Първият ми куилт

Първият ми куилт беше заплануван като подарък за раждането на племенницата ни, Петра, което се случи в края на август, миналата година.

Човек може долу-горе да предположи кога ще се роди едно бебе, така че приготовленията започнаха някъде около юни месец с идеята, че до края на август ще имам готов куилт. Но не се получи точно така :).

Отпреди време си бях харесала модела на Марта Стюарт за използването на стари детски дрешки за направата на един много личен куилт на спомените. В този случай, като подарък за новородено се спрях на новозакупени памучни платове.

Първо обиколих няколко пъти няколко магазина и склада, за да разбера какво има на пазара и за да изясня за себе си цветовата гама на куилта. Тъй като исках да бъде малко ретро или да напомня за нещо направено доста отдавна, се спрях на по-светли цветове и всичко се въртеше около светло розово и резеда.

Доколкото бях разбрала от курса по пачуърк, платовете трябваше да бъдат с еднаква дебелина, от една и съща материя (долу-горе) и да не се разтягат. Разбира се, всичко това не беше така лесно постижимо за човек новак в шиенето като мен – продавачите в магазина ми казваха, че платът е памучен, а като отидех в къщи и го изперях и изгладех си личеше в кой има почти толкова изкуствени нишки, колкото и памук. Поради различното наличие на еластан или изкуствени влакна, различните платове се разтягаха различно.

На един от платовете, признавам си, просто не можах да устоя. Приличаше на много фин ръчно тъкан памук с едни малки бледи цветчета по него – XIX в. отвсякъде – нищо че беше поне два пъти по-тънък от останалите и почти прозрачен.

С една дума, не успях съвсем да изпълня условията за подбор на платове, понякога заради съветите на продавачите, но друг път просто защото си харесвах някой плат, а при не така голям избор на платове, бях много изкушена да закупя някой плат само защото ми харесва, независимо, че не отговаряше 100% на спецификацията.

Както и да е, изпрах платовете, изгладих ги, нарязах ги на квадратчета от 10 см и ги наредих на спалнята ни, както се казва и в книгите, за да видя дали десените, които са ми били в главата се съчетават добре.

В този момент извиках И. да ми каже какво мисли.

Погледна ги и каза, че не му харесват. И аз усещах, че някои цветове не се съчетаваха добре, но не можех да кажа кои, затова и го извиках за съвет, но той каза, че проблемът не е в цветовете, а в цялата концепция за куилт. Едва ли не някакви парцали съшити заедно и как според него етърва ми щяла да се срамува да покаже одеялцето на хората, за да не си мислят, че завива детето си с вехтории.

Е поне идеята ми за ретро ясно се виждаше, явно, но такава реакция не очаквах! За мен пачуърка и куилтинга са изкуство с невероятни възможности и майсторство и през ум не ми беше минавало, че за някои хора това може да са просто кръпки, които се асоциират с бедност.

Ха, сега! Ами, ако за повечето хора в България пачуърка изглежда така? Исках да зарадвам, а не да обидя, младото семейство, на което щях да го подарявам. Написах имейли до всичките ми приятелки със снимка на дизайна до този момент и зачаках отговора.

Малко след като изпратих имейлите се поуспокоих и си казах, че на мен идеята за куилт ми харесва, харесва ми да подаря на малката нещо направено лично от мен, че в края на краищата, човек трябва да слуша себе си и че много от хубавите неща на този свят не са били приветствани с фанфари не заради друго, а защото хората не са можели да си ги представят. Това, което е в моята глава и това, което е в главата на И. са съвсем различни неща. И реших, че ще си направя куилта, а ако не им хареса, ще купим и друг подарък. Съвсем скоро след това запристигаха окуражителни имейли от приятелките ми и продължих напред с куилта.

Следващият етап беше съшиването на квадратчетата на едни дълги ленти, които след това съших една за друга. Беше малко зор с точното напасване на ъгли и тук си пролича колко важно е платът да е точно разкроен и след това точно съшит.

Когато приключих с лицевата страна на куилта, го изгладих за сетен път (тъй като при куилтинга съшитите парчета се гладят винаги след съшиването и особено преди напасване като с лентите по-горе), измерих го и отрязах вата (която за съжаление не беше памучна, тъй като в София не открих да продават такава) със същата големина.

Гърбът на куилта беше свободно изпълнение – използвах 4 плата от тези за лицевата част. След като ги съших и изгладих, направих сандвича от гръб, вата и лицева част и с голям брой безопасни игли, започвайки от центъра навън, застопорих трите части.

Тук мисля, че взех едно нетака добро решение да ги съединя с шев, който минава през всяко квадратче на диагонал. Следващия път бих избрала шев, който не противоречи, а акцентира или допълва основния дизайн – в този случай можеха да бъдат концентрични правоъгълници от центъра навън, но човек нали се учи.

Накрая, когато и трите пласта бяха съшити, ги обших с двойна лента направена от един от платовете и тук мислех да направя една апликация на гърба му, която да го персонализира за малката красавица, но на този етап реших просто да подаря куилта, тъй като поради една или друга причина го ших целия на ръка, отне ми повече от предвиденото време и малката Петра го получи почти за 2-рия месец от раждането си:).

Така че това е за първия ми куилт. Беше много приятно да се работи, особено през жежките летни дни, когато е немислимо да плетеш, защото само от мисълта за прежда ти става още по-топло, но тогава шиенето пък върви.

Какво бих могла да направя по-добре в този куилт. Бих внимавала с подбора на платовете – да не са прекалено тънки, да са с една и съща дебелина и долу-горе разтегливост и състав, бих била по-внимателна в разкрояването, бих използвала шевна машина за по-голямата част от направата му, тъй като поне за този куилт не беше нужно да се шие на ръка, но така пък стана много личен и се радвам, че К., етърва ми, го цени и не се срамува да ходи по градинките с детето и да го завива с него :).

Ами това е май за първия куилт. Забелязах, че имам снимки от процеса на правенето му, но не мога да открия снимките на крайния му вид. Ще гледам да го заснема при следващото виждане с Петра и да ви го покажа във финален вид.

Онази калинка по-горе, случайно кацна върху куилта един ден. Тук има още малко нейни снимки.

Оставям ви с една песен, която напомня за Дивия Запад и XIX век, когато Джон Хенри и много афроамериканци са строили железниците, а не по-малък брой жени са шиели своите куилтове.Поздрави и хубава седмица!

Save

Save

Публикувано на музика, handmade и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

44 Responses to Първият ми куилт

 1. kathryn каза:

  Дори и без снимка на целия куилт, пак става ясно, че е бил хубав. :) Цветовата гама много ми допада, а Петра е късметлийка. Колкото до коментара на И, не мога да си представя мъж да реагира по друг начин :))

  • littlethingslife каза:

   Добре дошла, Kathryn! За мъжкото мнение може би си права, но от друга страна, нали са ни за баланс – да дадат една съвсем различна гледна точка и така до достигнем до едно по-добро решение :). Поздрави!

 2. Мария каза:

  красиво, полезно и вдъхновяващо! :)

 3. camelia каза:

  honey…i dont know if this is news to you or not but you are very talented ;))) – gifted photographer, storyteller and focused person. xxxx (maybe edit down a bit your prose….life is too short)

  • littlethingslife каза:

   Мели, защо ми пишеш на английски :)? Няма да повярваш, но се опитвам да съм кратка :) хаха! но все един глас ми нашепва – „обясни го по-добре, та и начинаещия като теб да го може да го направи“, а може би не е нужно. Поздрави и ти благодаря за обратната връзка!

 4. kali каза:

  На мен пък страшно много ми харесва подбора на платове, цветовата гама, а и диагоналните шевове. Идеята да направиш нещо със собствените си ръце и да го посветиш на някой е супер. Сигурна съм, че си донесла радост с този жест. Ако съдя по малкия ми син, който се казва Петър и е роден в края на Август, подозирам, че си имате едно сладко мъниче, което вади с памук душите на околните.

  • littlethingslife каза:

   Да, Кали! Голяма сладурана е малката Петра. Иначе, куилта много се хареса и беше оценен, което е мило и рядкост бих казала в това време на масово производство и всичко за един ден. Поздрави и хубава седмица! :)

 5. boulangerie каза:

  Цветовете са страхотни, аз и шевната машина, с която отскоро разполагам, обаче има да извървим дълъг път докато стигна до такива съвършенства. Обожавам ръчноправени завивки за бебоци и плетени и шити, а твоята се е получила наистина много красива.

  • littlethingslife каза:

   Надя, и аз не съм работила с шевната машина още. Тя е старата машина на моите родители, която аз много харесвам, но нещо се развали и все не можем да я подкараме, така че много добре те разбирам. По-лесно ми е да си представя как ще ушия на ръка, но предполавам е въпрос на практика. Хубава седмица!

 6. Mara каза:

  Подборът на платовете за този куилт си е направо геройство, предвид предлаганото на бг пазара (ако от тук е пазарувано). В Германия съм виждала открит пазар за платове и въобще за шивашки материали: там се продаваха готови нарязани парчета плат – една материя, различен десен, специално за пачуърк – глезена работа. Но то като е лесно, не е пък интересно:-)

  • littlethingslife каза:

   Мария, да, в София намерих платовете и напасването им си беше нелека работа, но те пък трудностите ни правят комбинативни и така едно е в главата, но излиза това, което може да излезе :). Иначе, чувала съм и гледам в нета за тези специални платове. Много хубави десени имат – и пастелните и ярките са много красиви. Поздрави и добре дошла тук! :)

 7. Lety каза:

  Мира,
  Искам да ти кажа, че ако на мен някой ми подари нещо подобно, не само няма да се срамувам да го използвам, а направо ще съм във възторг.
  За детско одеалце е повече от очарователно, но и за себе си веднага бих го избрала. Направила си го прекрасно и е толкова мил и личен подарък!
  Аз много харесвам такива неща и колкото по-ретро е цветовата гама, шарките и комбинацията от тях, толкова по-добре. Лошото е, че съм с две леви ръце що се отнася до майсторенето на подобни неща :))
  Ако знаеш онлайн магазин за подобни изделия ще съм ти благодарна много :)
  Сърдечен поздрав и много хубаво настроение през тази седмица!

  • littlethingslife каза:

   Лети, трябва да ти кажа, че приятелките ми отговориха точно по същия начин като тебе. Казаха, „Прави го, Мире, а ако не го харесат, ние сме насреща“ :). Радвам се, че ти харесва. Подобни куилтове съм виждала в Хубави неща на Кракра. Не знам дали са посочени в on-line магазина им, но със сигурност има в самото им магазинче. Иначе съм виждала пачуърк в Mothercare или някой подобен магазин, но бяха на доста високи цени. Хубава седмица, Лети! :)
   PS. Keti и domoshar по-долу, също изработват пачуърк. Можеш да видиш и други майстори в Пачуърк 3

 8. Dani каза:

  Мира, прекрасно си се справила, а и цветовете ми допадат много!
  „Завиждам „на малката кукла за подаръка!
  И аз като Лети харесвам ретро визия, а и предпочитам да изглежда ръчно правено, отколкото фабрично!
  В онези времена плетях много на две куки имах прекрасни дрехи, които никой около мен нямаше, защото не бяха конфекция!
  Сърдечни поздрави и чакам нови изпълнения!

  А за платовете си много права – нищо не можеш да намериш, а най-трудно естествени материи!

 9. Milena каза:

  Мира, никакви съмнения не бива да имаш относно стойността на твоя подарък или пък за цветовото комбиниране. Невероятен жест към малката /или по-скоро към маминка:)/ и изключителен подарък, който ще носи много спомени на Петра, когато е вече дама.
  Изборът на розово и резеда е много подходящ. И десените са прекрасни.
  Поздравления за твоя впечатляващ първи опит!
  :)

 10. Кети каза:

  Разкошен е… благодаря ти, че ме направи съпричастна с направата му от самото начало… остава да си кажа редовната реплика:) Да се ползва със здраве!

 11. Eoc каза:

  Mира, не си представям нищо по-хубаво за завиване на едно бебе от ръчно направен куилт. Убедена съм, че във всяко парче плат си ушила внимание, обич, позитивни емоции, светлина.
  Цветовете са много нежни, и аз като Лети не бих се отказала от един за себе си :)
  Поздрави от мен!

 12. domoshar каза:

  Страхотен е! Малката госпожица е голяма късметлийка!
  Благодаря, че го сподели! Чакам следващият :)

 13. domoshar каза:

  добавям практичен момент – може да подлепяш с тъкано подлепящо платове, като онзи тънкия и неустоимо хубавия :)

 14. Ирина каза:

  Усмихнах се при реакцията на, по простата причина, че и моята половинка би реагирала по абсолютно същия начин :-)

  Прекрасен е куилта ти, Мира – толкова нежни цветове, умело съчетани с най-различни други, сладурски елементи – много ми харесва, много!

 15. Мира каза:

  Мира, разкошен подарък! Много е красив, в толкова меки и свежи цветове! Благородно завиждам на Петра :)
  Сърдечни поздрави!

 16. Леле, Мира, искрено ти се възхищавам и малко завиждам на малката Петра. Супер много ми харесва твоя куилт. За съжаление аз съм от хората, които просто нямат талант за подобни красоти. Но за да повторя един от коментарите по-горе, не само няма да се срамувам, но и с радост ще завивам бебока си с подобна прелест. Моля те, продължавай да ни ги показваш.

 17. Danyela каза:

  Мира, прекрасен е! Твоят разказ ме потопи по невероятен начин в цялата атмосфера и емоции около изработката. Много харесвам как пишеш, обичам да те чета. Петра е получила страхотен, страхотен подарък
  Поздрави и усмихната седмица!

 18. Augusta каза:

  За много години и от мен! :) Бях потънала в задачи и, още като влязох в тази публикация, изпаднах в тотален релакс :).
  Стана ми много мило за твоите колебания и съмнения: та това е истински дар от сърце, с висока стойност – и в духовния, и в материалния смисъл. Да е живо и здраво малкото момиченце; не са много малките госпожици с късмета да имат такива добри орисници.
  Твоето невероятно творение ме зареди с положителна енергия и ми даде една идея – имам колекция от домашно тъкани кенарени, памучни, вълнени покривки, наплетени покрая с дантела. Преди време мислех да им правя изложба, но по-добра експозиция от интернет няма. Поздрави!

 19. Диди Б каза:

  Мира,за много години!
  Чудесен се е получил твоя първи опит в пачуърка!Харесвам всички елементи на цветовата композиция и поздравления за богатството от съчетаващи се десени, предвид пазара в София….Не мога да си представя с такава завивка някой да се срамува в парка, по-скоро обратното – само радост и удоволствие предизвиква такъв подарък!

 20. Прекрасен подарък си направила, Мира и толкова ценен защото е направен с любов и двете ти ръце! :)
  Харесва ми всичко – от дизайна, подбора на материи, до снимките. Тази с калинката е много хубава!
  Сърдечни поздрави и нестихващо вдъхновение ти желая!

 21. kulinarnimisli каза:

  Много ми харесва и съм супер впечатлена! Напомни ми на една идея от Близо до бебето, която възнамерявах да осъществя – да се направи килимче от стари тениски. Тази идея така остана във времето и понеже май не мога да шия нищо друго освен гоблен, вчера си го извадих и много ентусиазирано започнах да шия! Спомням си преди години, когато се роди братовчетка ми (била съм на 15) и избродирах детска възглавничка. Има някаква сантименталност в ръчно направените неща, особенно за бебета! Поздрави :)

 22. Milena каза:

  Прекрасен е, Мира! Много нежен подбор на цветове! И аз бих се зарадвала на такъв подарък :-) Искрено ти се възхищавам за уменията!

  Поздрави, Милена :-)

 23. gotvenetolesno каза:

  Еххххххх……Напълни ми душата!!! Още повече като прочетох, че си го шила на ръка…. Особено ми хареса и идеята за стари бебешки дрешки, каквито постепенно започват да се натрупват в дома ми :) Харесва ми съчетанието на платовете, а в един от десените направо се влюбих. Колкото до И. си мисля, че всички мъже биха реагирали така :). Те не го разбират, но пък жените са друго нещо и не съм склонна да се съглася с теб, че е рядкост такова нещо да бъде харесано в днешно време. Мисля, че точно сега такива уникални неща се ценят повече от всичко друго :)
  Поздрави от мен :)

 24. littlethingslife каза:

  Ех, дами, не очаквах такъв положителен отклик! С вашите коментари и интерес ме окуражавате от време на време да споделям разни създадени от мен творения. Благодаря ви и явно тази история ще има продължение :).

  Дани, помня ги тези времена. Като малки шиехме със сестра ми, но след това престанахме и едва през послените години отново съм подела плетките и шевиците. Ще ми е интересно да видя някой път сътвореното от теб! Поздрави и хубава седмица! :)

  Благодаря ти, Милена! От известно време като стане въпрос за момиченца, много клоня към розово и резеда. Хубавото в този случай беше, че изборът на цветове беше изцяло мой. Голям кеф докато работиш с цветове, които харесваш :). Поздрави и спорна творческа работа и на теб!

  Кети, радвам се, че ти харесва! Цялата тази работа е възможна благодарение на онзи курс при Анна Долани :). Много хубав спомен ми е. А сега да ти благодаря на теб, че ме спаси в критичен момент ;). Ето го резултата. Поздрави и приятно творене!

  Зори, един ден ти пожелавам да получиш не един, а много такива юрганчета! Поздрави и хубави януарски дни! :)

  domoshar, благодаря ти! От майсторки като вас с Кети ми е много драго да получа обратна връзка и съвет. Това за подлепването ще го имам предвид за в бъдеще. Поздрави и спорна година и на теб!

  Мира, Надя, Ирина, Дани, Диди, Ева, Милена, много ме радват коментарите от всички вас, чиито блогове следя с такова внимание и се уча на кулинария, фотографски умения и стил. Благодаря ви и ви желая приятно творене!

  Augusta, абсолютно си права! Ще следя в блога ти и за мен ще е удоволствие да ги видя. Поздрави и леки дни!

  Маги, не знаех, че шиеш гоблени. Радвам се, че си се вдъхновила да твориш! Не съм чела книжката на Василена, за която съм чувала много, но съм абсолютно ЗА влагане на стари дрешки в нови творения, които са практички и понякога ни пропомнят за мили минали моменти.

  Боряна, дано си права. Дано повече хора оценяват ръчния труд и вниманието и енергията, които са вложени в сътворяването на един предмет. Право да си кажа, самата аз започнах още повече да оценявам труда на другите, когато ми се наложи да направя някои ръчно създадени неща. Благодаря ти за коментара и приятно творене и на теб! :)

 25. tania каза:

  Извинявам се за горните редове – не знам английски и не мога да се ориентирам и пробвах. Мило момиче, този блог ми е толкова познат, през цялото време докато четях за пачуърка си мислех това, после се върнах назад и открих неща, които съм чела. Значи, наистина ми е бил познат.
  Твоето творение много ми харесва, ценя труда ти, особено за начинаещ. Човек трябва да има голямо желание за такава дейност – една от крастата ми. Моят съпруг вече свикна с парцалките, е поне аз си мисля така.
  Сега искам да напиша по-важното – при тебе се е получило добре, че етърва ти е оценила подаръка, но има в предвид, че хората, които не разбират от това, ще има да се чудят, за това съм на принцип – ще правя за продажби само. Преди няколко години с такова желание правих едно одеалце цялото с апликации – нощна картина по едно списание – всяка апликация на машина – с гергеф, където сваляш и слагаш гергефа по незнам колко пъти – няма значение – голям труд падна и като отивам – мадамата събула бебето по голо дупе отгоре и му сменява памперсите. Тогава нямах ковмпютър, но ако става от снимката и има начин ще ти я пратя да го видиш – на момента ми се доплака. И явно го е прала на пералня и сатенираните лентички от тъмносини бяха станали бледолилавосини и т.н. Не се подаряват такива неща на хора, които не разбират, ако не искате да съжалявате.
  Успех и да знаеш, че страшно харесвам блога ти

  • littlethingslife каза:

   Разбирам те, Таня. За ръчно правени неща наистина най-добрата оценка е закупен предмет на справедлива цена. Това поставя отношенията на ясна основа. В моя случай имам късмет с етърва ми, а и около заниманията ми през последните години се понаучих кой от моите приятели и роднини харесва и цени ръчно правени предмети и кой не. Много ти благодаря за подкрепата и добре си дошла отново тук! :)

 26. Разкошен е – цветове, материя, изработка – всичко!!!

  Мира, неща от този род, направени за семеиството или като подарък на близък или приятел, са наистина много ценни (поне за мен)!!!
  Когато нещо е направено с любов и с мисълта за някого… какво да ти кажа, прекрасно е!!!
  И аз обичам да шия и винаги когато намирам време с удоволствие спретвам нещо….

  Сърдечен поздрав от мен!

  • littlethingslife каза:

   Мария, радвам се, че ти харесва. Ще ми е интересно да видя сътвореното от теб. Поздрави и от мен! :)

   • Мира, най-последното нещо (все още недовършено) са пердетата на кухнята ми :)
    Иначе има толкова много неща… обаче не съм ги снимала – е не смятам да си правя блог и за шиенето :)
    Харесва ми да щия също толкова колкото и да готвя и двете ме разтоварват и ми носят радост. На дъщеря ми от бебе постоянно и щиех разни тоалети… и за в къщи и ресторанта съм си направила сама доста неща от материя – по-икономично е, а и става така както го желаеш.
    Ако ти е интересно да видиш нещо ушито от мен – изрових 1-2 снимки, които са в нета. Ето линковете им:
    Първият е на моя снимка с дъщеря ми Рания – тя е със специално изработено от мен палто и шапка :)

    А този е от свадба на наши приятели – роклята на шаферката (дъщеря ми – Рания) е направена от мен :)
    http://www.mycookingbookblog.com/?p=137

    Сърдечен поздрав Мира, и до скоро!

    • littlethingslife каза:

     Мария, браво! Дъщеря ти изглежда прекрасно в ушитата от теб рокля! Бил е много хубав ден за всички ви, явно. Не можах да отворя линка във facebook, но това не е проблем. Ти явно си майстор. За мен всичко това е ново и ентусиазма е голям :). Приятни са тези неща. Поздрави и хубави дни от мен!

    • Благодаря ти Мира, за милите думи!
     Важното е човек да има желание и да се остави на фантазията си – така се получават чудесни неща!!!
     За линка във фейсбук… аз сега загрях, че снимките ми са видими само за хора, с които имам приятелска връзка във facebook – затова не се е отворила снимката. Виж я тук ако искаш:
     http://picasaweb.google.com/116611244065280188345/NFCokC#5561663906032928738

     :)
     Поздрави!

    • littlethingslife каза:

     Мария, видях снимката с палтото и шапката – това си е висш пилотаж!!! Наистина си плаче за отделен блог :). Прекрасни сте на нея снимка!

     Успех с ръчно изработените от теб неща и ти благодаря, че сподели тези семейни снимки тук! :)

 27. Maria каза:

  И. очевидно не разбира от такива неща;-)) Разкошен е, много винтидж внушение, уютен, свеж, много ми харесва! представям си какъв кански труд е това и колко търпение и последователност изисква. Браво, Мира!:-)

  • littlethingslife каза:

   Радвам се, че ти харесва, Мария:). А за И. – на мен ми е като коректор. Вижда света по толкова различен начин и ме изненадва с гледната си точка, но има време човек да слуша коректора, има време да слуша вътрешния си глас. И двата са валидни. Изборът е наш. :) Радвам се, че И. се съгласи да разкажа за случката така както се случи, за да имате достъп до цялата история и съм му много благодарна не само за това. Поздрави, Мария, и приятен уикенд! :)

 28. fedora каза:

  Тук се изумих! Какъв уют само си успяла да запечаташ!!! Поздравления за идеята и за снимките! Разкошни са!

 29. Кумицата каза:

  Привет, Мира:))))
  Подаръкът ти за Петра ме развълнува и впечатли изключително много! Прекрасен е- Краси ми го показа, когато им гостувахме, скоро, след като им го беше подарила (май само аз от всички тук съм го виждала завършен). Това е най-личният, мил и нежен жест, който някой би могъл да направи към малко момиченце! Петра е щастливка с леля като теб:)

 30. littlethingslife каза:

  Благодаря ти, Ина. Поздрави! :)

  Ей, Ели, радвам се, че си го видяла и че ти е харесал :). Благодаря ти, че наминаваш. Поздрави! :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s