Чудни соленки с чедър

Тъкмо мислех да се включа с една коледна рецепта за сладки (защото и мен започва да ме завладява коледния дух), но тази вечер направих едни соленки, които едва не изядох още топли, та си казах, че това определено е рецепта за споделяне.

Обичам соленки, но тъй като тази ми обич не се споделя от И. много рядко правя.  Но от доста време ми се е прияло нещо соленичко, домашно направено, с кашкавал, което да си хрускам докато чета нещо в интернет и ето, че тази вечер им дойде времето.

Правят се лесно, тестото не беше трудно за работа, а крайният резултат…  крайният резултат имаше опастност само аз да знам за него, ако не бяха така ароматни, че сетивата на човек се позасищат след десетата соленка :).

Използвах средни на големина форми и излязоха 40 броя, но много успешно биха станали с много малки фоеми и тогава бройката им сигурно ще надхвърли 100.  Така, мисля си, ще е по-добре и за споделянето им, защото току виж го заболи човек ръката да се протяга да си ги взима (в който случай може да вземе да ги граби с шепи, но да кажем, че не сме от тях :).

Ето и рецетата:

Домашни соленки с чедър

рецепта Sassy & Radish

40-100 бр според големината на кутера

125 брашно

3/4 ч.л. сол

1/2 ч.л. лют червен пипер

1/2 ч.л. куркума

225 гр. настърган наситно чедър

70 г масло на малки кубчета

В голяма купа смесвате брашното, подправките и солта и ги разбърквате добре.  Прехвърляте в домакински робот с приставка за тесто и прибавяте настъргания кашкавал и маслото.  Пулсирате докато стане на трохи.  Добавете 3-4 с.л. ледена вода докато тестото се оформи на топка и се отделя от купата.

Разделете тестото на две и го оформете на два диска, които опаковайте в свежо фолио и оставете да се стегне в хладилника за 30 мин (до 24 часа).

С точилка разточете вседки от дисковете между лист хартия за печене и свежото фолио до 0.3 см дебелина.  Изрежете с форми и печете върху домакинска хартия на 170 градуса между 5 и 15 мин (според големината на формите за изрязване – малките за по-кратко) докато се надуят и станат златисти.

Добър апетит!

About these ads
This entry was posted in американски, тестени и хляб, храна. Bookmark the permalink.

10 отговора към Чудни соленки с чедър

  1. Eoc каза:

    много обичам такива соленки, Мира :)
    за мен с шепи ;)
    Поздрави и прегръдка за Малчо :)

  2. Ani каза:

    Мире, изглеждат наистина златни и в пряк, и в преносен смисъл. Ще се радвам някой път ги да опитам, когато пак направиш от тях! ;)))

  3. Елена каза:

    Станаха страхотни, сега ги довършваме с бутилка червено вино! Благодаря за рецептата:)

  4. littlethingslife каза:

    Охо, колко хубаво! Рецептата е изпробвана вече :). Ани, радвам се, че си забелязала публикацията. Много ще ми е приятно да ги опиташ. Зори, имаш ли подобна твоя любима рецепта? Бих изпробвала още вариации с удоволствие. Nisa, добре дошла (-шъл) (нещо не ми се отвори линка). Поздрави!

  5. Pingback: Чудни соленки с чедър | Информ@ЛИЧНО

  6. Lety каза:

    Честита да е за теб и цялото семейство 2013 година! Да сте здрави и щастливи!
    За много години!

  7. Аз знам, че са чудесни тези соленки, защото преди време ги правих, но без подправките.
    Твоите са се получили много апетитни, особено под тези закачливи форми, които си избрала :)

    Усмихнат следобед, Мира :)

  8. Виктория каза:

    Мире, браво! Изключително приятно съм изненадана от това, че си използвала чедър. Бон апети’т :)

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s