Салата от мариновано червено цвекло

Ако ви е изостанало някое червено цвекло в хладилника, това е хубава рецепта за салата, в която можете да го оползотворите.

Като говорих с вуйчо ми преди седмици и стана въпрос, че съм мариновала цвекло, той се сети как едно време като малки на село го ядяли само печено.  Попитах го дали не са го подправяли с нещо, а той го взе малко лично и възкликна, „Абе ние сме били бедни!  Ти какво си мислиш!“

В това отношение, скандинавците изглежда са се възползвали максимално от достъпа си до подправки като кардамом и карамфил и са мариновали това иначе силно на вкус цвекло по един интересен и запомнящ се начин.

Преди да продължа с рецептата, само ще кажа, че половин доза се побира в половин литров буркан и това ще ви стигне поне за 10 салати, така че си преценете с какво количество да започнете.

По-долу е рецептата за половин доза:

Салата от мариновано червено цвекло

по рецепта на сп. Меню

за около 10 салати

400 – 500 гр. червено цвекло

1/2 глава лук, на полумесеци

1 скилидка чесън на тънки филийки

1/2 ч.ч. ябълков оцет

2 с.л. захар

1/2 с.л. кардамом на зърна

1/2 ч.л. карамфил на зърна

сол на върха на чаена лъжичка

За салатата:

1/2 ябълка, нарязана на филийки и след това на кубчета

1 кисела краставичка на ситни кубчета

4-5 филийки мариновано червено цвекло (или повече – на вкус)

1/2 кафена чаша заквасена сметана

сол на върха на чаена лъжичка

1/4 ч.л. захар

1/2 с.л. хрян, натрошен (това е по рецепта; тъй като нямах, правих салатата без него и се получи съвсем ок)

Целите глави цвекло се измиват добре и се слагат в тенджерка покрити със студена вода.  Кипват се, след което се оставят да къкрят на тих огън поне 25 мин докато поомекнат.  Запазва се 1 ч.ч. от течността (другата течност оставям да се охлади и след това изсипвам в торбички за лед; съхранявам във фризер и слагам по 1 кубче в крем супите през годината да ги подсиля).

Когато цвеклото поизстине се обелва и нарязва на филийки.  В стъклен буркан започвам да редя цвеклото като между редовете слагам лук и чесън.

В тенджера се загряват заедно оцетът, захарта, солта, кардамома, карамфила и течността от варенето.  Щом заври, течността се изсипва върху цвеклото в буркана.  След като изстине се съхранява добре затворено в хладилник.

Салатата приготвям като смесвам наситнената ябълка с краставичката и няколко филийки от маринованото цвекло, по което внимавам да няма кардамом или карамфил от заливката, нарязано на ситно.  Обърквам със сметаната, в която предварително съм разбъркала солта и захарта (и хряна, ако разполагате с такъв).

Получава се много свежа и екзотична на вкус салата, която малко плаши Иво с лилавия си вид, но за това пък е най-добрият начин, който съм открила, за сега, за консумация на червено цвекло (като изключим включването му в комбинация с моркови в пресни сокове).

Нещо допълнително:

На края, когато изконсумирате цвеклото от буркана можете да използвате сока от мариновано червено цвекло в ето тази рецепта за мариновани яйца, които станаха много вкусни и се харесаха дори и на консервативната публика у дома.

Добър апетит!

Публикувано на салати, храна и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

2 отговора към Салата от мариновано червено цвекло

  1. Dani каза:

    Обожавам цвекло и рецептата ти е страхотна,
    а и много ме впечатли как се подсилваш със сокчето :-D

    A и за яйцата – ще се опита!

    Прегръдки !

    • littlethingslife каза:

      Здравей Дани, наистина се получава интересен вкус за салата, а и се съхранява вече 3-та седмица в хладилника съвсем успешно.

      Сокчета, за съжаление, на последък не съм правила, но първата ми консумация на червено цвекло беше именно в комбинация с повечко моркови и малко целина или магданоз, не помня точно. Получаваше се хубав сок. Трябва да пробвам пак някой ден. И много красиви цветове докато се прави :).

      Поздрави и приятни дни от мен :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s