Плетени подаръци

Обещах ви постинг за ръчно правените подаръци тази година.  Ще включа и направеното от мен от началото на блога, за да мога от тук нататък да ви показвам нови неща.

Това, по-горе, е шалът, който изплетох за миналата Коледа на сестра ми.  И при него имам снимки от процеса на правене, но не и от крайния продукт, но вие можете да си представите как изглежда долу-горе един шал :).

Това е първото бебешко одеалце, което изплетох за дедето на колежка на И.  Беше ми много приятно да го изплета, както, между другото, и всички останали плетени подаръци.  На този етап плетенето ми се отразява много добре – успокояващо.  Помня, че и майка имаше такъв период от живота си долу-горе когато беше на моята възраст, така че може да е въпрос на възраст :), но дето се казва, да се възползваме докато трае.

Това са коледните подаръци за моите приятелки от миналата

и от тази година

Това, което ме кефи в тези ръчно плетени брошки е, че всяка излиза абсолютно различна, макар всички да се изплетени от едно и също кълбо.  Просто преждата е меланж.  Харесва ми символиката в това.

И последно, шапчицата за детето на моя приятелка – Янтричка. Още нямам отзиви дали съм улучила размера и дали се е харесала на малката, но се радвам, че направих първата си, така да се рече, дреха.  Модела взех от тук и го преправих малко, за да стане за по-голямо момиченце.

Това е за сега.  Трябва тия дни да започна един шал за тазгодишния Коледен подарък на сестра ми (шалът беше поръчан в последния момент и за това се шегуваме, че се надявам да съм готова до 14-ти февруари :), така че може би по-нататък ще ви го покажа, както и други плетени попълнения.

Тъй като съм много начинаеща в плетенето, ще ми е интересно да науча дали и вие плетете и какво.  Около историята за куилта разбрах, че някои от вас са плели доста, а други споделиха за уменията си в шева, които ме възхитиха.  Ще ми е интересно да си поговорим, например, за това какво обичате да майсторите когато не готвите.

Тези дни съм на Bebel Gilberto.  Реших, че тази песен може да отива на този постинг.

Поздрави и уютни зимни дни ви желая!

PS.  Това е моделът на брошките по-горе (и на цветето от шапката).

Звезда

адаптиран от „Ръчно плетиво“ на Елена Иванова и Цветана Папазова, изд. 1960 г

Изплитат се 7 бримки синджир.  Кръгът се затваря с полубримка (slip stitch).

1-ви кръг – 12 ниски бода;

2-ри кръг – върху всеки един от ниските бодове от предния ред *се изплитат 1 нисък бод и 3 бримки синджир*; затваря се с полубримка;

3-ти кръг – върху първите 2 бримки от първия синджир от 3 бримки на предишния кръг се изплитат полубримки, за да се озовете на върха на 3-те бримки синджир; от там *в средата на всеки синджир от 3 бримки от предния кръг се изплитат 1 нисък бод и 4 бримки синджир* завършва се с полубримка в първия за кръга нисък бод като се оставя по-дълъг конец , с който се минава откъм гърба на цветето до центъра му и се пришива мънисто или друго украшение, след което, зад мънистото се прикрепя катарама за брошката, така че да бъде стабилна.

*действието се повтаря за другите бодове от кръга*

За цветето от шапката съм спряла до кръг 2 и съм го зашила директно върху шапката без катарама.

На снимката е гърбът на брошката.

Надявам се да съм успяла да опиша ясно за какво става дума.  Поздрави и ще ми е приятно да споделите, ако направите тази брошка.  Хубави дни!

Публикувано на handmade и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

42 Responses to Плетени подаръци

 1. Eoc каза:

  Мира, страхотни неща си изплела :) Поздравления!

  За съжаление не мога споделя личен опит нито за шев нито за плетка. Шиенето е нещо, което е може да ме докара до лудост, но тайничко завиждам на приятелките си, които шият гоблени :) А за плетенето – някога много отдавна изплетох пуловер за вече покойното ми куче – той беше порода пинчер, така че можеш да си представиш колко голям е бил пуловерът :)
  С интерес ще следя ръкоделните ти публикации, може и при мен да се отключи подобна страст, знае ли човек :)
  Поздрави и хубав утрешен ден!

  • littlethingslife каза:

   Зори, дрешка за куче е сериозно нещо за мен на този етап :). Съжалявам за кучето ти. Човек много се привързва към домашните любимци. Поздрави и хубав ден и на теб! :)

 2. lilia каза:

  Много е приятно и романтично

 3. Dani каза:

  Мира, радвам се на изплетеното, което показваш :)
  Аз не плета на 1 кука.
  В един момент толкова много плетях, че си казах :
  ако се науча и на 1 кука, ще ми дойде много!
  За сега трудно намирам хубава прежда, иначе бих плела с удоволствие!
  На мен ми действа релаксиращо!
  Поздрави!

  • littlethingslife каза:

   Дани, ще ми е интересно да видя сътвореното от теб.

   За преждата си права. Аз си копувам турска, тъй като тук съм виждала само това на добра цена/качество като за различните проекти съм ползвала или вълна 100% (шала и детското одеалце) или естествена прежда с малко съдържание на полиамид когато търся ефект (при брошките). Тепърва опознавам преждите. Поздрави! :)

 4. Прекрасни са, Мира! Мога да плета и да шия, но отдавна не намирам време за нито едно от двете. Радвам се много на всичко, което показваш и се възхищавам на уменията ти.
  Прегръдки

  • littlethingslife каза:

   Благодаря ти, Ева. Като знам какви красоти сътворяваш в кухнята и с фотоапарата, ще ми е много интересно да видя и плетивото ти. Аз не мога да шия (или по-скоро съм забравила), ако не броим шиенето на ръка :). Поздрави и хубав ден!

 5. kulinarnimisli каза:

  Мира шапката е прелестна! Ужасно добра е, искам и аз такава! Аз като малка плетях дрехи на куклите си и от тогава не съм плела. Но ти много ме вдъхновяваш! :) Сега се придържам към гоблена, остана ми пустото небе! :)
  Поздрави
  Маги

  • littlethingslife каза:

   Маги, значи и ти имаш опит в плетенето. Аз не съм шила гоблени, но сестра ми е много добра в това. Как се казва твоят гоблен и колко е голям? Поздрави :)

   • kulinarnimisli каза:

    Здрасти, Кралското езеро се казва гоблена. Ужасно голям е, вече му се вижда края де. След като го ушия него ще се придържам само към гобленчета с кръстчета. Между Пиротска и Тодор Александров има фантастично магазинче за гоблени и прежди. Аз съм си заплюла 2 – 3 бр. от там! Поздрави :)

    • littlethingslife каза:

     Маги, видях го на снимка. Сериозна работа. Напомняш ми как аз като завърших първия култ си казах, че следващият пачуърк проект ще е нещо малко, а не юрганче, но Господ нали като слушал плановете ни се смеел, та и в моя случай така се получи – сега правя по-голям куилт, макар и с по-прост дизайн. Приятно довършване на този гоблен и хубави дни! :)

 6. Таня каза:

  Мира, много ми харесват подаръците, браво! И аз плета на една (по малко) и две (повече) куки, наистина действа релексиращо. Шиенето още не съм го усвоила, но някой ден надявам се да. Майка ми е сестра ми шият перфектно, така че ще има кой да ме учи.
  И аз си мислех да покажа нещо плетено, но ти ме изпреварваш!
  Много ме радваш, да знаеш! Поздрави!

  • littlethingslife каза:

   Таня, аз помня твоите коледни играчки изплетени на 1 кука, ако се не лъжа, нали? Ще ми е интересно да видя и друго сътворено от теб. Поздрави :)

 7. Ema каза:

  Здравей Мира, твориш страхотни неща! Много се радвам, че започнах да виждам при теб публикации не само на кулинарна тема :)
  Ето снощи до късно разглеждах снимки на куилтове, към които си дала линк в една по-стара публикация и днес много се радвам, че си заговорила за плетене :)
  Аз много харесвам плетенето като занимание, имам и няколко произведения, но проблема е, че ентусиазма ми минава бързо, а последния ми опит да изплета шапка на сина ми завърши малко… неуспешно… Затова ще разгледам модела, който си дала, за да се поуча и защо пък да не пробвам пак (и без друго ми остана доста прежда). А ако дадеш инфо за плетените цветенца ще съм ти много благодарна!
  Поздрави и хубава седмица от мен :)

  • littlethingslife каза:

   Ема, аз преди по-разнообразявах темите, но последните няколко месеца преди Коледата така се вдъхнових кулинарно, че друга тема не можа да си прокара път. За плетените цветенца ще пробвам да сложа описание в самия постинг. Дано успея, че не съм писала описания на плетиво до сега :), но за всяко нещо си има първи път.
   Успех със шапчицата! Питай, ако се появят въпроси. След като я направих, видях, че има и други модели, които са без ръб, но това може би ще е следващият ми проект. Поздрави и хубави дни и от мен :)
   PS. За куилтовете в Moonstitches, видях, че този уикенд е голямото годишно изложение на куилтове в Токио и жената, която пише този блог сигурно много скоро ще пусне снимки от него. В блога й има архив на предишните. Сега ме подсети да разгледам и тях. Поздрави :)

   • Ema каза:

    Мира, искам да се похваля, че успях да направя цветенце! :)
    Благодарение на обясненията, които си дала, клипчето в you tube и мои спомени как баба ми е показвала плетене на една кука :). Е, куката и преждата ми не бяха много подходящи една за друга, но схванах как става и се получи :). При първа възможност ще пробвам да направя още :)
    Благодаря :)

    • littlethingslife каза:

     Ема, браво на теб! Колко хубаво! Поздрави и приятни бъдещи занимания. Голяма краста е. Като почне човек и няма спирка :).

 8. gotvenetolesno каза:

  Много са ти хубави нещата, аз съм по-назад в способностите си да плета, но скоро ще покажа какви съм ги сътворила. Иначе сега се уча да плета на една кука, но ми е доста трудно. Имам мечта и да си оплета жилетка, пуловер или рокля някой ден, но да видим до къде ще ми стигне ентусиазма. Поздрави и много творчески мигове ти пожелавам :)

  • littlethingslife каза:

   Боряна, аз преди 2 години сама се научих да плета на 1 кука благодарение на този сайт и на жената, която го списва, Тереза. http://www.youtube.com/user/tjw1963#g/c/59FA9DF4C757945B

   Не изглежда така подреден както сме свикнали, но в него има много информация за начинаещи, а и модели. Използва доста крещящи цветове, но дето се казва, човек да се научи, а после сам ще си подбира и съчетава и цветове и модели.

   Ще ми е интересно да видя направеното от теб. Поздрави и хубави дни! :)

 9. Lina каза:

  Шапката и всичко останало са разкошни. Моите адмирации за всеки който може да плете, защото това е нещото което винаги ми се е струвало безумно трудно /заедно с точенето на кори за баница :-) /. Поздрави!

 10. Myriam каза:

  Наистина много хубави плетени неща, Мира! Особено плетените цветчета. Аз като малка се научих да плета на 1 кука и много обичам, но много рядко вече намирам време за това. На 2 куки плета от няколко години шалове. Но вече се оборудвахме с доста такива и като че ли нямам голям мерак за сега да продължавам. Обичам да шия и гоблени. В началото на миналата година (2010) започнах един докато бях бременна, но той сега чака прибран в една кутия да ми дойде отново вдъхновението. От другата седмица ще започна да правя костюм за Маскения бал на дъщеря ми, за сега сме решили да е гръцка богиня – така последната ми страст за сега е шиенето, още повече, че се сдобих и с шевна машина малко преди Коледа. Това, при което стигнах до краен продукт последно е костюмът й от миналогодишния маскен бал – ето разказ за него http://mechtai.com/moment-of-one-childhood/2011/01/the-spring-ant-the-child/
  Но като гледам с какво внимание си изплела всичко, а и спокойствието, което вдъхват приготвените от теб неща, се вдъхновявам и аз да извадя пак куките.

  • littlethingslife каза:

   Myriam, много хубава се е получила рокличката на дъщеря ти – като малка фея е. Много ми хареса и моделът на твоята близка, по който си работила, въобще екипна работа отвсякъде. Поздравления! Иначе, за шаловете, които всички са получили те разбирам много добре :). Поздрави и спорно творене!

 11. kathryn каза:

  Всички плетива са разкошни! Много обичам да плета. В момента правя “ на петела гащи“, както казва майка ми, само дето в моя случай, на кучето фанела, че ми е гевезе. Иначе последно си правих този  шал.
  П.П. Обожавам Бебел!

 12. Milena каза:

  Браво на теб, Мира! Много красиви плетива! Възхищавам се на хора, които умеят всякакъв вид ръкоделия! Ако за повечето това е вид терапия за успокоение, мен това ме изнервя безкрайно :-) Прекрасно е обаче да се търси красивото в всичко, което правим!

  • littlethingslife каза:

   Определено е релаксиращо, но си права, че за всеки си има занимание, в което да изяви естетиката си. Понякога е просто въпрос на нагласа. Помня първия път като декорирах бисквити ми отне 2 часа (най-вече защото глазурата не беше добра, но и заради (не)уменията;) и се бях изнервила доста, защото не знаех, че на хората по принцип им отнема часове декорацията на бисквити или торта. Следващия път като декорирах, бях планирала 2-та часа и всичко се получи по-спокойно (не и без помощта на твоята глазура ;). Поздрави!

 13. Елена каза:

  Аз се научих да плета на две игли още като ученичка. През последните години, обаче, бях позабравила това хоби, но се върнах към него. Тези дни, след много подготовка, най-после започнах един шал за мен си. Надявам се скоро да е готов и да го покажа.
  Сега съм се амбицирала да се науча да плета на една кука. Искрено благодаря за разясненията как си изплела цветята, откога се каня и аз да си спретна едно подобно цвете за ревера, но ми се струва прекалено сложно.
  btw, във форума на бг мама има изключително полезни теми за плетене, както и за шиенето на гоблени (другото ми чисто женско хоби ;)

  • littlethingslife каза:

   Благодаря за информацията за бг мама. Аз рядко наминавам там, но ще разгледам някой ден с удоволствие. Ще ми е интересно да видя шала ти като го привършиш. Аз макар да съм оплела шалове на доста хора, още не съм направила един за мен. Може би следващия… :). Поздрави и хубави дни!

 14. Пепеляшка каза:

  Мира, браво, ти имаш скрити заложби! И аз едно време успокоявах нерви с опакова плетка, но все трябва някой да ми показва, че съм малко игнорънт….много са модни плетивата през последните години.
  поздрави
  Мария

 15. Maria каза:

  Обожавам плетивата – за аксесоари, връхни дрехи, одеяла, възглавници, за детето, за всичко почти. Аз не умея, но мама плете много добре и е така любезна да изпълнява моите приумици:-)
  страхотни са нещата, плетените цветя са ми слабост, твоите са прекрасни!

  • littlethingslife каза:

   О, да, аз помня онези хубави тюркоазени възглавници, които показа преди време. Много хубави. Хареса ми и една бежова жилетка на малката, но мислех, че е закупена. Беше много добра. Благодаря ти и хубав празник днес!

 16. Diana каза:

  Чудесни неща си направила, Мира!
  Харесвам ръчно приготвените подаръци, ръчното плетиво – също.
  Много топлина и уют ми създаде,
  поздрави и творческо вдъхновение, Диана

 17. domoshar каза:

  Много са хубави!
  Явно сме на една възраст по отношение на плетенето – и аз плета основно за отмора.
  Пък и плетените неша стават бързо и са портативни по време на изранотката. Сега съм на вълна чорапи, Миналата година пък открих терлиците. Иначе плета основно шалове и шапки. Засега винаги на две куки. По-ми харесва резултата сякаш.

  • domoshar, браво на теб за чорапите и шапките! Аз все още се кумя на плетенето им, макар да съм закупила куки от повече от година и да съм си подбрала модели, но може би скоро ще ми се наложи да изплета шапка и тогава ще видим. поздрави :)

 18. Pingback: Честита Баба Марта! :) « Кулинарни експерименти

 19. Pingback: За цветята, за играчките, за творенето и спомените, за …. каквото още си намерите :) « …like Alice in wonderland…

 20. Anja каза:

  Момичета, откъде да намеря такива симпатични мъниста за цветята? Благодаря!

  • Здравей Anja, предполагам от всеки магазин, който продава мъниста за герданчета. Аз моите съм взела от едно малко магазинче по ул. Кракра, срещу Турската резиденция, малко преди бившата виенска сладкарница в ляво и от едно магазинче, което за съжаление не съществува вече, на ул. Венелин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s