Като малки ядяхме цветовете на бегонията (които бяха леко кисели и не много вкусни, всъщност) и смучехме сока от ей тези цветя по-горе. Като малки дивачета по емпиричен път открихме какво търсят пчелите в цветята. Не че родителите ни са ни учили на това, както се досещате. Просто едно го прави, после друго и така. Мисля си, че родителите ми и представа са нямали за първите ми стъпки в яденето на цветя.
Тия дни съм малко по-напред с материала, или поне така си мисля. Ето няколко идеи за това как да подбирате ядливите цветя (тези горе въобще не знам дали са ядливи; не ги препоръчвам за консумация, но съм живо доказателство, че има живот след тях :):
Всички знаете за това, че цветята трябва да са расли на екологично чисти места – далеч от градове, пътища или други замърсители, да не са торени поне 3 години с изкуствени торове или пръскани с химически препарати за борба против вредители (това особено важи за домашно отглеждани растения). Ако се чудите как да се борите с вредители при домашно отглеждани растения, погледнете тук.
При бране, вижте цветът да не е наранен, да няма вредители по него и го измийте под обилно течаща вода.
Друг важен аспект на готвенето с цветя, е че биха могли да предизвикат алергични реакции. За хората с алергии се препоръчва да се махат тичинките и плодника, да се тества с малки количества за алергична реакция или направо да не консумират цветя.
Този списък не е изчерпателен. Ще го допълвам с информация като я намирам. Пожелавам ви разумно и приятно използване на цветя във вашите ястия :)
Pingback: Тарт камамбер с латинки « малки неща
Pingback: Застинала във времето красота « малки неща
Мира
радвам се, че публикува тези идеии за готвене с цветя. Докато разглеждах си спомних за мексиканска рецепта на Йоло, която има готварска програма, от нея научих как се приготвя храната преди да започне процеса на готвене. Рецептата е с роза от хамайка (ароматно ядливо цвете), прилагам линк. Надявам се да ти хареса като идея:
4 унции роза от хамайка (хибискус сабдарифа)
½ ч червено вино
1 ч захар
4 филета риба лаврак
зехтин
настъргана кора от мандарина
Ето как се прави:
(на испански е, но е ясно)
ps гледах и рецепта как прави пиле с хамайка, може да се експериментира…
Алинче, радвам се, че си споделила тази рецепта – екзотичка и вкусна, сигурна съм. Отдавна те каня да ни представиш някое мексиканско ястие. Ще се радвам да го отразя :). Като се видим може да обсъдим :). Клипчето е ясно, наистина. Остава само да видим от къде българската домакиня може да се докопа до тези цветове и сме готови. Приятни почивни дни ти желая и до скоро :)
Разкош…
Радвам се че открих този блог. Весели празници :)