Като бях малка продаваха едни гризини (май бяха внос от Гърция, което си е цяло чудо, имайки предвид, че до малкия ни град не стигаха не само вносни, но и доста от родните продукти), които много ми харесваха – хрупкави, леко осолени, но все пак по-солидни от любимите солети.
Който от вас е ходил до Италия със сигурност е пробвал от гризините, които се поднасят със супа или вървят като нещо, което да хрускаш докато дойде храната. За това и нямаше съмнение дали да направя тези пурети, които видях в Малката голяма вегетарианска книга на Ciela. Правила съм ги многократно и забелязах, че по рецепта една трета трябва да оставя без лук и без сусам, но някак си това при мен не е възможно. Толкова обичам сусам, че някак си естествено, всичко което не е с лук, се покрива със сусам.
Рецептата по-долу е за половин доза, но и това е достатъчно да запълни трите ми тави с хлебни пурети и да ги хапваме около 2 дена вместо хляб. Най-хубави са току що опечени, разбира се, което води до по-често минаване край печката и хрускане сегиз-тогиз. На втория ден са хубави препечените до възкафяво пурети.
Ето и рецептата:
Хлебни пурети
по рецепта на Малката голяма вегетарианска книга
половин доза (3 тави)
1/2 средно голяма глава лук, на ситно
1 с.л. екстра върджин зехтин
15 гр. прясна мая или 1 пакетче по 7 г суха мая
1/2 ч.л. захар
125 мл. (3/4 ч.ч.) топла вода
260 гр. (2.5 ч.ч.) обикновено брашно
1/2 ч.л. сол
2 с.л. сусамови семена
Запържвам лука в зехтина около 5 мин или докато се изцъкли. Оставям на страни да изстине.
Разтварям маята със захарта и 4 с.л. от водата и оставям на страни 15 мин докато шупне.
Пресявам брашното и солта в голяма купа. Добавям шупналата мая и почти цялата останала вода, до получаване на не много твърдо тесто. Казвам почти цялата вода, тъй като по рецепта водата трябва да е 100 мл. за половин доза, но при мен с това количество вода никога не се е получавало тесто. Винаги ми трябва повече. Така че добавяйте малко по малко на края за да видите кое работи за вас и вашето брашно.
Тестото не трябва да е прекалено твърдо, тъй като докато работите с него ще изсъхва и сусама няма да може да полепне. В същото време не трябва да е прекалено меко, защото частта, която ще замесите с лука може да започне да се разпада. Разбира се, последното е поправимо с малко повече брашънце там където е нужно и така.
Половината от тестото направо слагам в изстиналата тенджера където съм запържила лука и меся лека по лека докато лукът и зехтина се поемат от тестото. Покривам с пластмасово фолио и оставям на страни да втасва. Другата част от тестото меся докато стане гладко и еластично и оставям в друга купа да втасва. Втасват около 1 час.
Първо започвам с тестото без лук. Омесвам го около 2-3 мин с малко брашънце, ако е нужно, и отделям малки топчици с големината на пинг понг топка, които разточвам с ръце до големина колко кутрето ми (долу горе – идеята е да е равномерно и тъничко). Веднага овалвам в сусамените семена, които съм сложила в по-широка плоска чиния и започвам да редя пуретите в леко намазнена тавичка. Една част от пуретите с това тесто можете да оставите без сусам, ако желаете. Редя пуретите на разстояние един пръст. Работя чевръстичко с тестото, че то лека по лека съхне. По същия начин процедирам и при тестото с лука и зехтина.
Покривам тавите с кърпи и ги оставям да втасат за последен път 1 час. Загрявам за около 10 мин фурната на 220 градуса и слагам най-втасалата тава в печката. Пече се около 5-15 мин (5 според книгата, 15 според моя опит, така че ги наглеждайте след 5-тата минута).
Пека ги до златисто кафяви и ги оставям да изстинат преди да ги нападнем. На снимката по-горе се вижда, че различните теста се пекат за различно време, но предполагам, могат да се извадят изпечените до златисто кафяво и да се доопекат другите, но не съм го правила. Кафеникавите са в много добра кондиция и на следващия ден, но ние нямаме никакъв проблем да изядем по-белезникавите първи.
Пожелавам ви приятни първи пролетни дни.
Толкова са апетитни, с любимия ми лук, а за сусама да не говорим!
Смятай половината ти тава за „изчезнала“
Слънчев понеделник!
Радвам се, че ти харесва идеята. Приятна седмица и на теб :)
Много хубава рецепта. Направих ги и се получиха много добре. Засищат, хрупкави, точно по мой вкус! Благодаря! Мисля, че ще ги правя често!
Таня, много се радвам, че са ти харесали. Поздрави и слънчеви дни :)
Pingback: Пълнозърнест хляб « ТВОРЕНИЯ
Остават ли хрупкави и на следващия ден, защото искам да ги приготвя от вечерта?
Яна, ако ги приготвиш вечерта, на другия ден ще са хрупкави. Поздрави и ще ми е интересно да ми кажеш как ти харесват :)
Prez lytoto gi pravih za RD – sega smytam da napravy koledni gevre4eta ot tova testo. iana klaviaturata mi ne6o ne raboti izvinenia
Яна, каква добра идея! Не съм пробвала да ги правя на гевречета. Ще ми е интересно да споделиш резултата. Между другото, днес е Игнажден и по традиция жените правели гевречета. Аз не съм правила, но ми хареса ми, че ги споменаваш на днешния ден. Поздрави от България и приятни коледни приготовления!
Pingback: Благодаря на 2010 – Добре дошла 2011 | малки неща