Бъркано и есен в парка

Бърканото не е сбъркано, объркано или побъркано :), а закуска, която се забърква лесно и бързо някоя неделя сутрин, когато ви се хапва нещо топло и соленичко или хлябът в къщи е свършил, но не ви се излиза в студа навън да пазарувате.

Това е името, което някой в нашето семейство му даде преди години.  Първоначално всички много му се смяха, а после си остана и сега три семейства правим бъркано, а ето го и увековечено в блог пространството.

Преди време видях вариация на рецептата в някой от вашите блогове под друго име, но днес не можах да се сетя в чий блог беше това :).   Днес сутринта като го направих се зачудих дали може да се изсипе във форма за мъфини и да се превърне в солен мъфин със сирене и подправки, но го направих по най-традиционния начин, тъй като случаят го изискваше.

Рецептата по-долу е леко модифицирана от мен, тъй като в оригинала брашното е колкото поеме, а за консистенция, градуси и време във фурната въобще не се говори, но така е със старите домашни рецепти – майсторът си знае :).  По-долу е моят вариант, който май е като оригиналния :).

Бъркано

рецепта от моята майка Надя

200 г кисело мляко

1/2 ч.л. сода бикарбонат

2 яйца

1 ч.л. сол

4 с.л. олио

100 – 200 г натрошено сирене

1 и 2/3 ч.ч. брашно

копър или магданоз като добавка по желание

Включете печката на 180 градуса.  Тавичка с диаметър 20 см се намазва с малко олио.

В купа смесете киселото мляко и содата.  Разбъркайте.  Прибавете останалите съставки без брашното и леко разбъркайте колкото да ги смесите.  Добавете брашното и отново разбъркайте колкото да се смесят съставките.  Консистенцията трябва да е гъстичка – като вземете от сместа и обърнете лъжицата да не пада веднага.  Добавете още брашно, ако се колебаете.  Печете 30-40 мин до тест със суха клечка в средата на бърканото.

Снимките са от днешната ни разходка в парка със сестра ми.  Срещнахме толкова хора с фотоапарати, колкото не съм виждала никога преди.  Чакат ни много есенни снимки в нета тия дни.

Снимката по-долу е от последните цветя на моя балкон за този сезон.  Догодина пак.

Поздрави и приятен остатък почивка!

Публикувано на закуски, стари рецепти, тестени и хляб, храна и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

16 отговора към Бъркано и есен в парка

  1. Dani каза:

    Мира, бърканото си е бъркано и е вкусно :)
    А снимките ти както винаги са прекрасни!
    Хубава неделя!

  2. Жени каза:

    Здравей, понякога наминавам през блога ти, макар и да не се обаждам. С това бъркано обаче ме провокира – това е една от любимите ми закуски, които баба прави – наричаме я бърза баница. За съжаление от няколко години живея достатъчно далеч и не съм похапвала такова чудо отдавна, та сега ми припомни добрите, спокойни сутрини на село :)
    Поздрави! :)

  3. fedora каза:

    Мира, на бърканото у нас му казваме мързелива баница и страшно много я обичам.
    Благодаря за чудесните снимки и есенното настроение :)
    Хубав ден!

  4. Eoc каза:

    И аз го знам като мързелива баница, но бъркано много му отива :)
    Отново прекрасни снимки, Мира :)

  5. amazonka каза:

    :) Това ме подсеща, че скоро не съм се „измъквала“ с този лесен и вкусен начин от дългото „седене“ в кухнята… Чудесна идея, благодаря!
    А есенните снимки са толкова слънчеви… поздрави!

  6. littlethingslife каза:

    Ей, благодаря ви за оригиналното име на нашето бъркано :). Не бях чувала за мързелива баница, защото ние и нещо мързеливо нямаме нищо общо :) ха ха:).
    Дани, Жени, Ина, Зори и amazonka, радвам се, че се отбивате и че ви харесва тук. Поздрави и още много такива хубави есенни дни като вчерашния и днешния!

  7. boulangerie каза:

    Бърканото е страхотно! Като гледах снимките ти се сетих за Слънчева баня на Превер http://truden.com/article586.html, толкова много есенно слънце имаше в тях.

  8. Ваня каза:

    Ние пък го наричаме „бърз тутманик“ вашето „бъркано“. :)

  9. Бърканото си го бива! В най- скоро време ще си го забъркам!

  10. Diana каза:

    Мира,
    много есенна красота, домашен вкус и уют ни предлагаш.
    Чудесна идея, благодаря,
    поздрав и усмихната нова седмица, Диана

  11. Яна каза:

    Хайде и аз да кажа, че го наричам бърза баница това вкусното.
    Последните дни у нас минават под знака на бърканото, така да се каже, защото се пренасяме и все или няма хляб или нищо за върху хляба, но кисело млекце , яйца и брашно имам винаги! Та у дома са щастливи :) . Щерката се фукала на училище щото тук не правят подобна красота :) :) :) …
    Включвам се чак в понеделник и затова пожелавам успешна седмица на всички!

  12. Благодаря Мира за коментара.
    Разбрах и аз как се пишат коментари към блог. Чета го често и се опитвам да прилагам твои идеи когато готвя. Бърканото звучи вкусно като бърза и лесна закуска, ще опитам. А снимките в парка са чудесни. Наистина е красиво навън. С нетърпение очаквам нови рецепти и снимки. Ще ти звънна да се чуем тази седмица. а

  13. littlethingslife каза:

    Право да си кажа, не очаквах това ястие да има толкова много имена :) и да е така популярно. Хората около мен не са го споменавали, а и да са го споменавали като бърза баница, мързелива баница, бърз тутманик… аз е нямало и да го позная.
    Благодаря ви за коментарите на всички. Научих много от вас.
    Поздрави и хубава седмица!

  14. росица каза:

    Е не е истина,ще кажете, обаче бърканото си има още едно име – персийски тутманик. Така е именувано в една стара готварска книга на майка ми. И ние много си го обичахме като деца.
    Чудесен блог.Поздравления.Открих го едва днес,но ще се отбивам,когато имам възможност.

  15. Pingback: Какво готвих от вашите блогове тази зима | малки неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s