Коледни бисквити със сушени череши

Тези бисквити несъмнено са хитът на тази Коледа.  Когато ги извадих от фурната, ароматът на карамелизирани сушени череши, масло и препечени ядки ги открои като много фини и омайващи бисквити, които ще правим и за в бъдеще у дома.

Рецептата е на Марта Стюърт като само замених сушените червени боровинки със сушени череши, като всяка черешка разрязах на 4, за да съм по-близо до оригинала.  По-късно открих в един супермаркет американски червени боровинки с размерите на сушените череши, които бях закупила и си казай, „ей, прецакала съм се с онова кълцане,“ но резултатът с черешите беше много добър, така че си заслужаваше труда.

Другата промяна е в солта – намалих я на 1/4 ч.л.  1/2 ч.л. доста доминира в бисквитата, което май не е точно идеята.

Друго хубаво нещо на тази рецепта е, че бисквитите траят до 2 седмици след приготвянето им, което ги прави много подходящи, ако смятате да ги изпращате като подарък за Коледа.

Коледни бисквити със сушени череши

за 26 бр.

225 гр.  масло на стайна температура

1 1/4 ч.ч. (200 гр.) бяла захар

6 с.л. (30 мл.) мляко

1 ванилия

2 1/2 ч.ч. (240 гр.) брашно

1/4 ч.л. сол

3/4 голяма ч.ч. сушени боровинки (череши)

1/2 голяма ч.ч. натрошени орехи

1 ч.л. кора от портокал

Разбийте маслото и захарта до получаване на кремообразна, пухкава смес (2 мин.).  Добавете млякото и ванилията.  Смесете ги с останалите продукти.  Постепенно и на импулси добавете брашното, солта, сушените плодове и орехите до пълното им смесване.

Поставете половината тесто върху пергаментова или пластмасова хартия и го оформете във формата на руло дълго 20 см и с диаметър 5 см.  Увийте го и направете също и с другата половина.  Оставете го в хладилника приблизително 2 ч..  Аз замразих тестото във фризера и го изпекох на два пъти.  По този начин можете да използвате тестото до 1 месец от приготвянето.

Предварително загрейте фурната на 180 градуса.  С остър нож разрежете рулото на филийки с дебелина около 0.5 см.  Наредете филийките върху хартия за печене на разстояние 3 см една от друга.  Печете докато краищата на бисквитите се позлатят между 10 и 16 мин. според силата на фурната ви и големината на бисквитите.  Завъртете тавичката на половината от времето. Като ги извадите, вътрешността все още ще е мека и бяла, но по-късно ще се втвърди.

Пожелавам ви весели и спокойни празници!

Публикувано на Коледа, бисквити, десерти, празници, храна и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

1 отговор към Коледни бисквити със сушени череши

  1. Pingback: Коледни сладки с подправки | малки неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s