Напиши писмо – спаси човешки живот

Днес е Международният ден за правата на човека.  Всяка година Amnesty International организират кампания, в която хора от целия свят изпращат писма до затворници по съвест – хора жертва на религиозна, расова, полова дискриминация или несправедливо обвинени поради убежденията им.

Писмата не достигат до затворника, но затворниците споделят, че са забелязали промяна в поведението на пазещите ги след получаването им.

Не е необходимо да изпратите писмата веднага.  Един от освободените затворници разказва за това как малка група хора от малко село в Швеция е писало писмо в негова защита всяка седмица и как това го е трогнало и е имало значение за освобождаването му.

Тази година списъкът включва жена от Китай, която в момента излежава присъда в трудов лагер поради това, че е защитила ареста на Лю Сиаобо (Нобелова награда за мир 2010), мъж в Ирак, който е в затвора повече от 10 години без присъда или повечето от 15 000 случаи на изнасилване в Конго, където държавата не наказва виновниците, а силите на ООН са безсилни да защитят местното население.

Голяма част от тези случаи не са леки дори само за прочитане.  Човек се пита, какво може да помогне едно писмо тук, но явно помагат.  За това си струва и усилието.

Цялата информация за кампанията, хората и казусите, които да защитите с писма, до кого да ги адресирате и какво да споменете в писмата можете да намерите тук.

В сезона, в който мечтаем за коледни чудеса, да помогнем те да се осъществят за някой друг.

Advertisements
Публикувано на храна, човешки права и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Напиши писмо – спаси човешки живот

 1. Dani каза:

  Много човешка кауза :)
  Поздрави, Мира и хубав уикенд!

 2. Eoc каза:

  Мира, хубаво е че ни подсети за тази кауза. А по-хубаво би било да се сещаме не само по Коледа за нея, както и за много други.

  • littlethingslife каза:

   Така е, Зори, но от друга страна има толкова струващи си каузи, за които човек може да помогне, че не е лошо и да ни се припомня.

   Между другото, ако някой се интересува от участие в различни петиции от подобен вид чрез email, може да се запише за тези изпращани от Amnesty International на главната им страница http://www.amnestyusa.org/ , в менюто в дясно, където се казва Stay informed. Друга организация, към която съм се записала са Avaaz http://www.avaaz.org/en/index.php Там най-горе в дясно има бутон Join Avaaz. Това е един начин човек да подкрепя подобни каузи през цялата година.

   Поздрави и приятна почивка!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s