В събота напазарувах за седмицата и тъкмо се опитвах да ходя долу-горе достойно, макар и леко изкривена от голямата торба с покупките, един младеж пред магазина ми предлага да си купя нарциси (един от първите продавачи на цветя за 8-ми март). Само се усмихнах.
Всичко си беше както следва. За празника на жената, последната си мъкне торбичката към в къщи. Не че се оплаквам, Иво торби няма проблем да мъкне, но се замислих, колко далеч е живота от романтичната представа за жената и още повече т.н. дама. Не знам дали жена, която мъкне акумулатор за рециклиране, развява колата по майстори и урежда хидроизолацията на горния балкон може да мине за дама или просто е жена, такива каквито са били майка й и баба й преди нея. Понякога си мисля, че не сме чак толкова еманципирани колкото си мислим.
В онази голяма торба, под чиято тежест се бях леко попривела, имаше 300 гр. охладени кралски скариди, които бях решила да направя за 8-ми март. И тъй като днес е почивен ден и повече можем да се видим отколкото утре, направихме това фино и екзотично предястие днес, вместо за утрешния ден. Надявам се да ви хареса.
Ето рецептата:
Кралски скариди с перно
по рецепта на сп. Меню
за двама
300 гр. кралски скариди
50 мл. бяло вино
20 мл. перно (замених с узо)
1 скилидка чесън на ситно
2 филета от портокал
2 филета от грейпфрут
1/2 с.л. накълцан копър
200 мл. зеленчуков бульон
10-20 гр. краве масло
1-2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Скаридите бланширах за минута във вряла вода и почистих с помощта на половинката (това е всъщност най-трудоемката част от ястието, за това е добре да включите любимия в нея, защото е малко нанагорно за сам човек. Но ако разполагате с време и сте в добро разположение на духа, хей, пускате си музика, сядате удобно и си чистите скаридите, за да установите, че от 300 гр. скариди са останали 150 гр. месо, но това е съвсем в реда на нещата:). Измивам скаридите и ги оставям на страна. Обелвам два резена портокал и грейпфрут и тях оставям на страна. Накълцвам наситно скилидката чесън. Приготвям бульона и съм готова за готвенето.
В среден тиган затоплям на средна към висока температура маслото и зехтина и хвърлям скаридите като ги разбърквам от време на време докато се поизпържат от двете страни няколко минути. След това прибавям чесъна и веднага заливам с виното, узото, зеленчуковия бульон и копъра. Оставям да поврат около 5 мин, след което прибавям филетата портокал и грейпфрут и махам от огъня след 20 сек.
Аранжирам като слагам скаридите по средата, филетата от страни и заливам със соса. Тук е интересно да се отбележи, че моят сос става малко воднист, но ние сме ок с това. На снимката в Меню са сложили съвсем малко от соса, наистина като украса, но и консистенцията му изглежда по-гъста. Как са го постигнали, не знам. Може да са махнали филетата цитрусови и скаридите и да са редуцирали соса, но не съм пробвала по този начин. Само предположение.
Грейпфрутът много приятно се съчетава с анасоновия вкус на узото, а портокала придава лека сладост на това свежо и фино предястие. Съчетахме го с бялото вино, което бях ползвала – Fleur du Cap, Chenin Blanc, 2008.
Прекрасна рецепта, Мира !
Да си жива и здрава и много обичана :)
Хубав ден!
Тази рецепта звучи точно като за мен! :)
Весело изкарване на днешния празник!
Благодаря! блогът ти е прекрасен. ще посещавам за в бъдеще. поздрави и приятни дни :)
Мира, пиша ти тук за магазина :
той е в Бургас.
Доколкото видях в нет-а има и във Варна и изпълняват заявки.
Дано съм ти била полезна!
P.S.магазина се казва Березка
Дани, благодаря много. Ще го посетя лятото :). Поздрави и приятни дни
Коте, филетата не може да са от портокал, още по-малко грейпфрут :)
Don’t cross me babe…
аха! добре дошъл в моя блог! :)
Привет, Мира:)
Ели съм (Кумицата:) на Краси. Страхотен блог, поздравления! Така се зачетох, че варих яйцето за пюрето на Неда 40 мин. вместо 10! Дано да става за ядене:)
Ели, радвам се, че ти е харесал. Надявам се, храната на Неда да не е пострадала много. Поздрави на цялото ви семейство!
За соса, макар и месеци след публикацията ще ти кажа, че трябва да ги захлупиш, изчакай да изври алкохолната част и веднага захлупи, сам побелява и някак става по-гъст. Аз лично ги правя само с узо, без бульон и бяло вино и продове. Винаги се получава.
Благодаря за идеята. Ще пробвам, макар че като ги захлюпя водата няма да може да се изпари, т.е сосът ще е пак воднист или… но ще изпробвам и така. Поздрави!