Пролетна супа

Тези дни все още хапваме по-лека храна.  И нали времето беше почти пролетно, това (а и пащарнака изостанал от коледната тиква в хладилника) ме подсети за Пролетната супа, която е любима в нашата къща.

Рецептата е на Бон Апети и я изпълнявам така както я чух през пролетта на 2008 г.  Единственото ми отклонение е, че според сезона, заменям полякога някои съставки с други.  Това ужасява всеки професионален готвач, защото при тези заменки, крайния резултат често няма (почти) нищо общо с оригинала, но пуста практичност, понякога се налага, а тук резултатът е много добър дори и когато малко кривнем от оригинала.  Та, ето я рецептата в оригинал и с вариации.

Пролетна зеленчукова супа с пащарнак

за 4 -5 порции

100 гр. пащарнак на ситно

2 по-големи моркова (100 гр) на кубчета

6 с.л. олио

1 връзка пресен лук (или 20 см праз лук, разполовен) на ситно

2 картофа на кубчета

1.5 литра вряла вода

2 ч.л. сол

1 к.ч. ориз

2 шепи почистен и накъсан спанак

1 тиквичка на кубчета

1 с.л. суха целина (ако не замествате пащарнака с корен целина) и 1 с.л. наситнен копър

Застройка: 1 яйце + 2-3 с.л. кис. мляко на стайна температура

Слагам тенджера с 1.5 л вода на огъня да заври.  Изваждам 1 яйце и киселото мляко от хладилника.

Пащарнака първо нарязвам на филийки, а след това на малки кубчета.  Когато нямам пащарнак го замествам с 50 гр. корен целина, който обработвам по същия начин, но в този случай не слагам на края сухата целина.

В голяма тенджера загрявам олиото и под капак на тих огън задушавам пащарнака и морковите за 1-2 минути.  Прибавям наситнения лук.  Разбърквам и след 1-2 минути добавям картофите.  Отново разбърквам и добавям врялата вода и солта.  Увеличавам огъня и след като зaври намалявам на слаб огън.  Оставям да къкри 10 мин.

Измивам неколкократно ориза със студена вода и го прибавям към къкрещата супа.  След като стане готов почти, накъсвам 2 шепи почистен от дръжките и измит спанак и добавям тиквичката.  Варя ги 5 -10 мин като гледам спанака да остане свежо зелен и да не се преварява.  След като отдръпна супата от огъня, добавям сухата целина и копъра.

Междувременно съм смесила яйцето с киселото мляко в купа толкова голяма, колкото тенджерата, в която варя супата и докато бъркам с едната ръка, на тънка струйка прибавям бульона.  Когато свърши бульона, при непрестанно бъркане, малко по малко прибавям и останалата част от супата докато цялата супа се озове в купата.  След това връщам внимателно в тенджерата, мога да посоля на вкус допълнително при нужда.  Без застройка, супата е подходяща за пости.

При сервиране може да се подправи с лимон, макар че често тиквичката дава достатъчно киселост на супата.  Ние я хапваме с хляб и сирене.

Приятен ден и добър апетит!

Публикувано на предястия, супи, храна и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 отговора към Пролетна супа

  1. Марияна каза:

    Здравей,
    сетих се днес за твоята страница и сега като я разгледах, се присетих да те питам дали погледна страницата, която ти бях дала. Имам чувството, че е за теб…

    Чудих се къде точно да вмъкна текста… но тази супичка ми се струва подходяща…

    • littlethingslife каза:

      Здравей Мариянче,

      Пуснах ти отговор във фейсбук по въпроса за онази страница. Радвам се, че посещаваш от време на време. Не съм стигнала до дантелените бисквити, но може би скоро и това ще стане. поздрави :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s