Бадемово суфле с поширани круши

Това със суфлената част звучи малко завъряно, но всъщност не е.  Рецептата може да се прави по бърз и по малко по-бавен начин в зависимост от това какъв външен вид гоните.  Вкусът е хубав и в двата случая.

Та, преди да е завалял сняг (хаха!) да ви разкажа за това какво готвя през последния месец, че и повече – круши.  В края на октомври, семейстовото на И. се организирахме да оберем крушите и ябълките от мястото им преди да застудее.  Така един дъждовен и доста по-студен от вчерашния ден, мъжете се катереха по дърветата, целите вир вода, а ние, жените, сновяхме между печката и мивката.  Аз само притичвах от време на време да заснема каквото дъждът и светлината позволяваха.

Резултатът беше толкова касетки с ябълки, колкото не бях виждала в живота си, от които 2 се озоваха у дома и в някой от следващите постинги ще чуете и в какво се превръщат, но първо узряха крушите.  Поширах ги няколко пъти по различни начини, правих сладко, торти и кексчета с тях, но тези бадемови суфлета с круши може би ми харесаха най-много – ненатрапчиво сладки, вкусни заради бадемите и маслото, но и много плодови, заради пошираната круша цопната в средата.

Ако сте заринати от круши, едва тогава ще забележите, че повечето рецепти са за 400 – 500 гр. плод, което си е 2-3 круши, а тук трябва да се оползотворяват големи количества.  За това и тази рецепта с 10-11 круши е много добра за такива случаи.

Първият път направих рецептата така както е предложена от Tartelette, но крайният резултат беше нещо като омлет с круша по средата, макар и с безупречен вкус.  Tartelette понякога има подход, който е комбинация между този на стар майстор-сладкар и съвременен рекламист.  С една дума, ще пропусне някоя по-засукана технология само и само да не отблъсне публиката.  Това го разбирам, но когато резултатът не е като на снимката – има известна доза разочарование.

За това си казах, ОК, тези суфлета са много вкусни, дай да видим дали можем да ги направим и лицеприятни.  Тогава се сетих за един постинг на 100 cookbooks за това как се приготвя суфле.  Постингът беше толкова дълъг и подробен, че ме обезкуражи първоначално (да се чете някъде между Коледните и Новогодишни празници, когато всичката работа е свършена и човек е готов да работи върху кулинарните си умения), но ето че му дойде времето.  Така рецептата по-долу можете да направите по бързия начин (като забъркате яйцата в сместа без да ги разделяте) или да отделите белтъците, да ги разбиете на пяна и да ги добавите на края към сместа.  Не е ултра сложно, но разлика в резултата има.

Бадемово суфле с поширани круши

рецепта на Tartelette, метод на 101 cookbooks

10-11 суфлета

За крушите:

10-11 круши, обелени, с премахнат долен край на крушата

2-3 зърна карамфил

2-3 кардамомови шушулки

1 пръчка канела

1 звезда анасон

1/4 лимон с кората (може и без кората, ако не ви е био)

1 л вода

Слагате всичко в тенджера, която да побере крушите, кипвате на средно силен огън и оставяте да къкри 15-20 мин докато леко омекнат (проверявате с клечка), след което ги вадите с решетъчна лъжица и аз ги сложих върху една малка скаричка, която пък сложих в тавичка, за да има къде да се оттича течността.  След време постлах друга тавичка с домакинска хартия и пренесох крушите там да се изцедят още по-добре.  Когато се охладят са готови за влагане в суфлето.

За суфлетата:

40 гр масло на стайна температура

100 захар

2 яйца, разделени на белтъци и жълтъци

1 ч.л. ванилов екстракт

190 мл. животинска сметана

1 ч.ч.* бадемово брашно или смлени бадеми + 1-2 с.л. захар

1/4 ч.ч. (40 гр.) брашно

3/4 ч.л. сода бикарбонат

* 1 ч.ч. = 240 мл.

Първо намазвам огнеупорните купички с масло и ги поръсвам с малко захар.

Ако не ползвате бадемово брашно като мен, смилате си бадемите (бланширани или не – според предпочитанията) с 1-2 с.л. захар и ги вадите от купата на робота.  Тук съвета на 101 cookbooks е да се почисти съда с резен лимонова кора или тампон с оцет, след което да се изплакне (за да се премахнат мазнините от съда).  Подсушавате съда и слагате в него белтъците, а жълтъците в чаша.

В по-голяма купа поставяте маслото и захарта и ги разбърквате добре с тел докато се омешат.  Добавяте сметаната, ванилията, брашното, бадемовото брашно (измерете го отново, тъй като 1 ч.ч. бадемови ядки дават повече от 1 ч.ч. брашно) и содата бикарбонат.

Тук някъде включвате фурната на 180 градуса и вадите каквито и да било тарелки от нея, защото ще сложите суфлетата най-отдолу на фурната.

Разбивате белтъците първо на бавна скорост докато се разпенят, а след това на силна скорост докато станат на твърди върхове.  Докато белтъците се разбиват добавяте жълтъците един по един към тестото като ги бъркате колкото да се поемат от сместа.  Когато белтъците са готови, слагате 1/3 от тях в тестото и бъркате отривисто, след което слагате останалите белтъци и от тук нататък работите с дървена шпатула като обръщате сместа отдолу и захлюпвате върху белтъците (като при френските макарони) за да поеме сместа въздух.  Когато тестото стане еднородно го разливате в купичките като внимавате да не ги пълните повече от 1/3.  Слагате по една поширана круша по средата и печете най-отдолу на фурната около 25-30 мин до суха клечка от средата на суфлето. Ако започнат да потъмняват повече отгоре, а не са готови, можете да ги покриете с хартия (аз не съм пробвала) или да намалите фурната на 170 градуса до изпичането им.

Краткия начин: Яйцата не се разделят, прибавят се към тестяната смес от 3-ти параграф по-горе и се пекат както е указано.

Разбира се, приготвянето на тези суфлета не мина съвсем безпрепятствано.  Предишния път успешно ги побрах в 9 купички, за това този път се опитах да разпределя сместа в толкова бройки отново, но не взех предвид, че обемът с разбитите белтъци ще е по-голям, а и желанието им да набухват във фурната също.  Така резултатът беше излязло съдържимо от 2 от по-малките купички.  Другите станаха като гъби, но задържаха сместа до ръба.  Така че, пълнете си купичките не повече от 1/3 и добавете още съдове, ако е необходимо (ще разделите някоя круша, за да има и за добавените съдове).  По-добре от чистене на печка по никое време :).

Поздрави и хубави почивни дни!

Публикувано на десерти, плодови, сладкиши, кексове и кексчета, тестени и хляб, храна и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

20 отговора към Бадемово суфле с поширани круши

  1. Milena каза:

    Мира, имам един опит само с направата на суфле, шоколадово и нещо ама никак не ми се получи:) И като вид, и като текстура. Докато четях поста ти, изглежда толкова лесно и примамливо, та си мисля, сега по празниците отново да се пробвам. Ще се възползвам от рецептата ти. Благодаря!
    Хубави почивни дни!

    • littlethingslife каза:

      Миленка, мисля, че ще получат с указанията, които съм дала, но ако все пак правенето на суфле те притеснява, прочети написаното от 101 cookbooks и след това ще се чувстваш много по-уверена в това, което правиш. Успех и ще се радвам да чуя за резултата :)

  2. Dani каза:

    Мира, обичам суфле :)
    В повечето случаи е зеленчуково- спанак, настъргани тиквички!
    За мен най-важното в суфлето е разделянето на яйцата и внимателното смесване,
    защото от това зависи бухването.
    Много вкусно предложение, а и прекрасно изглежда!
    Поздрави и хубав уикенд!

    • littlethingslife каза:

      Дани, и аз до сега бях правила едно от карфиол успешно, но общо взето следвах рецептата и се получаваше, но тук ударих на камък от първия път и така научих малко повече за правенто на суфлета :), но важното е вкусния краен резултат. Благодаря ти и хубава седмица!

  3. Eoc каза:

    Мира, опитвала съм подобен десерт, разкошен е. Ние имахме относително малко круши и ги хапнахме, но ябълки има доста :)
    Записвам си рецептата ти :)
    Хубав уикенд от мен!

    • littlethingslife каза:

      Зори, не знам как ще се получи с ябълки, но защо не. Дори се замислих за нещо карамелизирано, че не знам как носят на поширане. Хубава седмица и на теб!

  4. Diana каза:

    Мира, изкушаващо предложение!
    Много обичам суфлета, бадеми, а и поширани круши –
    чудесна комбинация на вкусове и аромати.
    Много красиви снимки,
    поздрав и приятен уикнед, Диана

  5. Мира каза:

    Мира, това си е направо висш пилотаж! Страхотни суфлета! :) Изглеждат много ароматни!
    Поздрави и приятни почивни дни!

    • littlethingslife каза:

      Мира, наистина са ароматни. За висшия пилотаж не знам. Добре че бяха обясненията на 101 cookbooks та нещата се получиха. Е, някои съвсем малко излязоха от строя, но пък им утива :). Поздрави и хубава седмица!

  6. gotvenetolesno каза:

    На мене ми звучи страшничко за сега суфлето, но пък ти си се справила блестящо като гледам :) Де да можех да се почерпя с една купичка… Хубави дни :)

  7. Lety каза:

    Изкусително е това суфле!
    Много обичам плодовите десерти, защото са по-леки и здравословни от останалите.
    Мира, страхотна рецепта!
    Още понякога си мечтая за едни поширани круши с ароматно вино, които видях в Италия, ама не знам рецепта по която да ги приготвя. От ровенето из нета, нищо подобно на видяното не изрових. Но все ще изкочи отнякъде рано или късно :)
    Много предпразнично настроение и вдъхновение :)

    • littlethingslife каза:

      Лети, благодаря ти за пожеланието. С това време, предпразничното настроение никакво го няма. Рано му се струва, а то си наближава (или поне календарът така показва :). Поздрави и вдъхновени дни и на теб!

  8. Danyela каза:

    Мира, страхотна рецепта и пост. Много увлекателно разказваш. Суфлетата са ти перфекти! А комбинацията от круши и бадеми ми е много любима, така че ще се пробват!
    Поздрави!

  9. fedora каза:

    Ааа, трепач е суфлето и с тази круша вътре… приказка! Чудесни снимки си направила, Мира! Моите поздравления!

    Хубав празник и много усмивки :)

  10. Luluto каза:

    Това сега ще го сънувам:) Поздравления!

  11. littlethingslife каза:

    Дани, Ина и Lulu, благодаря ви!

  12. Прекрасна рецепта, Мира! Прииска ми се едно за закуска…
    Сърдечни поздрави

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s