Плевели и пеперуди

В Clear or Cloudy на Sting от албума Songs from the Labyrinth се пее „…носи дъжд на билките и на цветята, които наистина ти служат, а плевелите, нека останат без роса и умрат от жажда.“

Повече от 5 години отглеждам едно цвете от рода на бромелиевите, което не върви – не нараства, розетката в центъра не почервенява.  Не е зле, но е в застой.  От миналата година случайно до него се настани една плевел.  Не я изскубнах, защото изглеждаше много нежно и фино и колкото повече нарастваше, все повече ми харесваше. 

В същото време, това лято четох някъде в нета за едно семейство, което открили сред доматите, които отглеждат, гъсеница и за мое най-голямо учудване, вместо да излязат с пестицидите напред (което в техния случай е невъзможно, тъй като отглеждат органични зеленчуци), те проучили в интернет и след като открили, че тази гъсеница не се храни с доматени листа, а с една плевел, решиха да я оставят и цяла лято имаха нагледни уроци с децата си по зоология.

Мислех си, как поради културните ни наслагвания, ще тръгнем да убиваме някоя нещастна твар без да се замислим, тя пречи ли ни всъщност – ако една мушица живее един ден, защо да я убиваш; ако една красива плевел се настанява до едно и без това невървящо растение, защо да не се порадваме на плевела. 

Не съм земеделец и може би мога да поотслабя войната срещу плевелите и „страшните“ насекоми, към които градските хора реагираме така невротично.  Някъде по пътя ще бъда възнаградена с прелестно цвете-плевел, а от гъсеницата може да излезе и пеперуда.

Приятни почивни дни!

Advertisements
Публикувано на музика, природа и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Плевели и пеперуди

 1. hristo каза:

  haresaha mi neshtata,za koito pishesh
  peperudata echudesna.vsichko napisano e
  samata istina!!!hubav den!!!

 2. hristo каза:

  hobavo e vsichko!!!

 3. littlethingslife каза:

  татко, радвам се, че ти харесват :) приятни дни и на теб!

 4. Яна каза:

  Днес, както си разбрала, ми е ден /по-точно час/ за писане тук. Имам приятелка , която гледа две такива цветя и цъфтят, ако така се нарича порозовяването им. Ще питам каква е нейната тайна. А иначе и аз не обичам да убивам паяци и хлебарки даже…не обичам и да ги гледам, но някак ми са свидни. Не знаеш каква душа носят! Понеже наскоро преминах през много поучителен етап от живота ми, станх и някак си по-търпелива към околните – както хора така и твари. Оставям паяците вкъщи да се разхождат, съжителствам и с една мишка даже…наистина не е никак лесно, но като живея в едно поле! Та аз на практика им се намеситих върху къщичките! И на мравките не се сърдя. Казвам си, че всяко нещо си има предназначение и е част от живота. Много често започнахме да унищожаваме всичко което ни пречи без дори да подозираме какви последствия може да има това в бъдеще. Това ме тревожи и правя каквото мога, за да запазя нещата около мен такива каквито са. Това е.

  • littlethingslife каза:

   Яна, благодаря ти за предложението за помощ, но нещо се случи (и аз не знам какво:) и цветето цъфна тази пролет. Смятах дори да пиша по повода, но все нещо друго изниква и не съм стигнала до там. За живинките си права, макар да си призная, че се боря с хлебарките особено по това време на годината. Няма как, трябва да се грижим за оцеляването ни. Поздрави и приятни летни дни!

 5. Яна каза:

  Зарадвах се като прочетох за споходилата те красота!Всичко весело!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s