Много ми се искаше това да е рецепта от 5 съставки, които бързо да спретнете след някой работен ден тази седмица и да се насладите на крайния резултат със семейството на Коледа, но такива рецепти имам за след празника. В момента може би откритието за тези празници ще бъдат тези медени коледни сладки, пълни с кайсиево сладко, препечени бадеми и захаросани цитрусови корички – Коледа в една хапка.
Всъщност, така както и лебкухен от миналата година, тези сладки се правят относително бързо, ако сте подготвили плънката. Така че, ако имате в наличност съставките ще можете да си ги спретнете. Това не означава, че ще можете да ги хапнете ведната. Трябват им около 3 дена, за да омекнат, а след това колкото повече отлежават, по-хубави стават, така че, ако ги направите тия дни ще имате сладки за до след Нова година.
Тук ми се щеше да ви пусна една малко по-различна коледна мелодия докато четете рецептата, но youtube не ми позволява да я вградя в текста, за това ето линк (бъдете търпеливи с интрото; струва си :). Снимките са от една разходка из улиците на нашия квартал миналата седмица.
Немски коледни сладки (лебкухен)
рецепта на Baking Obsession
около 40-50 сладки
За тестото:
3 и 1/3 ч.ч.* брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. канела на прах
1 ч.л. стрит кардамом
по 1/2 ч.л. стрит карамфил, анасон, индийско орехче и джинджифил
1/2 ч.ч. + 2 с.л. мед
1 ч.ч. захар фин кристал
112 г масло
1 голямо яйце, леко разбито
3/4 ч.ч. кайсиево сладко
1 и 1/2 ч.ч. бадеми с шлюпките, препечени, накълцани на едро
1 ч.ч. накиснати и отцедени стафиди
1/2 ч.ч. захаросани кори портокал и/или лимон, наситнени
до 1/4 ч.ч. прясно изцеден сок от лимон (използвах 3 с.л.)
За глазурата:
1 и 1/2 ч.ч. пудра захар, пресята
до 1/4 ч.ч. лимонов сок (използвах 1 с.л.)
* чаша от 240 мл
Пресейте брашното и другите сухи съставки за тестото без подправките. Оставете настрана. Пресейте подправките в малка купа.
В голяма тенджера загрейте на слаб огън меда, захарта и маслото. Разбърквайте постоянно до разтапяне на маслото и захарта. Не позволявайте да ври. Дръпнете от огъня и прибавете пресятите подправки. Разбъркайте. Върнете на огъня. Постепенно добавете брашното, като оставите малко за размесване на края. Когато сместа започне да се отделя от страните на съда, отдръпнете от огъня и прехвърлете в купа. Оставете тестото да се охлади около 5 мин. Добавете яйцето и започнете да месите тестото в купата. Ако е твърде лепнещо, добавете малко по малко брашно докато престане да лепне. Разделете тестото на две и го увийте в пластмасово фолио. Оставете на стайна температура докато имате готовност да разточвате, но не повече от 8 часа.
Смесете всички съставки за плънката. Добавете лимоновия сок лъжица по лъжица докато плънката е все още гъста, но да позволява да се разнася. На мен ми беше достатъчна 1 с.л. лимонов сок.
Когато сте готови да разточвате тестото, включете фурната на 180 градуса и извадете тарелката, върху която ще печете сладките. Откъснете хартия за печене голяма колкото тарелката на фурната ви и разточете върху нея половината от тестото с размери 33 на 21 см като набрашнявайте леко точилката, ако е необходимо. Оставете поне 2.5 см разстояние до края на хартията, тъй като тестото се разширява при печене. Поставете разточеното тесто с хартията в тарелката и оставете настрана.
Разточете останалата половина от тестото върху друг къс хартия със същите размери.
Разнесете равномерно плънката върху основата на сладкиша, която е в тарелката като оставяте около 1 см разстояние до края на тестото. Положете втория лист тесто върху плънката и първия лист, отделете хартията и го притистнете в краищата, за да се запечата плънката.
Използвайте клечка за зъби да продупчите тестото на няколко места, за да излиза влагата докато се пече. Печете докато стане златист 25-30 мин. Като го извадите от фурната, сложете тарелката върху решетка да изстине.
Пригответе глазурата докато се пече сладкишът като смесите пресятата пудра захар с няколко лъжици лимонов сок, които прибавяте една по една до получаване на гъста, но лееща се глазура (1 с.л. при мен). Още горещ, залейте сладкиша с глазурата и изравнете със сладкарска четка веднага. Оставете сладкишът и глазурата да стегнат на стайна температура до следващия ден. Тъй като първоначално сладкишът е твърд и глазурата се чупи, покрийте го с кърпа и го оставете на прохладно място поне 2-3 дена преди да го нарежете и да започнете консумацията. Сладкишът подобрява вкуса си и глазурата е по-малко чуплива с отлежаването му. Веднъж нарязан на малки четвъртити хапки, съхранявайте в плътно затворени кутии до 2-3 седмици.
Приятни предколедни приготовления!
PS. Тази рецепта се оказа много вкусна, но за догодина съм решила да я променя малко. Да не ползвам глазура и да намаля плънката на половина. Съставките ми харесаха, както и тестото. Единствено, лебкухените бяха по-сладки, отколкото ми е по вкуса, за това и ще изпробвам малко по-различен подход, пък да видим :).
Добре изглежда.Ако опитам дали ще бъде същия и моят?
защо не :), макар моите да не са съвсем същите като на авторката, но може би и моите ще станат такива след време. снимах ги малко по-рано за да ви ги покажа. поздрави!
Мира, много коледно ми стана. И с чашката винце, която съм нападнала в момента, направо усетих вкуса на кайсиевото сладко на върха на езика си! Поздрави и слънчеви коледни празници!
Маги :)
Малко със закъснение, но „На здраве!“ от мен. Поздрави и хубави празници и на теб и цялото ти семейство, Маги!
Мира, благодаря за удоволствието да се насладя на прекрасните снимки :)
А тези сладки не бих могла да изчакам!
Поздрави и усмихнати дни!
Дани, под секрет, и ние ги тестваме от ден 1, но трудно се режат, твърдички са, а към ден 3 нещата стават по-лесни и приятни :). Поздрави и хубави дни и на теб!
Ехаааа
Супер изглежда!!!
Вземам си едно парче и мълко от снега :)
Сърдечен поздрав!
Мария, а ние малко слънце от теб :)! Поздрави и хубави предпразнични дни!
Мира,
харесвам твоите презентации, изборът на рецепта, снимки и обяснения,
харесах и мотото ти днес – Коледа в една хапка.
Чудесни са,
поздрави и усмихнати предколедни дни, Диана
Дианка, радвам се, че ти харесва рецептата. Малко дългичка, но хубавите неща са така. Има и лесни попадения, но по-често си иска работа ;). поздрави и хубави предпразнични дни и на теб!
Мира, сладките са точно по мой вкус – ароматни и много вкусни. Благодаря ти за споделената рецепта и красивите снимки! Тази с кучето ми е фаворит. :)
Прегръдки и нестихващо вдъхновение, което да споделяш тук
Ева, и на мен тази с кучето много ми харесва. Чудех се как ще седи сред рецептата, но тук май си попадна на мястото сред снимките на снега него ден. Стана като портрет на куче, а то беше много дружелюбно и постоянно мърдащо куче. Като по чудо се спря за момент и тогава го щракнах. Благодаря ти за пожеланията! Весели празници на теб и твоето семейство!
Мира , много ароматни и вкусни сладки предлагаш , взимам си една с кафенцето :)
Чудесни зимни снимки !
Сърдечни поздрави и Весели празници . :)
Благодаря ти, Сабина! Весели празници и на теб!
Мира, страхотни снимки, страхотни сладки. Макар, че се правят бавно съм сигурна че резултатът си заслужава търпението. Кучето на снимката ми стана много любимо
Поздрави и весели празници!
Да, кучето е супер. И аз много му се кефя. Весели празници и на теб Дани и на цялото ти семейство!
Поздрави, Мира, за първи път виждам тези сладки, много красиви снимки, а домашния любимец ми легна на сърце :)
Весело посрещане на Коледа !
Прегръдки :*
Диве, знаме, че обичаш кучетата :), а това имаше много интелигентен поглед. Весело посрещане на празиците и на теб! :)
Ах, и бау-бау, чака с нетърпение да хапне от сладчиците :))
Изглеждат прекрасно, Мира, както и зимните снимки. Истинско удоволствие е човек да се наслаждава на фотографското ти око – знаеш какво да снимаш :)
Хубави празници!
Благодаря ти, Ина! Хубави празици и за теб и семейството ти!
Мира, замириса ми на Коледа от твоите сладки :)) Прекрасни са! Взимам си едно ароматно парче :)
Радвам се, че ти харесват Ани! Поздрави и весело посрещане на празниците!
Мира, изглеждат и звучат много коледно-ароматно! :) Чудесни снежни снимки, особено тази с кучето!
Сърдечни поздрави!
Мира, радвам се, че ти харесват. Весели празници на теб и семейството ти! До догодина :).
Pingback: Портокалови резанки или кандирани портокалови кори | малки неща