Морковена крем супа с джинджифил

Като се събудих днес не валеше и докато се пооправя, от къде дойде този сняг, наваля за нула време.  Беше много красиво.

А сега е красиво небето – зимно светло синьо, с една идея зелено, с бели облачета, които леко розовеят заради залеза и висулки под стрехата (всъщност висулките говорят за проблем с мазилката на сградата ни, но да не задълбаваме в проза:).

Та в това типично зимно време каква друга рецепта да споделя освен тази за Морковената супа с джинджифил, която видях миналата година в блога на Василена и от тогава е една от любимите ми зимни супи.

Няма какво да крия.  Една от причините да я харесвам е, че е много бърза, а и спасява някои поизостанали моркови в хладилника.  Освен това има едни стоплящи екзотични съставки като джинджифил и индийско орехче (което много обичам да настъргвам на ръка и после да мириша петроления му вкус) и завършек с неустоими препечени слънчогледови семки.

Разбира се, слънчогледовите семки не са задължителни.  Можете да поднесете с кротони или с пера нарязан пресен (или див) лук, но аз се научих да си правя по-голямо количество слънчогледови семки, тъй като ухаят така прекрасно, че ръката сама си взима, всеки път когато тялото мине покрай тигана.

И така, ето и рецептата:

Крем супа от моркови с джинджифил и слънчогледови семки

рецепта на Василена от блога „Близо до бебето“

за 3-4 порции

6 средно големи моркова нарязани на кръгове

1 с.л. пресен джинджифил, ситно настърган или 1/2 – 1/3 ч.л. сух (в оригиналната рецепта е 3 с.л. пресен джинджифил, но това е много за нас)

стрък пресен лук или 10-15 см от бялото на праза, разполовен и нарязан

2 скил. чесън на филийки

2-3 с.л. зехтин

щипка до 1/4 ч.л. индийско орехче

1 ч.л. сол

4-6 с.л. белени слънчогледови семки

Зехтинът се загрява леко и в него се завъртат всички зеленчуци.  Като усетите аромата на чесъна (след 30 сек), добавяте подправките.  Разбърквате веднъж-дваж и заливате с вода, колкото да ги покрие.  Първоначално увеличавате котлона докато кипне сместа.  Внимателно препенвате, ако се появи пяна и оставяте да къкри на тих огън около 30 мин или да готовност на морковите.  Пасирате, добавяте още вода, за да достигнете желаната консистенция и посолявате отново на вкус.

Сух тиган се нагрява на среден огън и семките се пекат няколко минути, като често се обръщат, за да се опекат равномерно от всички страни.  Пекат се до златисто.

Това е.  Добър апетит и приятни зимни дни!

Публикувано на супи, храна и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 отговора към Морковена крем супа с джинджифил

  1. Dani каза:

    неустоима е с тези аромати и красиви снимки :)

  2. littlethingslife каза:

    радвам се, че ти харесва, Дани. поздрави

  3. Pingback: Френска лятна супа с песто « малки неща

  4. Pingback: Благодаря на 2010 – Добре дошла 2011 | малки неща

  5. Vanya каза:

    Изглежда вкусно…Още днес ще я приготва на децата :)

  6. Eli каза:

    Много приятна супичка стана,а комбинацията със семките е страхотна:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s