавал и малко от онзи зехтин и хайде – направих си пица.

Тъй като нещо не ми хареса едно тесто за пица, което купих преди време, реших да си направя мое.  Използвах рецептата на Jamie Oliver и се получи много добре като за пръв път – тънка коричка, цялата къща ухае на прясно изпечен хляб, а и този трюфелов зехтин добавя нещо интересно към цялата работа.

Направих половината от тестото в оригиналната рецепта.  Половината от половината тесто оставих във фризера за следващо ползване, а от другото излезе една голяма домашна пица за двама, с форма каквато си мечтая да направя от доста време – неправилна и долу-горе правоъгълна :).

Тъй като подозирах, че брашното ми не е със силен глутен, добавих малко пълнозърнесто брашно надявайки се то да позасили нещата.  Дали ги засили не знам, но аз обичам да смесвам брашна, така че така се получи при мен.

В оригиналната рецепта пицата се прави с италианско сирене Фонтина, но тъй като у дома имах кашкавал, използвах него.  Намалих кашкавала за плънката наполовина, тъй като не обичам прекалено мазни пици и ми се стори, че ако сложа цялото количество ще излезе от пицата и ще се разтече по тавичката, а не ми се миеше тава точно сега.

Ами това е май.  Ако обичате тънки пици и пици с гъби, има голяма вероятност тази да ви хареса.  Хубавото е, че след като веднъж приготвите тестото за тази пица, ще разполагате с тесто за поне още една бърза пица някой ден през седмицата.

Пица с гъби, кашкавал и трюфелов зехтин

рецепта за тестото на Jamie Oliver, на пълнежа на Gourmet

общо необходимо време – 2.5 часа

за 2 големи пици за двама

За тестото:

500 г силно брашно за хляб (в моя случай 450 г брашно тип 500
+ 50 гр пълнозърнесто брашно)

1 равна ч.л. фина морска сол

7 г суха мая

1 ч.л. захар

2 с.л. зехтин

325 мл хладка вода

За пълнежа:

250 – 300 г гъби, почистени и нарязани на тънки филийки

150-200 г кашкавал (340 г итаналианско сирене Фонтина в оригиналната рецепта), настърган

сол и черен пипер

1 с.л. зехтин от бял трюфел (по желание)

Пресях брашното и солта в тавичка и направих кладенче по средата.

В средно голяма купа смесих маята, захарта, зехтина и топлата вода и оставих 15 мин настрана докато стане кремообразна.  Излях сместа в кладенчето и малко по малко започнах да отнемам от брашното като претривах брашното между пръстите, за да стане хомогенна смес.  Омесих тестото докато стане меко и еластично и не лепне.  Оставих го да престои около 1 час в леко набрашнена купа, като леко го поръсих с брашно отгоре и го завих с влажна кърпа.  Тестото втасва в топла стая и е готово, когато е удвоило обема си.

Междувременно подготвих съставките за плънката.

15 мин преди да започна да премесвам тестото, включих фурната на 240 градуса и сложих тарелката за печене на пицата на най-долните релси.

Леко набрашних работен плот и премесих тестото, за да му се отнеме въздуха.  Разделих тестото на половина и замразих едната част.  Другата премесих и с помощта на точилка леко разточих.  Тестото беше еластично първоначално, но като го оставих да почине 1-2 минути, започна да се разтегля по-лесно.  Леко го набрашних, увих го около точилка и така го поставих върху хартия за печене с размерите на тарелката.  Раздърпах внимателно тестото като за голяма мекица докато заеме формата на хартията за печене.  Извадих загрятата тарелка от фурната и плъзнах хартията за печене с тестото върху нея (това беше май най-пипкатава част от процеса.  определено ми липсваше хлебарска лопата за да метна пицата върху тарелката).

Тестото се пече 5-7 минути докато набухне и части от него се покрият със светло златисти петна.  Извадих пицата и я притиснах отгоре, за да спаднат бухналите части.  Разпределих равномерно гъбите по цялата пица, посолих, смелих черен пипер и покрих с кашкавала, като оставих около 2 см от края на пицата без кашкавал.  Отново върнах във фурната и пекох още 8-10 мин докато кашкавалът забълбука и стана леко златист, а краищата на пицата станаха дълбоко златисти.

Като извадих намазах краищата на пицата с трюфеловото олио и ливнах малко по средата.

Ами това е.  Дано ви хареса.  Поздрави и приятна седмица!

Публикувано на тестени и хляб, храна и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

23 отговора към Пица с гъби, кашкавал и трюфелов зехтин

  1. gotvenetolesno каза:

    Аххх, много обичам :) Аз скоро правих пица с готово тесто и също не останах доволна, така че за другия път ще ползвам твоята рецепта :) Поздрави и хубава седмица ти желая :)

  2. Dani каза:

    Мира, обичам всякакви тънки пици!
    И твоята ще опитам непременно!
    Много апетитно изглежда!
    Хубава вечер!

  3. Lety каза:

    Олелеее, колко вкусно изглежда!
    Тестото се е получило чудесно, а пълнежа е направо невероятен!
    Прекрасна рецепта, Мира, записвам веднага.

  4. Eoc каза:

    Мира, тази пубкликация се чете само на сит стомах, а не като мен – гладен. Сега май ще правя пица по нощите :)
    И аз харесвам максимално опростени пици, а тестото от години си приготвям сама :) несравнимо е, нали :)
    Поздрави от мен, приятна вечер и хубав утрешен ден!

  5. traiana каза:

    Страхотна е!
    Обожавам пица и се черпя веднага с твоята!

  6. boulangerie каза:

    Чудно ядене е домашната пица, а само да попитам откъде се снабдяваш с фина морска сол.

    • littlethingslife каза:

      Надя, използвам една Сицилианска морска сол, добита от регион контролиран от WWF. На нея пише, че не е рафинирана, но има надпис, че е фина (макар да не е така фино смляна както една био морска сол в синя опаковка от по 500 г, но тази е 2-3 пъти по-евтина от биото и така; хем от чист регион, хем долу-горе на добра цена). Купувам си я от БиоБалев в мола на Цариградско.

  7. Огладнях докато четох статията ти и гледах снимките, Мира! :)
    Пицата е прекрасна! :)
    Прегръдки с пожелания за хубав утрешен ден!

  8. Milena каза:

    Изглежда великолепно! Тънко разточена и толкова ароматна!

    Поздрави, Милена :-)

  9. Tony каза:

    Много апетитна пица, Мира!
    Ще се възползвам от рецептата :) Децата ще са много доволни, че май отдавна не съм им приготвяла домашна пица.
    Поздрави с пожелание за много усмивки :)

  10. littlethingslife каза:

    Боряна, поздрави и хубава седмица и на теб!
    Дани, една от най-хубавите пици, които съм яла беше на къмпинг Русалка до Созопол. Там на плажа имаше едно заведение Талибаните, където преди няколко години правеха чудесни пици – с тънка коричка, на печка с дърва и вкусни…. Ех, размечтах се и аз :)…. Поздрави и хубава вечер и на теб!
    Радвам се, че ти харесва, Лети!
    Зори, браво на теб! Видях рецептите за пица, които си предложила в твоя блог. Непременно ще изпробвам следващия път. Аз също обичам да правя фокача с картофи. Видях, че и ти си правила преди време. Поздрави и хубава седмица! :)
    Траяна, добре дошла тук! Да ти е сладко :)
    Ева, много си мила. Поздрави и хубава седмица и на теб!
    Благодаря ти Милена :). Поздрави!
    Тони, радвам се, че рецептата ти е дала идея за разнообразяване на менюто. Ще надникна при теб да видя и твоите идеи за пица. Поздрави и хубава седмица! :)

  11. Diana каза:

    Мира,
    обичам пица, а твоята изглежда неустоимо…
    Страхотни снимки, чудесна е и рецепата,
    благодаря.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

  12. Ани каза:

    Олелеее, огладнях отново:)Уникално вкусно изглежда Мира! Поздравления! Искам едно голяямо парче само за мен:))))

  13. DSdiva каза:

    Аааа, ще се пробва задължително! Обожавам пица с гъби :Р

  14. gotvenetolesno каза:

    Вчера вечеряхме твоята пица :))

  15. Таня каза:

    страхотна е! ще я приготвя в най-скоро време!

  16. littlethingslife каза:

    Ани, имаш го парчето макар и виртуално :). Поздрави!
    Диана, благодаря ти. Поздрави и хубави почивни дни!
    Диве и Таня, радвам се, че ви харесва идеята. Дано ви хареса. Поздрави и приятни почивни дни и на двете ви! :)

  17. lulu каза:

    Фантастична е! С този трюфелов зехтин внасяш много приятен личен акцент и нотка на разкош:)

  18. Dimitrana S. каза:

    Мира, изглежда.. мхммм.. великолепно!!!

    Чудесни снимки! А за вкуса – празник за небцето!

    Поздрави най-сърдечни и пожелания за червени бузки и бели кахъри :-D

    пп. .. Благодаря за рецептата, трябва да се прочете от повечко хора, заслужава си!

  19. littlethingslife каза:

    lulu, трюфеловия зехтин беше според рецептата, но наистина внася много интересна нотка в цялата пица. Поздрави и Честита Баба Марта!

    Дими, благодаря ти за референцията! :) Честита Баба Марта и на теб! Бъди здрава, румена и засмяна! :)

  20. Violeta каза:

    Обожавам го този трюфелов зехтин! От миналата година си го правя сама и става божествен!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s