Савската царица

Това е може би най-финия шоколадов сладкиш, който някога съм правила и днес се замислих, че би отивал на празника (особено, ако някой ви го направи :).

По съставки и консистенция напомня на брауни, но това ще е може би най-финото брауни, което сте яли – с хрупкава коричка и топящо се в устата.

За него Джулия Чайлд казва:

„Този невероятно добър шоколадов сладкиш се приготвя така, че в центъра остава влажен.  Ако го препечете, той ще изгуби специалната си кремообразност.“

Ако още не сте решили какво да приготвите довечера, опитайте.  Изисква се малко внимание в неговото приготвяне, но с хубавите неща май е така.  Ще ми е интересно да споделите резултата.  Иначе, както тук е било споменавано неведнъж, не ни трябва празник, за да си угодим.

Шоколадов сладкиш Савската царица

рецепта Julia Child, „Mastering the Art of French Cooking“ чрез A table for two

112 г тъмен шоколад (използвах шоколад с 53.8% какаово съдържание)

2 с.л. ром или кафе

112 г размекнато масло

2/3 ч.ч.* захар

3 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)

щипка сол

1 с.л. пудра захар

1/3 ч.ч. бадемово брашно или смлени бадеми с 1 ч.л. захар

1/4 ч.л. бадемов екстракт (нямах, но вместо това настъргах 1/4 бобче тонка)

1/2 ч.ч. брашно екстра, пресято

* 1 ч.ч. = 240 мл

Загрейте фурната на 175 градуса, намажете с масло и набрашнете (а може и с какао) форма с подвижен борд с диаметър 20 см (първия път като правих този сладкиш нямах форма с подвижен борд с такъв размер и използвах тавичка, която постлах с хартия за печене).

Разтопете шоколада и рома/кафето в малък съд на водна баня на тих огън.  Разбърквайте докато се разтопят.  Оставете настрани.

Ако не разполагате с бадемово брашно, първо смелете бадемите с малко захар.  Оставете настрани.

Разбийте маслото и захарта докато побелее и стане пухкаво.  Един по един добавете жълтъците, като всеки път ги разбивате добре докато се поемат от сместа.

Тук следва разбиването на белтъците.  Ако разполагате само с робот, а нямате ръчен миксер, като мен, разбийте белтъците преди маслото и жълтъците.

Разбийте белтъците заедно със солта до меки върхове.  Добавете 1 с.л. пудра захар и ги доразбийте до твърди върхове.

Използвайки шпатула, добавете разтопения шоколад към маслено-жълтъчната смес, като разбърквате непрекъснато.  Добавете бадемовото брашно и екстракт.  Добавете 1/4 от белтъчната смес и разбъркайте добре, за да олекотите сместа.  Внимателно добавете 1/3 от останалите белтъци и разбърквайте отдолу нагоре, за да поеме сместа максимално въздух при разбъркването.  Добавете 1/3 от брашното и продължете внимателно да разбърквате отдолу нагоре (да прегъвате сместа като за парижки макарони) и продължете така до изчерпване на брашното и белтъците.

Изсипете сместа във формата за кекс, изравнете я и печете около 25 мин.  Сладкишът е готов когато клечка забодена във външните около 5-7 см излезе чиста.  Центърът е нормално да се движи леко когато го размърдате.  Охладете във формата 10 мин.  Минете с нож по края на формата и премахнете страничния борд.  Оставете да изстине 1-2 часа.

Пожелавам ви приятно посрещане на празника днес и хубава седмица!

Публикувано на десерти, сладкиши, кексове и кексчета, храна, шоколадови и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

19 отговора към Савската царица

  1. Milena каза:

    Изглежда много царствено наистина!

    Честит празник на виното и любовта! :-)

  2. Царствен сладкиш за един от най-хубавите празници си приготвила, Мира!
    Незабравим да е за теб, изпълнен с много обич, нежност и усмивки! :)

  3. DSdiva каза:

    Великолепно, Мира!
    Честит празник!

  4. Dani каза:

    Мира, прекрасна циклама :)
    А сладкиша е чудесен и се усеща, че е влажен
    и това го прави още по-хубав!
    Благодаря за споделената рецепта!
    От мен, една прекрасна вечер!

  5. Таня каза:

    Честит празник, Мира! Ще се възползнам от сладкиша ти в най-скоро време. Със сигурност ще зарадваш този, за който е приговтен.
    Цикламата ти е много красива моята незнайно защо не върви…

  6. kulinarnimisli каза:

    Този сладкиш наистина е царица, от тук ми се преискаха едно две парченца! Ама на, май ще трябва да си го приготвя!
    Поздрави:)
    Маги

  7. Eoc каза:

    Преглъщам :) обожавам такива сладкиши :)
    Хубава нова седмица, Мира!

  8. littlethingslife каза:

    Милена, Ева, Дива, Дани, Таня, Маги и Зори, надявам се и вашият празник да е бил много мил и приятен.

    Дани и Таня, и аз много си я харесвам цикламата. Не знам дали расте добре защото е в северна стая и през зимата (или докато цъфти) я поливам всеки ден в чинийката отдолу или просто защото баща ми ми я подари, а той има някакви мистериозни взаимоотношения с цветята и всичко, до което той се докосне расте и цъфти като лудо.

    Хубава седмица, дами, и до скоро :).

  9. Мира каза:

    Мира, чудесно изглежда! Много шоколадов, леко влажен и, както изглежда с леко хрупкава коричка! Много обичам такова сладкиши :)
    Поздрави и хубава седмица!

  10. sabinaberova каза:

    Чудесен е сладкиша Мира !
    Много хубави снимки !
    Поздрави . :)

  11. Ирина каза:

    Прекрасен сладкиш.. а и на шоколад кой ли би могъл да устои? :-)

  12. Diana каза:

    Мира,
    прекрасна комбинация от рецепта, снимки и цвят!
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

  13. Cahide каза:

    Çok güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık :)

  14. Вкусно, ароматно и цветно. С много свежест и красота се заредих! Благодаря ти, Мира!

  15. Яна каза:

    Не съм писала отдавна. Първо липсвах, после все не намирах време…Надникнах , за да видя каква идея мога да видя при теб за сладкиш за утрешния ми рожден ден. Искам да не е торта, но все пак да е нещо специално. Съвсем искрено ти признавам, че ми харесва , но се страхувам да започна, за да не би да се проваля. В смисъл не , че ме е страх от провала, а от това да не би да няма с какво да почерпя гостите :) :) :) . Обожавам шоколадови сладкиши!

    • littlethingslife каза:

      Здравей Яна, отдавна не сме се „чували“. Ако си падаш по шоколадови сладкиши, този определено го препоръчвам за утрешния ти рожден ден. Не е труден за правене. Просто изисква малко време и при мен туткането беше около факта, че имам само един кухненски робот и всичко трябваше да направя в него. Ако имаш миксер и робот, работата би ти се улеснила, макар съдовете за миене да бъдат същия брой :). Каквото и да решиш да направиш за утрешния ден, пожелавам ти приятно посрещане на празника и хубави мигове с любимите хора!

  16. littlethingslife каза:

    Мира, Сабина, Ирина, Диана и Мариана, радвам се, че сладкишът и снимките са ви харесали. Наистина на шоколад кой може да устои :). Поздрави и хубава седмица, макар и малко студеничка!

  17. fedora каза:

    Това е като за мен, но добре, че нямам такова в момента, че не ми се мисли за последствията :))
    Чудесно е, ще го забъркам сладкишчето някой ден :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s