Рецепта от книгата „Ведическо кулинарно изкуство“
За да получите чиста мазнина, трябва да разтопите необходимото количество краве масло и да го оставите на слаб огън, докато водата от него се изпари, а твърдите белтъчни частици се отделят, утаявайки се на дъното или изплувайки на повърхността (като пяна). Премахването на тези белтъчни частици ще позволи на маслото да не гранясва с години, ако е правилно съхранявано в затворен съд на сухо и проветриво място.
При приготвянето на гхи, имайте предвид, че 10% от теглото му ще бъде загубено под формата на изпарения и белтъчни частици, които сте отстранили по един или друг начин. По този начин можете да прецените колко масло да разтопите за да получите желаното крайно количество пречистено масло.
Процес:
Разтопете кравето масло в дълбока тенджера на умерен огън и изчакайте да заври. Когато на повърхността се образува пяна, намалете огъня на минимум, така че маслото да къкри съвсем леко и оставете съда непокрит. От време на време отстранявайте пяната, която се събира на повърхността (може да се използва за добавка към зеленчукови ястия, супи, ориз и пр.). Внимавайте да не изгорите маслото. Ако го готвите на по-силен огън или твърде дълго, то ще потъмнее и ще започне да издава остра неприятна мазнина.
Гхито е готово, когато стане яркозлатисто на цвят и напълно прозрачно, така че да виждате дъното на съда през него.
Внимателно прелейте готовото гхи в чист буркан или глинен съд и оставете непокрито да изстине до стайна температура. Съхранявайте на сухо и проветриво място в добре затворен съд. При правилно съхранение може да трае с години.
Pingback: Щолен | малки неща