Петиция ГМО

От миналата година се опитвам да разбера повече за ГМО (генно модифицирани организми) и как те биха се отразили на здравето ни.

Право да си кажа, първоначално се изгубих в информацията. Затова, като разбрах днес за  Петицията на Граждани за гражданско общество в България, за това да не се приемат законодателни промени, които да позволят освобождаване на ГМО на българска територия, реших отново да се върна към филма  The Future of Food на Deborah Koons Garcia, който гледах миналата година.

Това, което чух днес беше, че биоразнообразието подсигурява устойчивостта ни на предизвикателствата на околната среда. През XIX в. в Ирландия са отглеждали само няколко вида картофи и когато те заболели, това довело до гладната смърт на 1 мил. ирландци. Когато същата болест достигнала до Перу, поради наличието на други видове картофи, които били устойчиви на заболяването, изхранването на населението не било заплашено и това не довело до масов глад.

Т.е. биоразнообразието не е някаква мантра на еколози, а реалност, която може да спасява  и изхранва човешки живот. ГМО унищожават биоразнообразието. Ето още малко от филма.

Реших, че тази тема е някак си почти директно свързана с храната, защото така както винарите казват, че виното се прави на лозето, по същия начин и храната се прави на полето. И ако сме това, което ядем, съвсем естествено е да се грижим за чистотата на продуктите, които консумираме.

Успешен край на седмицата!

PS. Открих и това изследване върху проблема от български учен, което отговаря на всичките ни въпроси. Тази статия на gorichka.bg ясно и на кратко дискутира проблема.

PPS.  Може би най-добрия филм по въпроса, който съм гледала досега „Светът според Монсанто“ и добри статии по въпроса в Капитал от този уикенд.

Публикувано на филми, храна и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Петиция ГМО

 1. Зинаида каза:

  Поздравления за това, че разисквате тази толкова важна според мен тема в блога си!!!

  Това е един от начините да разпространим информация и образоваме хоратакакво е ГМО и защо не бива да допускаме тази отрова в страната и на трапезата ни!!!

  Продължавайте в същия дух!

  Сърдечни поздрави,
  З.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s