В очакване на зимата и форум Храна

Миналата седмица бях в Родопите, където покрай всичко останало, ни се удаде възможност да се поразходим (от там и снимките), след което в края на седмицата се върнах в София за Форум Храна, който беше супер и неделята, денят на голямото бъркане, както явно го наричат във Векобритания – денят, в който всички отдадени домакини забърквали коледния пудинг, аз имах сили единствено да стоя у дома и да реанимирам.  Понякога и от хубавите неща, човек има нужда да се възстанови и да си почине.

Форум Храна надмина очакванията ми за леко и приятно организирано и водено събитие, за смислени и разнообразни лектори и не на последно място, за приятна публика.  Смятах да не пиша за събитието, за да не е като реклама, но така ми хареса, че ми се ще да споделя някои неща от онова, което се случи тази събота.

Първо на сцентата излезе Виргиния Захариева, която познавах със CD-то Български природни звуци, което подарявах наляво и надясно преди години на познати чужденци.  Беше така хубаво замислено – насред птиците в гората и ромоленето на реките и моретата, на края завършваше с онази така характерна псувня, която всеки поседял малко повече на село познава – на овчаря/краваря/козаря, чиито добичета са се озовали там където не трябва и той сега трябва да ходи да ги вади и да се зори.

Та, Виргиния Захариева излезе на сцената с една подвижна масичка с тостер и газово котлонче, счука някакви подправки (май карадмом, джинджифил и пр. – не се чуваше много точно тази част от презентацията) и направи източен чай, сложи едни филийки да се пекат и докато вършеше това в ранното съботно утро се поразходи от това как се храним (прави до хладилника, бързо и по много) до защо се храним така (за да запълним празнината от прекаленото даване през деня) украсено с много лични забележки и непосредственост.

Има едни хора дето имат лошия навик да назовават с думи това, което чувстваш.  И не трябва да те описват целия, а да улучат само една тема и да я изкажат с твоите думи и се чудиш ти харесваш ли ги тези хора или ги мразиш.  Та, без да я познавам, за мен Виргиния Захариева е от тези хора.  За това и може би в почивката, не устоях да закупя книгата й „9 зайци“ и днес за нула време стигнах до 60-та страница, а аз напоследък почти не чета.  Така че това беше с първия лектор.

Говори и чичо Митко от Бачково, бивш учител по математика, за когото биодинамичното земеделие е точна наука.  Чичо Митко и съпругата му сами обработват 3 дка земя и спомена, че 400-500 м.кв. са достатъчни да набавят нуждите на едно четири членно семейство за една година.

На това събитие, имах удоволствието да се запозная със Зори от ЕОС и нейната колежка Валя.  Та със Зори се разприказвахме за това как преди години цялото семейство се опитвахме да убедим моята баба да не сади само зеленчуци в градината, а да пусне и цветя, а виждам, че съвсем скоро кръгът ще се затвори и аз от човек цветар ще стана градинар :), та си водих записки докато чичо Митко говореше.

Много ми хареса представянето на Яна Петкова, винен специалист, собственик на 2 ресторанта, която макар и малко ядосано (то може би след години работа с клиенти е нормално човек да е ядосан) говори за културата на хранене, уважението, към приготвящия и поднасящия храна и от къде произлизат те.  Някои от нейните лични примери –  храненето с прибори у дома, да започнеш да се храниш едва след като приготвилият храната е на масата, да му благодариш преди ставане от масата.

Много свежа беше лекцията на Патрисия Кутюр, собственик на ресторант Cru, която въпреки, че е канадка, говори на български език по един забавен и приятен начин за модата в храненето и диетите, но най-ценна за мен беше гледната й точка на дете отгледано от родители фанатици на тема здравословно и вегетарианско хранене, което за сетен път ме убеди, че най-важното не само в храненето, но и в други аспекти на нашия живот, е свободата на действие, дори ако това значи от време на време да кривваме малко от правия път.Марина Бракалова говори за една приветствана от мен тема, макар и не под конкретната представена от нея форма – банките за храна.  Оползотворяване на хранителни стоки и продукти, които са били бракувани при транспортиране и съхранение, но са все още годни за консумация.  Шокираща беше поднесената от нея статистика за това, че 40% от храната произведена в световен мащаб се изхвърля.  Оказва се, че законите в България към момента поощряват това собственикът на дадената стока да изчака до крайния й срок и да я бракува, за да получи обратно ДДС-то си, вместо да я дари на подобни банки за храна или на други нуждаещи се (всеки шести в България има доход под 211 лв и е нуждаещ се; 1/3 от нуждаещите се са деца, а 1/4 пенсионери).

За Юрий Ковачев и обучението, което той организира по аюрведично готвене бях чувала отдавна, но не бях го чувала да говори.  Времето не даде възможност да се навлезе в детайли поради обширния мащаб на материята, но ми беше интересно да науча, че според Аюрведа е вредно да ядем консервирана храна (туршии, лютеници и компоти) и че има значение дори в коя посока сме ориентирани при хранене.

Антони Георгиев, главен редактор на сп. Vagabond, ни развесели с наръчника си за хранене в България за чужденци, а Сава Чанков, разказа как следвайки мъдростта на природата и на знанията натрупани от предците ни, пустинята наистина може да се превърне в райска градина.

В материалите за събитието ни бяха предоставени едни картони, от които лесно и бързо всеки си сглоби тарелка за обяд и в една картонена чинийка и с обикновена вилица минавахме покрай масите с обедното меню, което се състоеше от киноа, амарант, ечемик, нахут, но приготвени със зеленчуци и подправки така вкусно, че с всяко ястие човек можеше да опровергае онези, които казват че полезните храни не били вкусни.

Много ми харесаха направените като петифури кексчета с мак и франджипан и чийзкейк с амарант, поднесени с голямо внимание от самия Джун Йошида.  По-късно, по време на представянето си, Джун говори за това как и бързата храна (fast food) може да бъде полезна, ако се прави с пресни и качествени продукти.

Голямо изброяване падна тук, но общо взето разбирате идеята – лекторите и темите бяха приятни, събитието беше водено по един непосредствен, но и стегнат начин, а за да не натежи, беше освежено с филми в паузите, малко джаз преди сутрешната почивка с Деси и Phuture Shock, а преди следобедната почивка с хумора на http://www.hahahaimpro.com.

Въобще едно свежо събитие.  Според facebook групата на gorichka до месец ще пуснат представянията on-line (снимки от събитието тук).  Вижте ги и прецените сами за себе си.  Бях подготвила рецепта, но стана дълго.

Поздрави и хубава седмица!

Публикувано на храна и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

27 Responses to В очакване на зимата и форум Храна

 1. lilia каза:

  Ще се опитам да спазя-няма да има консерви-ще е прясно и свежо.Ще си чакам човека да седне и тогава, иначе като пърле пред майка си бързам…

  • littlethingslife каза:

   Това с консервите е малко трудно за спазване сега със зимния период и всичките сладка, които сме направили, но не е зле да се знае и да се ограничават при възможност. Поздрави!

 2. Диди Б каза:

  Мира,благодаря ти за интересното отразяване на събитието!Знаех за него, но нямаше никакъв начин да отида.
  Много хубави снимки от Родопите!

 3. Augusta каза:

  Направих ранно записване за форума, след два дена спечелих безплатен пропуск от томбола на горичка и накрая не отидох, защото бяха болна. Никога не ми се беше случвало такова нещо, но трябваше да приема фактите. :) Благодаря ти за статията, ще следя на сайта на горичка да качат представянията.

 4. Ясмина каза:

  много интересно събитие, изобщо не съм очаквала, че един „Форум за Храна“ може да изглежда по този начин, въпреки скучнярското заглавие ;) след твоите думи и аз се наредих сред почитателите му :)

  а „9 зайци“ е една от любимите ми книги, Вирджиния Захариева е много интересен и нестандартен човек…

  • littlethingslife каза:

   Да, права си, че звучи малко скучно като се замисли човек(макар на мен да ми звучеше много добре още от самото начало ;). И за Виргиния Захариева си права. Хубаво е, че има такива раздвижени и жизнени хора. Поздрави и хубави дни!

 5. Ясмина каза:

  Виргиния, исках да кажа :))))

 6. Dani каза:

  Мира, благодаря за презентацията и хубавите снимки, разбира се :)
  За мен беше невъзможно да посетя събитието и ще се радвам за on-line представяне.
  Радвам се, че си се запознала със Зори :)
  Чакам рецептата!
  Поздрави и хубав ден!

  • littlethingslife каза:

   Дани, ще се радвам да се видим и с теб следващия път като си в София. Споменахме те за малко със Зори (с добро :), така че ако си кихала по обяд в събота, от нас ще да е било:). Радвам се, че ти е харесал постинга. Поздрави и хубави дни и на теб!

 7. Мира каза:

  Мира, беше ми много интересно да прочета за форум „Храна“. Бях прегледала програма и изглеждаше обещаващо. Ще чакам евентуалното представяне онлайн.
  Чудесни зимни снимки от Родопите!
  Поздрави и лек ден!

 8. boulangerie каза:

  Снимката със смолата е завинаги в сърцето ми да знаеш:). Аз не успях да отида на форума поради ред битови неудачи, така че много се зарадвах да прочета при теб как е минало събитието. Хубав ден

  • littlethingslife каза:

   Надя, радвам се, че ти харесва. Аз й намирам малко кусури – фокусът трябваше да бъде малко по-надолу върху долната капка, но и така се предава идеята. Надявам се битовите неудачи да са се оправили. Поздрави!

 9. Мира, благодаря ти за интересните отзиви от форума и красивите снимки!
  За съжаление не успях да присъствам, но темите, които са обсъждани са ми близки и много интересни, ще следя за представянето в Интернет. :)
  Сърдечни поздрави :)

 10. SharenaSol каза:

  ех как ме е яд че не отидох, защото ми е буквално на 2 минути от дома но пустите му курсове по немски:)… дано да има пак нещо такова. Благодаря ти че го направи достъпно и за мен с описанието си! Харесвам много 9 зайци и щеше да ми е лбопитно да я чуя „Вержи“

  • littlethingslife каза:

   Тук сме се събрали все почитатели на Виргиния Захариева явно :). Жалко, че не си успяла, но то ще има и за в бъдеще подобни събития, така че ще наваксаш, а немският си иска отдаване… :) Поздрави и приятни дни с Мъфин!

 11. Teodora An. Mitkova каза:

  Много благодаря за този чудесен репортаж.

 12. littlethingslife каза:

  Мира, Ева и Теодора, радвам се, че постинга ви е бил полезен. Поздрави и хубава седмица!

 13. Eoc каза:

  Много хубаво си го написала, Мира :)
  За храненето по аюрведа и съм съгласна и не съвсем. Съществува твърдение, че йогата не е полезна за европейците. Така че бихме могли да кажем, че и аюрведата не е :) за европейците. Не съм подръжник на нито една от двете тези. Личното ми мнение май съвпада с това на д-р Гайдурков и на чичо Митко, както и на повечето лектори – че като деца на природата, трябва да живеем в хармония с нея, а пътя и начина трябва да изберем сами.
  Разкошни снимки :)
  Хубави дни до празниците от мен :)

  • littlethingslife каза:

   Зори, много ми беше приятно да се запознаем на това събитие и съм съгласна с теб, че трябва да слушаме тялото си, макар аз от години да практикувам йога и тя да ми се отразява много добре. Чувала съм това, че като българи нашите билки ни лекуват най-добре и практиките и мъдростта, които идват от нашите земи са може би най-добри за нас. Абсолютно съм съгласна, но в същото време се чувствам не само българка, но и гражданин на света (надявам се, не звучи бомбастично) и много хора и начини на мислене, макар и от далечни земи, чувствам така близки, както са ми близки и познати българските такива.
   Преди години четох за Фън Шуй и с изненада открих, че без да познавам Фън Шуй съм подредила интуитивно дома си в синхрон с правилата му. Т.е. не гледам на източния (или западния) начин на мислене като на източен или западен и за това чужд, а като на човешка мъдрост, от която току виж и на мен ми дошъл акъла в главата :). Разбира се, не трябва да следваме сляпо или да се увличаме по модни течения, но ако нещо е добре за нашето тяло или психика, защо да не го приемем. Поне при мен е май въпрос на свободата на личния избор и вътрешно усещане. Поздрави и всичко хубаво от мен :)
   PS. Поне за сега не планувам да спра сладката и туршиите, но ми стана интересна тази забележка на Юрий.

 14. Eoc каза:

  Не можах да се въздържа от още един коментар, не само за да се съглася с написаното от теб :) И за принадлежността към света и за йогата и за всичко, което си написала :)
  Мира, преди време се оказа, че и ние сме подредили дома си по Фън Шуй само по интуиция :) без да сме се интересували и да сме го търсили. Няма случайни неща, нали.
  Поздрави от мен :) И… ако ползвам едно старо клише: “ До нови срещи“ :)

 15. antinoia каза:

  Страхотна жена е Виргиния Захариева, страхотна е книгата й „9 зайци“, разбирам, че пак е била в стихията си :)

 16. Пепеляшка каза:

  Ей, с интерес прочетох всичко…И аз уж щях да ходя, но други неща излязоха. Е, ще следя за on-line представянето. Юрий е страхотен познавач ва Аюрведа, слушала съм го не веднъж.
  С усмивка

 17. Danyela каза:

  Мира, благодаря ти за разказа и за това че така добре си предала атмосферата. За жалост не присъствах, така че постът ти ми беше много полезен
  Поздрави!

 18. littlethingslife каза:

  antinoia, май да. Аз не съм я гледала друг път, така че не мога да кажа, но беше въздействащо :).

  Пепеляшка, може би някой път ще отида на негов курс. Беше интересно наистина. Поздрави :)

  Дани, радвам се, че ти е бил полезен. Може би ще организират подобен и за в бъдеще. Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s