Парижки макарони

Май дойде момента да ви покажа до къде стигнах с парижките макарони.  Не че съм овладяла правенето им.  Имам още много да науча за това как да достигна до гладката ненапукана повърхност и крачета/поличка (нагънатото ръбче на основата) на всяка половинка, които за сега се получават при 25% от макароните, но тъй като напоследък ги правих по-често и у дома възроптаха, че предпочитат да използвам белтъците си в руло вместо в макарони, за това реших да споделя докъде съм на този етап.  По-нататък ще пиша за повече, ако открия разковничето към идеалния макарон.

И така, всичко започна с тази рецепта за какаов макарон на Ирина от Sunshine’s kitchen.  Разбира се, преди да започна да ги правя, прочетох информацията на няколко уебсайта и така панирана от десетките „прави това“, „не прави онова“ започнах да правя макароните.  Успях да избегна няколко „не прави това“, но накрая сдадох багажа и без да искам съм разбъркала белтъците вместо да ги прегъна (folding – загребва се част от сместа нагоре и към стените на съда, обръща се с цел може би да се насити сместа с още повече въздух).  Така първите макарони станаха без крачета, но особено вкусни за шоколадоманиаците.

За втория опит си харесах една рецепта за кафени макарони от Italian food forever, но като използвах наученото от първия опит и добавих обясненията на Tartelette. Този път не забравих на прегъвам сместа в края, а да не я разбърквам, което доведе до изненадващите първи добри макарони с гладка повърхност и крачета, но само в последната, трета тавичка.  Първите две бяха без крачета :).

И като се появиха следващите белтъци, направих тези натурални макарони, за които бих искала да ви говоря днес.  Все още само 25% от макароните бяха с крачета и гладка коричка на мидата, но при тези, поради липса на други примеси като кафе или какао, усетих съчетанието на бадеми, белтъци и захар в самия макарон, което ми хареса, а ганаша следващия път бих направила с бял шоколад и по-малко сок от зелен лимон (поправила съм в моята рецепта; вие ще си го нагодите по ваш вкус също).

Макарони с лайм и млечен шоколад

по рецепта на Bron Marshall, следвайки съветите на всички споменати по-горе уебсайтове

за 27 макарона

90 г белтъци

30 г бяла захар кристал

200 г пудра захар

110 г фино смлени бланширани бадеми

кората на 1 лайм фино настъргана (не сложих тук)

За ганаша:

150 г млечен шоколад (33% какао), наситнен

65 мл течна сметана

сокът и фино настърганата кора на 1/2 лайм (1 лайм в оригиналната рецепта)

Предишния ден бланширах бадемите и ги оставих да изсъхнат през нощта.  Преди да започна работа с тях малко ги изсуших в печката.  Не ги изпекох, само да им отнема от влагата.

Смелих бадемите много фино заедно с пудрата захар.  Пресях сместа няколко пъти.

Разбих белтъците първоначално до пяна (мислете за пяна във ваната) и започнах да добавям захарта кристал, след което ги оставих да се избият, но тук е много важно, не напълно, а до меки върхове.  Какво е меки върхове и аз самата не знам, но беше дадено упътването да се мисли за крем за бръснене.  Та като достигнах тази текстура, изсипах белтъците от робота в голяма купа, изсипах бадемовата смес върху тях и с дървена шпатула започнах прегъването, така както съм обяснила по-горе.

Сега, тук се казва, че е добре да се смесят съставките чрез пегъване, но е добре това да се направи с минимален брой движения на шпатулата.  Общо взето като видя, че са се омесили съставките (това е на около 20-30 завъртания с шпатулата – не се смейте, казано е да не се прегъват повече от 50 пъти :), започвам да тествам сместа.

Взимам с лъжичка от сместа и я капвам в чинийка.  Ако връхчето, което се е образувало, се разнесе докато преброя до 10 значи съм готова да шприцовам.  Ако връхчето остане, трябват още 2-3 прегъвания с шпатулата.  Ако сместа се разтече и загуби форма въобще, значи сте попрекалили с прегъването или с разбиването на белтъците по-рано.  Не ми се е случвала подобна ситуация, но предполагам, че дори и така да стане, просто ще имате малко плоски макарони без крачета, но все така вкусни, така че давайте напред.

Слагам хартия за печене направо върху тавите от фурната.  На хартията съм очертала кръгчета с еднакъв диаметър (4 см в моя случай).  С пош и кръгъл накрайник шприцовам сместа като гледам общо взето да съм в кръгчето.  След като шприцовам една тава, леко я почуквам в масата 10-20 пъти, за да излезе въздуха от макароните и ги оставям да престоят 45-60 мин за да бъде коричката здрава и може би гладка и ненапукана.

Загрейте фурната на 140 градуса.  Печете макароните 20-22 мин (22 при мен).  Преди да ги извадя си приготвям една навлажнена домакинска кърпа и като ги извадя, внимателно пренасям хартията за печене с макароните върху нея.  От влагата по-лесно се отделят.  Редя ги на скара да изсъхнат.  Работя внимателно, но чевръсто (доколкото ми е възможно, разбира се :), за да не се навлажнят основите прекалено.

След като се охладят, нареждам ги две по две така че да са с подобен размер.  И макароните като хората са уникални (или поне моите :).  Едно с едно няма, но успявам да ги натъкмя по двойчици и ги мажа с ганаша, който съм приготвила от затоплената (не кипнала) сметана, която съм дръпнала от огъня и към която съм прибавила сока и кората от 1/2 лайм, оставила съм 5 мин да се ароматизира и съм добавила към още топлата смес натрошения шоколад.  Бъркам сместа до пълното разтапяне на шоколада.  Охлаждам малко докато добие консистенция за нанасяне.

След като ги слепя, оставям макароните  да отлежат 1 нощ в хладилника в плътно затворени кутии.  Готови са за консумация на следващия ден.  Добри са до 3-тия ден в хладилника.

Тази рецепта е една от онези, където методологията е по-важна дори от съдържанието, макар че и съдържанието на макароните забелязвате е отбелязано в грамажи.  Докато ви пишех рецептата мислех да кажа „това е важно“, „тук да не изпуснете“, но осъзнах, че много неща са важни и общо взето препоръчвам добро разположение на духа и напяване на свещени слова, според вярванията ви, докато ги приготвяте с надежда нещата да се получат добре :).

Както казах и по-горе, дори и да пропуснете нещо или да не го направите както трябва, пак се получава много хубав и вкусен резултат с вкус на бадеми, (сладките) целувки и зелен лимон.

Приятни кестенови дни!

Публикувано на бисквити, десерти, храна, шоколадови и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

17 отговора към Парижки макарони

  1. Milena каза:

    Привет,Станимира:)

    Макороните ти изглеждат много професионални и доста изкусителни!Мисля,че си се справила перфектно.Много ми хареса снимката с разтапящия се шоколад „Своге“,жестока е!А за снимките с разцъфнали кестени-страхотен акцент към френския пост!

    Хубави майски дни и за теб:)

  2. Diana каза:

    Мира,
    прекрасно съчетание на –
    рецепта, нежни макарони и изразителни снимки!
    Поздравления!
    Сладък, ароматен и усмихнат уикенд, Диана

  3. Eoc каза:

    Мира :) Много изчерпателен пост… Ще го ползвам в случай, че се престраша да направя макарони… Май няма да е скоро :)
    Твоите ми изглеждат много добре, а и със сигурност са божествени на вкус :)
    Хубав и слънчев край на седмицата от мен :)

  4. камелия каза:

    като приказка
    След този пост остава само желанието да се опита и да се направи, като се спазят всички указания и дори да не станат перфектни, пак ще е нещо много вкусно с бадеми и шоколад
    Снимките са много добре съчетани, кестените не само ухаят на Париж, но и създават атмосферата на месец май

  5. Yordanka Dobreva каза:

    Мира, прекрасни са макароните с този цитрусов аромат!
    Нямам намерение да ги правя, но ти си се справила чудесно :))
    Усмихнат уикенд!

  6. Таня каза:

    Браво, браво, поздравявам те за смелостта ти! Аз още не съм стигнало до там, но някой ден… Много хубави обяснения и снимки си направила!

  7. Ирина каза:

    Поздравления, чудесно си се справила с макароните :-)

    Хубави и слънчеви почивни дни :-)

  8. kulinarnimisli каза:

    Привет Станимира, много добре си се справила с макаронките. Изглеждат дяволси апетитно! :) Весела събота и неделя!

  9. Dimitrana S. каза:

    Поздравления и от мен, Мира!
    Много са хубави, чудни са станали!
    Аз още събирам кураж..

    Поздрави сърдечни и хубав уикенд! :-)

  10. littlethingslife каза:

    Милена, Диана, Зори, Камелия, Дани, Таня, Ирина, Маги и Димитрана, благодаря ви за позитивните отзиви! Голяма подрепа сте :).

    Макароните не се овладени още, но това беше началото. Вкусно беше и по-нататък може би ще има продължение.

    Поздрави на всички вас и приятна почивка :)

  11. Тони каза:

    Браво! Чудесни макарони са се получили, Мира!
    Преди известно време опитах, но моите се разтекоха, като ги сложих върху хартията. Сега вече знам къде съм сгрешила и може пак да опитам :)

    Благодаря за разясненията!
    Слънчев, топъл и усмихнат неделен ден :-)

  12. Диди Б каза:

    Ах,тези макарони,голямо предизвикателство се оказват май:)Но пък си се справила чудесно,поздравления за което!
    Като гледам цялата методология,съвсем ми се изпарява желанието да се пробвам.Ако реша да ги правя обаче,непременно ще ползвам и твоите обяснения – подробни и ясни!
    И накрая да пиша,че снимките много ми допадат – усещат се атмосферата и настроението!
    Поздрави!

    • littlethingslife каза:

      Диди, само на пръв поглед изглежда сложно. Като се спазят няколко неща и се получават.

      Благодаря ти за комплиментите за снимките. От професионалист като теб – много са окуражителни. Поздрави :)

  13. Pingback: Лято в парка « малки неща

  14. Pingback: Благодаря на 2010 – Добре дошла 2011 | малки неща

  15. Pingback: Савската царица | малки неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s