Кралски скариди с перно

В събота напазарувах за седмицата и тъкмо се опитвах да ходя долу-горе достойно, макар и леко изкривена от голямата торба с покупките, един младеж пред магазина ми предлага да си купя нарциси (един от първите продавачи на цветя за 8-ми март).  Само се усмихнах.

Всичко си беше както следва.  За празника на жената, последната си мъкне торбичката към в къщи.  Не че се оплаквам, Иво торби няма проблем да мъкне, но се замислих, колко далеч е живота от романтичната представа за жената и още повече т.н. дама.  Не знам дали жена, която мъкне акумулатор за рециклиране, развява колата по майстори и урежда хидроизолацията на горния балкон може да мине за дама или просто е жена, такива каквито са били майка й и баба й преди нея.  Понякога си мисля, че не сме чак толкова еманципирани колкото си мислим.

В онази голяма торба, под чиято тежест се бях леко попривела, имаше 300 гр. охладени кралски скариди, които бях решила да направя за 8-ми март.  И тъй като днес е почивен ден и повече можем да се видим отколкото утре, направихме това фино и екзотично предястие днес, вместо за утрешния ден.  Надявам се да ви хареса.

Ето рецептата:

Кралски скариди с перно

по рецепта на сп. Меню

за двама

300 гр. кралски скариди

50 мл. бяло вино

20 мл. перно (замених с узо)

1 скилидка чесън на ситно

2 филета от портокал

2 филета от грейпфрут

1/2 с.л. накълцан копър

200 мл. зеленчуков бульон

10-20 гр. краве масло

1-2 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

Скаридите бланширах за минута във вряла вода и почистих с помощта на половинката (това е всъщност най-трудоемката част от ястието, за това е добре да включите любимия в нея, защото е малко нанагорно за сам човек.  Но ако разполагате с време и сте в добро разположение на духа, хей, пускате си музика, сядате удобно и си чистите скаридите, за да установите, че от 300 гр. скариди са останали 150 гр. месо, но това е съвсем в реда на нещата:).  Измивам скаридите и ги оставям на страна.  Обелвам два резена портокал и грейпфрут и тях оставям на страна.  Накълцвам наситно скилидката чесън.  Приготвям бульона и съм готова за готвенето.

В среден тиган затоплям на средна към висока температура маслото и зехтина и хвърлям скаридите като ги разбърквам от време на време докато се поизпържат от двете страни няколко минути.  След това прибавям чесъна и веднага заливам с виното, узото, зеленчуковия бульон и копъра.  Оставям да поврат около 5 мин, след което прибавям филетата портокал и грейпфрут и махам от огъня след 20 сек.

Аранжирам като слагам скаридите по средата, филетата от страни и заливам със соса.  Тук е интересно да се отбележи, че моят сос става малко воднист, но ние сме ок с това.  На снимката в Меню са сложили съвсем малко от соса, наистина като украса, но и консистенцията му изглежда по-гъста.  Как са го постигнали, не знам.  Може да са махнали филетата цитрусови и скаридите и да са редуцирали соса, но не съм пробвала по този начин.  Само предположение.

Грейпфрутът много приятно се съчетава с анасоновия вкус на узото, а портокала придава лека сладост на това свежо и фино предястие.  Съчетахме го с бялото вино, което бях ползвала – Fleur du Cap, Chenin Blanc, 2008.

Поздрави и приятно изкарване на празника утре :)

Публикувано на празници, предястия, речни и морски, храна и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

12 отговора към Кралски скариди с перно

  1. Dani каза:

    Прекрасна рецепта, Мира !
    Да си жива и здрава и много обичана :)
    Хубав ден!

  2. Luluto каза:

    Тази рецепта звучи точно като за мен! :)

    Весело изкарване на днешния празник!

  3. Dani каза:

    Мира, пиша ти тук за магазина :
    той е в Бургас.
    Доколкото видях в нет-а има и във Варна и изпълняват заявки.

    Дано съм ти била полезна!

  4. Dani каза:

    P.S.магазина се казва Березка

  5. Wavy каза:

    Коте, филетата не може да са от портокал, още по-малко грейпфрут :)


    Don’t cross me babe…

  6. Кумицата каза:

    Привет, Мира:)
    Ели съм (Кумицата:) на Краси. Страхотен блог, поздравления! Така се зачетох, че варих яйцето за пюрето на Неда 40 мин. вместо 10! Дано да става за ядене:)

  7. hranilko каза:

    За соса, макар и месеци след публикацията ще ти кажа, че трябва да ги захлупиш, изчакай да изври алкохолната част и веднага захлупи, сам побелява и някак става по-гъст. Аз лично ги правя само с узо, без бульон и бяло вино и продове. Винаги се получава.

    • littlethingslife каза:

      Благодаря за идеята. Ще пробвам, макар че като ги захлюпя водата няма да може да се изпари, т.е сосът ще е пак воднист или… но ще изпробвам и така. Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s