Щолен

Не знам как е при вас, но при мен в началото на всеки декември коледният дух идва с песен.  Преди години това беше Jingle bells от сутрин до вечер тананикане под мустак.  Колкото и да се опитвах да не преча на сериозните ми и амбициозни колеги, май им досадих накрая, но какво да се прави, както казваше с възмущение години по-късно (не по адрес на пеенето, а на някой друг) една моя колежка, „Каква е тази неоправдана радост!“

Но ето една такава неоправдана радост се заформя при мен по това време на годината.  И тази радост освен с манджи и коледни декорации е обвита и в песен.  Няколко години по-късно от гореописаните, песента беше White Christmas, след това I’ll be home for Christmas, а тази година напук на пълната липса на сняг, а може би и поради това, Let it snow!

Та днес ми се щеше прогнозите на синоптиците от онзи ден да се бяха сбъднали и навън всичко да е побеляло, за да ви пусна тази песен.  Но тъй като не е, това въобще не значи, че няма да си я тананикам тези дни нон стоп, с надежда все пак да завали.

Michael Buble Let it snow

Тези от вас, които са решили да правят щолен тази година или вече са го направили или плануват това за този уикенд.  Ето, какъв стана моя.  Още не знам как е на вкус, но ще пиша след Коледата.  Малко късничко ще речете, но до тогава остава да се оставим в ръцете на добрия пекар Peter Reinhart и да повярваме, че това ще е един вкусен и топящ се в устата щолен.

Миналата година не можах да направя щолен.  За това тази година си отбелязвах рецепти от тук-таме.  Реших да се захвана със задачата от рано, което в моя случай значеше 2 седмици преди празника.  С най-голямо учудване открих обаче, че съм избрала рецепти, в които щолените са с трайност до 5 дена.  Рецептите, които бяха за класически и по-дълготраен щолен пък, имаха по 2-3 реда след изреждането на продуктите.  Кое как и кога се слага, не беше много ясно.

За това реших да се спра на тази рецепта на Peter Reinhart, която макар и да доближава щолена до корените му на постен хляб, не само не предлага съотношение брашно:масло 2:1, а дори препоръчва в края да се намаже щолена с растително олио.  Хм, интересно.  За всеки случай, единия щолен намазах с масло, а другия с растително олио за да сравня.

Добрата новина е, че щолена се прави по-лесно от козунак.  Това казвам за онези, на които като на мен, им се е струвало, че се прави сложно.  Просто трябва да си отделите половин ден, за да изчакате втасванията.

Този щолен бил готов за консумация и на следващия ден, казват, но можело да се изчака и 1-2 седмици.  Стискам палци да е така вкусен, както е красив. [Бележка 2011: Добре е да се консумира веднага, но не повече от седмица след приготвянето му]

Традиционен щолен

рецепта Peter Reinhart чрез блога Bread Experience

1 голям или 2 малки щолена

Плодове*:

1 ч.ч. ** златни стафиди + 1/2 шепа за плънка

1 ч.ч смес от захаросани плодове + 1/2 шепа за плънка

1/2 ч.ч. ром или бренди

1 с.л. портокалов или лимонов екстракт (аз нямах и не сложих)

Маена смес:

1/2 ч.ч. топло мляко (но не горещо)

1/2 ч.ч. брашно

4 с.л. суха мая (малко повече от пакет от 7 г)

За тестото:

2 и 1/4 ч.ч. неизбелено брашно (аз ползвах обикновено)

1 с.л. захар

3/4 ч.л. сол

по 1 ч.л. кора от лимон и портокал, настъргани

1 ч.л. смляна канела

1 голямо яйце

70 г масло на стайна температура

1/2 чаша филирани бадеми или 100 г натрошен марципан

40 гр разтопено масло за глазиране***

пудра захар за глазиране

* Два дена преди плануваното замесване на щолена, накиснете стафидите и захаросаните плодове в рома, заедно с лимоновия или портокалов екстракт.  Разбърквайте сместа няколко пъти на ден, за да поеме добре течностите.  В деня на правенето на щолена, изсипете цялата смес в гевгир над средно голяма купа, за да се отцеди добре.

** 1 ч.ч. от 240 мл

*** В оригиналната рецепта щолените се мажат с растително олио, но недостатъка е, че дори и след 2 дена изсушаване на глазурата, като се пакетират върху тях се появяват маслени петна.  За това препоръчвам използване на разтопено и леко охладено масло.  Някои казват, че е най-добре да се използва пречистено масло (гхи) за да няма опастност от аромат на гранясало при по-дългото съхранение на щолена.

Маената смес се приготвя като смесите топлото мляко с маята и брашното, покриете сместа и я оставите поне 1 час докато шупне и започне да се разпада като я докоснете (при мен това отне повече време поради хладната стая).

За тестото – в голяма купа смесете брашното, захарта, солта, настърганата кора лимон и портокал и канелата.  Направете кладенче в средата и изсипете в него маената смес, маслото, яйцето и достатъчно вода (приблизително 40-50 мл при мен), за да получите меко, но незалепващо тесто.  Събирането на тестото ще ви отнеме около 2 минути.  Оставете тестото да почине 10 мин.

Разстелете тестото с ръце както е в купата и изсипете върху него отцедените плодове, като оставите около 1 шепа плодове за плънка.  Смесете ги добре в тестото, но не прекалено много.  Наръсете плот с малко брашно и започнете да месите като добавяте допълнително брашно, ако е необходимо.  Брашното трябва да се чувства меко и сатенено, но не трябва да залепва.  Месете 6 мин., за да смесите добре плодовете в тестото.

Леко омазнете голяма купа, сложете в нея топката тесто, оваляйте я в купата от всички страни, за да се покрие с олио, покрийте съда с пластмасово фолио и оставете да втаса 45 мин. Тестото ще е бухнало, но няма да е удвоило обема си (тук при мен нещата се получиха малко различно, тъй като ми се наложи да изляза от вкъщи и оставих така покритото тесто в хладилника за 3 часа с идеята да забавя ферментацията; като се върнах беше удвоило обема си, така че може би е трябвало по-кратко да го държа в хладилника, но такива бяха обстоятелствата; извадих го да се отвърне за 15-30 мин).

Поръсете леко плот с брашно.  С шпатула разделете тестото на две, ако ще правите два щолена като мен или прехвърлете цялото тесто на плота.

С ръце оформете тестото на дебел правоъгълник (20/10 см, ако правите 1 щолен и 12 на 7 см, ако правите два).  С точилка леко разточете успоредно на дългата част на правоъгълника като оставите 2.5 см от долния и горния край на правоъгълника с първоначалната дебелина, а крайният правоъгълник ще бъде около 30/15 см (или 10/12 см, ако правите два).  За снимки от всеки етап от приготвянето вижте постинга, от блога, от който е взета рецептата.

Поръсете в средата по дължина на щолена марципана/филираните бадеми и останалите плодове за плънката.  Внимателно повдигнете едната свободна от плънка половина на щолена и я прихлупете върху другата, но една идея малко по-навътре.  Притиснете леко с длани, за да се запечата плънката.

Покрийте голяма тава с хартия за печене и положете щолена (ако са два щолена, разделечете ги, тъй като ще нарастнат във фурната).  Леко ги извийте назад като лунен сърп.  Покрийте леко с пластмасово фолио и оставете да втасат 1 час на стайна температура или докато обемът им нарастне 1 и 1/2 пъти.

Загрейте фурната на 180 градуса.  Сложете щолените да се пекат по средата първоначално 20 мин, завъртете тарелката на 180 градуса и печете още 20 до 50 мин в зависимост от броя и големината на щолените (малките – по-кратко време).  След 15-тата минута започнете да ги наглеждате и ако ви се стува, че започват да загарят, покрийте ги с фолио (алуминиево при мен) или хартия.  Щоленът е изпечен когато е с дълбоко махагонов цвят и като го повдигнете с едната ръка (с ръкавица) и почукате по дъното му с кокълчето на другата, да чуете кух звук (в това малко се озорих; почуквах, почуквах и накрая реших след 20 мин и хубав кафеникав цвят и долу-горе кух звук да ги извадя).

Като се изпекат, още топли ги намажете обилно с разтопеното масло и щедро ги поръсете с пудра захар.  Изчакайте 1 минута и ги поръсете отново.  Оставете щолените да изстинат и изсъхнат поне 2 дена преди да ги опаковате (в целофан при мен, тъй като ще изпращам като коледен подарък).  Съхранявайте в кутия на сухо и прогладно място.

Годни са за консумация ведната след изстиване или до 1-2 седмици.

Приятно и безстресово готвене ви пожелавам!

Публикувано на Коледа, десерти, музика, сладкиши, кексове и кексчета, тестени и хляб, храна и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

17 отговора към Щолен

  1. kulinarnimisli каза:

    Мира, Щолена ти изглежда много апетитно! Аз мисля, че се отказах от него тази година! Ама за песните съм съгласна от известно време аз съм на тази http://www.youtube.com/watch?v=2x8D4T–0v4, въпреки че не е много Коледна. Лошото идва когато мина на Франк Синатра и Ела Фитцджералд! :)
    Поздрави и лек отработващ ден! :)

    • littlethingslife каза:

      Маги, не бях чувала тази песен. С тази мелодия няма как да не ти остане в главата :). Изпълнителите са доста комични. Между другото, Micheal Buble май беше започнал с песни на Франк Синатра. Така преоцених Синатра. Поздрави и хубава предколедна седмица!

  2. Eoc каза:

    Трябва и аз да си направя щолен, за да разбера най-после харесва ли ми или не, опитвала съм два пъти, и двата пъти купен. Първият не ми хареса изобщо, вторият беше ок. Най-вероятно както всичко домашно приготвено, домашният е най-хубав :) Благодаря за подробния разказ :)
    Поздрави, Мира и… Let it snow :) И аз вече много го чакам, но бих искала ако може утре след обяд, че преди това ще ми се наложи да шофирам на едно доста неприятно място :)

    • littlethingslife каза:

      Най-накрая заваля сняг и при нас! Е, вярно, колкото да покрие пътя и колите в бяло, но това е идеята. Може би ще има още. Надявам се при вас да не е валяло повече и това да не ти създаде проблеми с шофирането.

      Иначе за щолена – на нас ни харесва. Надявам се и този да ни хареса ;). Поздрави и приятна седмица!

  3. Dani каза:

    Мира, след като толкова много искаш : Let is snow :)
    Aз не обичам снега в Бургас, защото става такава киша….
    А щолен правих миналата година /учудвам се, че не намираш рецепти с отлежаване/
    като го правих обърках рецептата за марципана/ не по моя вина :)/
    Сега вече имам рецепта за марципан, но не ми се прави!
    Радвам се, че си се решила, а и изглежда прекрасно!
    Ще чакаме отзиви!
    Поздрави и спорни дни!

    • littlethingslife каза:

      Дани, и в София става голяма киша след като завали, но Коледният сняг е друго нещо :). Жалко за марципана. Аз използвах готов. Иначе има доста рецепти в нета за домашно правен, но си мислех да пробвам някой път по-нататък. Поздрави и хубава седмица!

  4. Danyela каза:

    Еха, ти ми донесе празнично настроение с поста, песента и щолените! Прекрасни са!
    Ще чакам да споделиш за разликата между този намазан с раститолно олио и този с масло, много ме заинтригува
    Поздрави!

  5. fedora каза:

    Ах, Мира, направила си любимят ми коледен десерт! Прекрасно изглеждат и двата щолена и снимките са отново бомбастични :))

    Хубав и усмихнат ден!

  6. Diana каза:

    Мира,
    чудесен избор и снежно изпълнение.
    Много ми допада, прекрасни снимки!
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

  7. littlethingslife каза:

    Дани, Ина и Диана, радвам се, че ви харесва написаното за тези щолени. Остава да видим как са на вкус. Доста съм любопитна.

    Дани, поправих текста по-горе щолените да се поливат с разтопено масло (или пречистено масло, ако човек е перфекционист :), тъй като след няколко дена сушене, щолена с растително масло отново стана на омазнени петна, макар и не големи, докато този полят с разтопено масло е така както е на снимката. Оставям на вас да прецените. Ще видим дали ще има разлика и във вкуса.

    Поздрави и лека седмица на всички ви!

  8. Прекрасен щолен си изпекла, Мира и с песента още по-коледно стана и моето настроение. :)
    Благодаря ти от сърце, с пожелания за хубав ден :)

  9. Таня каза:

    Трябва и аз да пробвам май! Дано да имам повечко свободно време, че съм набелязала доста неща и от твоите предложения също.
    А иначе – снимките ти са много изкушаващи както винаги! Май само аз не се радвам на снега като гледам, но нищо!
    Много ти благодаря, Мира!

    • littlethingslife каза:

      Таня, то нали знаеш, „искам сняг, искам сняг,“ а сега… „мнооооого студено.“ Както се казва, няма угода :). Дано имаш повече време за да направиш това, което си набелязала, а в крайна сметка, гладни няма да останем при всички случаи. Имаме толкова почивни дни да си угодим. Поздрави Таня! :)

  10. rosita vargas каза:

    Que ricas se ven tus recetas me encantaría traducir bien para entenderlas mejor.un abrazo cariñoso me encanta tu blog es una maravilla.

  11. Pingback: Портокалови резанки или кандирани портокалови кори | малки неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s