Сладкиш с тиква и шоколад

Роднините ми знаят, че обожавам тиква.  Те я хапнат парче, я не, докато аз, омитах тавата още като малка, а не съм жена с капацитет да речеш, но за още малко печена тиква, все ще се намери местенце.

Това явно напомняше на майка ми за разказа на Елин Пелин „Печена тиква“ и почти всеки път като почнех лакомо да ям тиква си говорехме за него.  Моята любима част беше когато главният герой върви в нощта с подноса с печена тиква, а от нея се стеле пара и той предвкусва как най-накрая ще си хапне от печената тиква, когато в тъмнината изниква господин управителят.  Сега ми е тъжно за главния герой, но тогава тази сцена ми се струваше много забавна.

Самата аз не веднъж съм се хващала да ходя след чичкото с бяла престилка, който бута количката с печена тиква към ъгъла на градинката на Св. Св. Седмочисленици, само за да си взема едно парче и да си го хапна в офиса.  Еее, хубави времена бяха.  Но и сега не са по-лоши.

Както споменах, роднините ми не споделят моя ентусиазъм за тиква, но като направих този сладкиш, точно най-скептичните ядоха най-много, поради което го препоръчвам като ястие реабилитиращо тиквата във вашия дом.

Преди време дадох само линк към рецептата, но тъй като виждам, че често я посещавате, реших, че ще бъде по-лесно, ако я преведа в български мерки.  Рецептата е взета от уебсайта на Марта Стюърт.

Сладкиш с тиква и шоколад

за 24 бр.

2 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. канела на прах, 1/4 сух джинджифил и на върха на лъжичката (по 1/6 ч.л.) карамфил на прах и настъргано индийско орехче

1 ч.л. сода за хляб

1/4 ч.л. сол

220 гр масло, на стайна температура

1и 1/4 ч.ч бяла захар (1 1/2 ч.ч. кафява)

1 голямо яйце

2 ч.л. екстракт от ванилия или 1 пакетче

1 чаша варена/печена тиква, намачкана на пюре

2  бр. (180 гр) черен шоколад начупен на ситно

В средно голяма купа смесвам брашното, подправките, содата и солта.

Разбивам маслото и захарта до получаване на гладка смес.  Добавям яйцето и ванилията докато се смесят.  Добавям и тиквеното пюре.  Малко по малко добавям и брашнената смес.  На края прибавям и шоколадовите парченца.

Предварително загрявам фурната на 180 градуса.  В тавичка с размери 21/30 см слагам хартия за печене така че да покрие и стените.  Равномерно изсипвам цялата смес в тавичката.  Пека докато краищата започнат да се отдръпват от страните на тавичката и докато тест с клечка за зъби в средата на сладкиша излезе само с малко влажни трохички (това е по-различно от другите сладкиши) приблизително 35-40 мин.  Охлаждам напълно преди да разрежа.

Сладкишът е малко по-тъмен на цвят.  На снимката е по-светъл, защото ми свърши кафявата захар и допълних с бяла.

Подправките са гвоздеят в този сладкиш.  Като започне да се пече, ароматът на канела, индийско орехче, джинджифил и карамфил, се съчетава чудесно с маслото, кафявата захар и тиквата и аромат на зима и приближаващи празници изпълва цялата къща.

Добър апетит и приятен ден!

Публикувано на десерти, плодови, сладкиши, кексове и кексчета, храна, шоколадови и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 отговор към Сладкиш с тиква и шоколад

  1. Pingback: Тиквички с яйца и сирене « малки неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s