Немски коледни сладки (лебкухен)

Много ми се искаше това да е рецепта от 5 съставки, които бързо да спретнете след някой работен ден тази седмица и да се насладите на крайния резултат със семейството на Коледа, но такива рецепти имам за след празника.  В момента може би откритието за тези празници ще бъдат тези медени коледни сладки, пълни с кайсиево сладко, препечени бадеми и захаросани цитрусови корички – Коледа в една хапка.

Всъщност, така както и лебкухен от миналата година, тези сладки се правят относително бързо, ако сте подготвили плънката.  Така че, ако имате в наличност съставките ще можете да си ги спретнете.  Това не означава, че ще можете да ги хапнете ведната.  Трябват им около 3 дена, за да омекнат, а след това колкото повече отлежават, по-хубави стават, така че, ако ги направите тия дни ще имате сладки за до след Нова година.

Тук ми се щеше да ви пусна една малко по-различна коледна мелодия докато четете рецептата, но youtube не ми позволява да я вградя в текста, за това ето линк (бъдете търпеливи с интрото; струва си :).  Снимките са от една разходка из улиците на нашия квартал миналата седмица.

Немски коледни сладки (лебкухен)

рецепта на Baking Obsession

около 40-50 сладки

За тестото:

3 и 1/3 ч.ч.* брашно

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. бакпулвер

1 с.л. канела на прах

1 ч.л. стрит кардамом

по 1/2 ч.л. стрит карамфил, анасон, индийско орехче и джинджифил

1/2 ч.ч. + 2 с.л. мед

1 ч.ч. захар фин кристал

112 г масло

1 голямо яйце, леко разбито

За плънката:

3/4 ч.ч. кайсиево сладко

1 и 1/2 ч.ч. бадеми с шлюпките, препечени, накълцани на едро

1 ч.ч. накиснати и отцедени стафиди

1/2 ч.ч. захаросани кори портокал и/или лимон, наситнени

до 1/4 ч.ч. прясно изцеден сок от лимон (използвах 3 с.л.)

За глазурата:

1 и 1/2 ч.ч. пудра захар, пресята

до 1/4 ч.ч. лимонов сок (използвах 1 с.л.)

* чаша от 240 мл

Пресейте брашното и другите сухи съставки за тестото без подправките.  Оставете настрана.  Пресейте подправките в малка купа.

В голяма тенджера загрейте на слаб огън меда, захарта и маслото.  Разбърквайте постоянно до разтапяне на маслото и захарта.  Не позволявайте да ври.  Дръпнете от огъня и прибавете пресятите подправки.  Разбъркайте.  Върнете на огъня.  Постепенно добавете брашното, като оставите малко за размесване на края.  Когато сместа започне да се отделя от страните на съда, отдръпнете от огъня и прехвърлете в купа.  Оставете тестото да се охлади около 5 мин.  Добавете яйцето и започнете да месите тестото в купата.  Ако е твърде лепнещо, добавете малко по малко брашно докато престане да лепне.  Разделете тестото на две и го увийте в пластмасово фолио.  Оставете на стайна температура докато имате готовност да разточвате, но не повече от 8 часа.

Смесете всички съставки за плънката.  Добавете лимоновия сок лъжица по лъжица докато плънката е все още гъста, но да позволява да се разнася.  На мен ми беше достатъчна 1 с.л. лимонов сок.

Когато сте готови да разточвате тестото, включете фурната на 180 градуса и извадете тарелката, върху която ще печете сладките.  Откъснете хартия за печене голяма колкото тарелката на фурната ви и разточете върху нея половината от тестото с размери 33 на 21 см като набрашнявайте леко точилката, ако е необходимо.  Оставете поне 2.5 см разстояние до края на хартията, тъй като тестото се разширява при печене.  Поставете разточеното тесто с хартията в тарелката и оставете настрана.

Разточете останалата половина от тестото върху друг къс хартия със същите размери.

Разнесете равномерно плънката върху основата на сладкиша, която е в тарелката като оставяте около 1 см разстояние до края на тестото.  Положете втория лист тесто върху плънката и първия лист, отделете хартията и го притистнете в краищата, за да се запечата плънката.

Използвайте клечка за зъби да продупчите тестото на няколко места, за да излиза влагата докато се пече.  Печете докато стане златист 25-30 мин.  Като го извадите от фурната, сложете тарелката върху решетка да изстине.

Пригответе глазурата докато се пече сладкишът като смесите пресятата пудра захар с няколко лъжици лимонов сок, които прибавяте една по една до получаване на гъста, но лееща се глазура (1 с.л. при мен).  Още горещ, залейте сладкиша с глазурата и изравнете със сладкарска четка веднага.  Оставете сладкишът и глазурата да стегнат на стайна температура до следващия ден.  Тъй като първоначално сладкишът е твърд и глазурата се чупи, покрийте го с кърпа и го оставете на прохладно място поне 2-3 дена преди да го нарежете и да започнете консумацията.  Сладкишът подобрява вкуса си и глазурата е по-малко чуплива с отлежаването му.  Веднъж нарязан на малки четвъртити хапки, съхранявайте в плътно затворени кутии до 2-3 седмици.

Приятни предколедни приготовления!

PS.  Тази рецепта се оказа много вкусна, но за догодина съм решила да я променя малко.  Да не ползвам глазура и да намаля плънката на половина.  Съставките ми харесаха, както и тестото.  Единствено, лебкухените бяха по-сладки, отколкото ми е по вкуса, за това и ще изпробвам малко по-различен подход, пък да видим :).

Публикувано на Коледа, десерти, сладкиши, кексове и кексчета, храна и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

25 отговора към Немски коледни сладки (лебкухен)

  1. lilia каза:

    Добре изглежда.Ако опитам дали ще бъде същия и моят?

    • littlethingslife каза:

      защо не :), макар моите да не са съвсем същите като на авторката, но може би и моите ще станат такива след време. снимах ги малко по-рано за да ви ги покажа. поздрави!

  2. kulinarnimisli каза:

    Мира, много коледно ми стана. И с чашката винце, която съм нападнала в момента, направо усетих вкуса на кайсиевото сладко на върха на езика си! Поздрави и слънчеви коледни празници!
    Маги :)

  3. Dani каза:

    Мира, благодаря за удоволствието да се насладя на прекрасните снимки :)
    А тези сладки не бих могла да изчакам!
    Поздрави и усмихнати дни!

    • littlethingslife каза:

      Дани, под секрет, и ние ги тестваме от ден 1, но трудно се режат, твърдички са, а към ден 3 нещата стават по-лесни и приятни :). Поздрави и хубави дни и на теб!

  4. Ехаааа
    Супер изглежда!!!
    Вземам си едно парче и мълко от снега :)
    Сърдечен поздрав!

  5. Diana каза:

    Мира,
    харесвам твоите презентации, изборът на рецепта, снимки и обяснения,
    харесах и мотото ти днес – Коледа в една хапка.
    Чудесни са,
    поздрави и усмихнати предколедни дни, Диана

    • littlethingslife каза:

      Дианка, радвам се, че ти харесва рецептата. Малко дългичка, но хубавите неща са така. Има и лесни попадения, но по-често си иска работа ;). поздрави и хубави предпразнични дни и на теб!

  6. Мира, сладките са точно по мой вкус – ароматни и много вкусни. Благодаря ти за споделената рецепта и красивите снимки! Тази с кучето ми е фаворит. :)
    Прегръдки и нестихващо вдъхновение, което да споделяш тук

    • littlethingslife каза:

      Ева, и на мен тази с кучето много ми харесва. Чудех се как ще седи сред рецептата, но тук май си попадна на мястото сред снимките на снега него ден. Стана като портрет на куче, а то беше много дружелюбно и постоянно мърдащо куче. Като по чудо се спря за момент и тогава го щракнах. Благодаря ти за пожеланията! Весели празници на теб и твоето семейство!

  7. sabinaberova каза:

    Мира , много ароматни и вкусни сладки предлагаш , взимам си една с кафенцето :)
    Чудесни зимни снимки !
    Сърдечни поздрави и Весели празници . :)

  8. Danyela каза:

    Мира, страхотни снимки, страхотни сладки. Макар, че се правят бавно съм сигурна че резултатът си заслужава търпението. Кучето на снимката ми стана много любимо
    Поздрави и весели празници!

  9. DSdiva каза:

    Поздрави, Мира, за първи път виждам тези сладки, много красиви снимки, а домашния любимец ми легна на сърце :)

    Весело посрещане на Коледа !
    Прегръдки :*

  10. fedora каза:

    Ах, и бау-бау, чака с нетърпение да хапне от сладчиците :))
    Изглеждат прекрасно, Мира, както и зимните снимки. Истинско удоволствие е човек да се наслаждава на фотографското ти око – знаеш какво да снимаш :)

    Хубави празници!

  11. Ани каза:

    Мира, замириса ми на Коледа от твоите сладки :)) Прекрасни са! Взимам си едно ароматно парче :)

  12. Мира каза:

    Мира, изглеждат и звучат много коледно-ароматно! :) Чудесни снежни снимки, особено тази с кучето!
    Сърдечни поздрави!

  13. Pingback: Портокалови резанки или кандирани портокалови кори | малки неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s