На гости ми е Емилия от Bessa Apple с Печени пълнени ябълки

Всички снимки в този постинг са на Емилия Илиева-Крайнова

Всъщност с Емилия не се познавахме до едно изложение миналия месец в НДК за Еко и Био продукти, където я видях сред изложителите и тъй като сме се виждали отдалеч или сме били във виртуална връзка чрез facebook или блога й, реших да я поздравя.

Така накрая реално се запознахме с Емилия, която първо познавам от Диви Самодиви и един техен курс, на който присъствах миналото лято за шиене на коланчета и сандалки.  Аз бях в групата за коланчета, а Емилия обясняваше как се правят сандалки, за това и не се запознахме тогава.  Някъде по същото време, разбрах за организираните от нея обучения по Ненасилствена комуникация и доста съм се зачитала в описанието на курса.  Ако не бях изкарала толкова курсове по комуникации, може би щях да се запиша.

След срещата ни на онова изложение, се появи идеята Емилия да ми гостува с рецепта на нейната майка за приготвяне на ябълки.  Емилия предложи да й отида на гости в Княжево, където живеят със съпруга й и едно прекрасно и щуро куче Один.  И така, вместо виртуално, това гостуване беше реално.

Беше ми много приятно да гостувам в светлия им дом, от терасата на който Витоша се беше ширнала в цял ръст и почти беше на масата с нас, да се опитвам безуспешно да казвам „Один, долу!“ с глас, който трябваше да бъде категоричен, а всъщност постоянно преминаваше в кикот и умиление.

Като си тръгнах от тях си казах, „Боже, какво ли ще си помисли жената за мен!“  То бива, бива несериозно държание с куче, ама чак толкова!  Ей такива едни неща се случват понякога – отиваш да готвиш с някого и да се видите, а вземеш, че се срещнеш не само с нея, а и с Витоша на терасата й и с игривото й куче.

По-долу следва рецептата на майката на Емилия.  Можете да прочетете повече за тяхната ябълкова градина в сайта на Bessa Apple или в блога на Емилия.

Приятно готвене!Печени пълнени ябълки

рецепта на Дима Илиева

Продукти: Според броя ябълки, които искаме да приготвим смесваме бадеми, захар, стафиди, ром и канела като съотношението е 1  ябълка – 1с.л. бадеми, ½ с.л. захар, 1 с.л. стафиди (да покиснат в рома 1час) 1 с.л. ром и ½ ч.л. канела

Забъркваме сместа за пълнежа от гореизброените продукти. Измиваме ябълките и отделяме капачетата. Почистваме семките на ябълките, като издълбаваме с лъжица и ги пълним със сместа.

Нареждаме ябълките в тава, слагаме на дъното 1ч.ч. вода и печем около 30 мин. на умерена фурна (докато ябълките омекнат).

Да ви е сладко!

Публикувано на Коледа, десерти, храна и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 отговора към На гости ми е Емилия от Bessa Apple с Печени пълнени ябълки

  1. Поздравления за теб и гостенката ти, Мира! Беше ми много интерсно да съм във вашата компания, с дъх на обичаната печена ябълка!
    Благодаря, за чудесната рецепта, ще я изпробвам задължително!
    Сърдечни поздрави и за двете, с пожелания за нестихващо вдъхновение и прекрасни предстоящи празнични дни! :)

  2. Dani каза:

    Мира, винаги се радвам на написаното от теб :)
    И е сериозно, и има една хубава нотка хумор…
    Благодаря!
    А рецептата е много хубава, с аромат на ябълки и канела :)
    Поздрави и за двете!

  3. Eoc каза:

    Мира, много интересна гостенка и прекрасна рецепта. Беше ми много приятно!
    Поздрави!

  4. Ани каза:

    Мира, много хубава рецепта (ще я опитам задължително)! И когато я правя ще се сещам винаги и за теб, и за Емилия, и за Один, и за Витоша :) Ех, колко богата и сгряваща душата рецепта!

  5. Lety каза:

    Чудна рецепта!
    Интересно гостуване, сякаш се пренесох в полите на Витоша в компанията на мил четириног приятел :))
    Винаги разказваш толкова образно!
    Сърдечен поздрав и прекрасно предколедно настроение!

  6. littlethingslife каза:

    Ева, Дани, Зори, Ани и Лети, радвам се, че моята гостенка и нейната рецепта ви е харесала. Беше интересно преживяване и за мен. Исках да й благодаря още веднъж за гостуването и да й пожелая техните ябълки да стигнат до повече ценители на екологичните продукти!

    Поздрави на всички ви и приятен край на седмицата!

  7. fedora каза:

    Ммм, печените ябълки с пълнеж са ми слабост :)
    Много полезни и много вкусни – идеалният десерт! Поздрави на гостенката :))

  8. rosita vargas каза:

    Una delicia las manzanas aasadas me encantan ,mamá siempre me las preparaba y lo genial que van rellenas con semillas de calidad y ricas ,abrazos cariñosos.

  9. Ще направя в най-скоро време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s