Златен кекс с праскови

Ама си ги бива тези американци в маркетинга.  Този кекс можеше да се нарече просто Кекс с праскови, но видите ли, „златен“ веднага привлича вниманието, а като видиш, че и рецептата е лесничка, как да не го завъртиш.

Тази неделя, приятелка, която роди трето детенце в края на миналия месец ни изненада, че вместо да се видим в парка само с нея, можем да отидем у тях, където беше и бебето.  Ами сега!  Не бях готова с подарък за детето (40-тия ден още не е дошъл) за това се сетих, че преди време като занесох ябълкови кексчета на по-големите деца, те много им се зарадваха.  И какво, какво, врътнах сутринта едни прасковени кексчета, които опаковах подобаващо и занесох за баткото и каката, някои от които, разбрах, имали нужда от подкрепа на ентусиазма им към малкото бебе :).

Златен кекс с праскови

по това време преди 1 година: Шоколадов кейк, Френска лятна супа с песто, Тарт камамбер, Яйчен крем с вишни

по рецепта на сп. Gourmet

12-14 кексчета или 1 форма за кекс

1 ч.ч.* брашно тип Екстра

2 ч.л. бакпулвер

1/5 ч.л. сол

112 г масло, размекнато на стайна температура

3/4 ч.ч. бяла захар + 1 с.л. за поръсване

2 големи яйца

1 ч.л. екстракт ванилия

1/8 ч.л. бадемов екстракт (или 1/4 настъргано бобче тонка) – ако нямате може да се пропусне

1/2 ч.л. индийско орехче, настъргано

2 нектарини или 3 средно големи праскови, нарязани на 1 см резени (или на кубчета, ако ще правите кексчета)

*1 ч.ч. =240 мл

Намазнете форма за кекс или подгответе формите за кексчета (намазнени или с хартия за кексчета).

В средно голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта.

Включете фурната на 180 градуса.

Смесете с миксер маслото и 3/4 ч.ч. от захарта, след което добавете яйцата едно по едно.  Добавете ваниловата и бадемова есенции, както и индийското орехче.  Наведнъж изсипете брашното към маслената смес и разбъркайте на бавни обороти докато се смеси, но не прекалено.

Изсипете сместа във формата или до 2/3 от чашките на кексчетата.  Разпределете нарязаните праскови и ги поръсете със 1 с.л. от захарта.

Кексчетата печете около 25 мин, а в единичната форма за кекс около 45 мин или докато кексът стане златисто кафяв, а показващото се между прасковите тесто е твърдо, но се чувства нежно, когато го докоснете леко с пръст.  Охладете 10 мин във формите, след което извадете кексчетата и ги охладете напълно върху решетка.

Пожелавам ви приятен край на седмицата, с по-умерени температури, та да се порадваме подобаващо на края на лятото!

About these ads
This entry was posted in американски, десерти, плодови, рецепти, сладкиши, кексове и кексчета, храна and tagged . Bookmark the permalink.

28 отговора към Златен кекс с праскови

  1. Eoc каза:

    Мира, много са симпатични… И аз обичам бързи и ефектни рецепти :)
    В стъклени чашки ли ги печеш?
    Хубави августовски дни и на теб?

    • littlethingslife каза:

      Зори, комбинирам една силиконова форма с тези огнеупорни чашки и така докарвам бройката. Макар да казват, че няма проблем със силикона, все ми се струва, че като с тефлона и разни други новопоявили се материали, току виж се оказал вреден, та гледам повече да използвам естествените материали (макар около бременността да пада голямо изпускане на естествени материали у дома :); няма как – и естествените неща си имат недостатъци :). Поздрави и хубави дни и на теб!

  2. Dani каза:

    Мира, и теб те бива в марктетинга :)
    Златен си го направила!
    И толкова апетитно изглежда!
    Поздрави и хубава вечер!

  3. Марияна каза:

    Страхотни златни бижута!
    Поздрави!

  4. Златен изглежда този кекс наистина. Не знам до маркетингов трик ли е, но наистина като го погледнеш, може да ти дойде на ум това име! Браво за идеята това да е подарък! И аз обичам да нося такива дарове – какво по-хубаво от нещо направено с любов и мисъл за хората, на които отиваш на гости!
    Лек и прохладен уйкенд ти желая!

    • littlethingslife каза:

      Колко е златен не знам, но е хубав на външен вид и вкусен, а на мен това ми дай. От там нататък, май наистина е въпрос на маркетинг :). Обичам да подарявам на близки, неща приготвени от мен и ме радва като им допадат. Дано и тези да са се харесали. Поздрави и хубави почивни дни и на вас!

  5. Pingback: Златен кекс с праскови | Информ@ЛИЧНО

  6. Lina каза:

    Уау! Изглежда страхотно този твой златен кекс :-) Благодаря, че сподели. Тъкмо се чудех какво да приготвя с няколко самотни праскови :-) Прегръдки и поздрави!

  7. Lina каза:

    Забравих да попитам от къде да си купя това бобче тонка и есенциите?

    • littlethingslife каза:

      Здравей Лина! Бобчето тонка си купувам от Магазина за подправки „Бахара“ на ул. Иван Асен II № 9. Ваниловата есенция си я правя сама по този метод http://www.kulinarno-joana.com/2010/08/vanilla-essence/ Според един друг сайт (chocolate and zucchini), могат да се използват и ванилови шушулки, които си ползвала (ароматизирала си кремове и пр.) като добре ги измиеш. Според същия сайт, когато есенцията ти намалее с 20%, може да се долее още водка и така тя става „вечна“ :). Е, не съвсем. От време на време ще трябва да подменяш старите ванилови шушулки.

      Тъй като за есенцията се изисква време, за този кекс можеш да ползваш 1/2 прахче ванилия. Разбира се, можеш да си закупиш ванилова есенция и от специализираните магазини, но съм се притеснявала доколко е истинска и затова си я правя у дома. Поздрави и хубави дни и на вас!

  8. DSdiva каза:

    Ех, наистина е като от злато, великолепно изглежда! Браво!

  9. fedora каза:

    И аз като Ивето – наистина са много златни! Разкошни са :) Сигурно и малчуганите са им се израдвали много :)

  10. traiana каза:

    Страхотни са! Браво!

  11. sabinaberova каза:

    Страхотни са , Мира ! :)

  12. Наистина е златен, Мира! Ароматен, вкусен, сочен…
    Прегръдки!

  13. Diana каза:

    И аз да потвърдя, Мира –
    наистина изглеждат златни, много слънчеви и зареждащи,
    представям си и аромата им…
    Сърдечни поздрави, леко и спокойно лято, Диана

  14. Здравей и от мен!
    Разгледах блога ти , за който научих от Лети, Намирам го за интересен и съм вече твой почитател. Кексът изглежда много апетитно, ще го имам на ум.
    Сърдечни поздрави!
    Жани, „Даровете на Гея“

  15. Дора каза:

    Прасковена прелест! Ще пробвам!

  16. Dani каза:

    Мира, заповядай при мен,
    има една покана за теб :)

  17. littlethingslife каза:

    ДИве, Ина, Траяна, Сабина, Еве, Диана, Жани и Дора, радвам се, че ви е харесал кекса.

    Жани, добре дошла тук!

    Дани, благодаря ти за поканата! Надявам се в скоро време да й отговоря:).

    Поздрави и хубав септември на всички ви!

  18. Дора каза:

    пробвах кексчетата. харесахме ги

    а за бременноста – беше най-хубавото ми време, спокойно и уютно, и двата пъти

    много любов и всичко добро за теб и бебчето!

  19. Благодаря за рецептата! Изглежда много вкусно. Ще я опитам непременно. Чудя се дали би станало и с консервиран плод (т.е. компот от праскови) :)

  20. littlethingslife каза:

    Дора, благодаря за хубавите думи! Радвам се, че кексът ви е харесал.

    Здравейте Бельо. Мисля, че няма да има проблем да се направи с добре отцедени плодове от компот. Поздрави и ще се радвам да споделите как ви е харесал!

  21. Monique каза:

    Пробвах рецептата. Получи се уникален кекс, отдавна исках да направя точно такъв! Много благодаря и успехи :)

  22. golden_polly каза:

    Здравей, Мира! Ако знаеш как я издирвах точно тая рецепта тия дни :) и снощи я открих най-после – Ура! Днес забърках една дозичка – голямо щастие :)
    Преди година и нещо правех по 2-3 дози мъфини от тях, а се оказа че не съм си записала рецептата. Най-хубавото и е, че може да се забърка и без миксер, ако нямаш под ръка. Напоследък готвя все по-често и определено ще пробвам и други твои рецепти. Поздрави

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s