Клафути с кайсии

Вчера ми се щеше да си направя някакъв бърз и вкусен плодов сладкиш и тъкмо разглеждах черешовия щрудел на Ина от Ossigeno и се чудех дали да не отскоча до магазина за кори за баница, когато попаднах на крамбъла на Ива от Самодивска омая и се замислих дали пък да не направя крамбъл с едни малко не така добре узрели кайсии, които се озоваха покрай добре узрелите в торбичката ми на пазара.

Тогава се присетих, че от една година все се каня да направя тарт или клафути с кайсии, но някак си много бързо им минава времето, не мога да им се наситя да ги ям пресни, за да почна да ги готвя и както често се случва, „двама се карат – третият печели“ – в крайна сметка направих едно клафути дето му бях хвърлила око от миналата година.

По-долу следва рецептата.  В оригинала, който всъщност е за клафути със сливи, плодовете се запичат за 5 мин в 2 с.л. масло и 2 с.л. захар.  Направих тази процедура и с кайсиите, но те леко загубиха формата си и си мисля, че в случая с кайсиите, плодът е мек и за да стане приготвянето още по-бързо, спокойно можете да прескочите тази част от упражнението без да разваляте крайния резултат.

Клафути с кайсии

преди 1 година по това време: Тарт камамбер с латинки, Тиквички с песто от рукола и Ягодово клафути

рецепта La tartine gourmande

4 порции

2 яйца + 1 жълтък

200 г (2 ч.ч.)* прясно мляко, студено

55 г (1/2 ч.ч.) царевично нишесте/брашно

1/2 ч.ч. захар

500 г кайсии/сливи или друг костилков плод, на четвъртини, без костилката

100 г (1 ч.ч.) животинска сметана

2 с.л. масло + 2 с.л. захар за карамелизиране на плодовете (по желание)

* 1 ч.ч. от 100 мл.

Загрейте 2 с.л. масло в тиган, сложете подготвените плодове и добавете 2 с.л. захар.  Разбърквайте ги внимателно от време на време за 5 мин.  Отдръпнете от огъня (може да се пропусне за кайсиите).

Намажете с масло една голяма форма за тарта или малки огнеупорни купички и поръсете с малко захар.

Загрейте фурната на 200 градуса.

В средно голяма купа разбъркайте нишестето/брашното в млякото.

В по-голяма купа разбъркайте яйцата, добавете захарта и разбъркайте добре.  Добавете сметаната и разбъркайте.  Добавете млечно-нишестяната смес. 

Поставете плодовете във формата за тарт/купичките със сърцевината нагоре (соса от плодовете оставете на страни; с него можете да аранжирате клафутито при сервиране) и внимателно залейте с млечно-яйчната смес. 

Пече се около 30 мин до златисто.  След изваждане от фурната поръсете с малко пудра захар и сервирайте още топли.

Едва като преполових публикацията осъзнах, че и предишната публикация е за клафути :).  Все пак, макар с едно и също име тези две клафутита са доста различни на вкус и ви ги препоръчвам по различни причини.  Това клафути става по-бързо и лесно, а клафутито с вишни, макар да изисква малко повече внимание, е много вкусна и предпочитана от мен комбинация от леко киселеещ плод, сладкък крем и маслеността на основите.

Определено тези дни, когато на пазара има все повече сезонни плодове, въпросът не е дали, а кое по-напред да направи човек.  Има толкова много възможности.

Леки юлски дни ви желая и приятна седмица!

About these ads
This entry was posted in десерти, плодови, рецепти, френски, храна and tagged , . Bookmark the permalink.

14 отговора към Клафути с кайсии

  1. Eoc каза:

    Хихи, вярно е. Кое по-напред, и накрая все става така, че съм пропуснала нещо :) Точно си мислех кога е времето да си направя малко сладко от кайсии :)
    Пак хубава рецепта при теб!
    Поздрави, Мира и хубаво лято!

  2. fedora каза:

    Признавам, че още не съм правила досега този десерт. Много се помотвам и забравям – сигурно затова е така :))
    Чудесно изглежда, още повече, че е и с кайсии :)

    Хубав уикенд, Мира :)

  3. Dani каза:

    Мира, красиви, зареждащи снимки и толкова сочен десерт:)
    Добре ми подействаха!
    Поздрави и прохладен уикенд!

  4. Lety каза:

    Мира,
    Прекрасен десерт!
    Онзи ден и аз правих нещо сладичко с кайсии и сега чака ред за появяване в блога :) Наистина на пазара избора е богат и на плодове, и на зеленчуци – да се чуди човек, кое по-напред :)
    Снимките с цветята са чудесни!
    Сърдечен поздрав!

  5. DSdiva каза:

    Ох, какви хубави снимки, а аз не съм правила клафути, все отлагам, все се туткам…да видим докога ще му се назландисвам :)))) Божкееее, не е лесно да имаш кореспонденция със съседите, все ще прихвана нещо като термин :D :P

  6. Мечтай . com каза:

    Мира,
    аз тъкмо се организирах да приготвя клафути с вишни, а сега и с кайсии, ще трябва да крадна от нещо друго време, за да опитам да направя толкова вкусотии…проблемът ми е главно съдинките, в които да приготвя рецептата, трябва да са нисички ли съдове ли||?

    • littlethingslife каза:

      Мариана, тези две клафутита бих ти препоръчала да направиш или във форма за тарталети или в една тавичка (около 20-25 см). Целта е да се изпече кремообразната смес добре за даденото време. Ако използваш тавичка само ще увеличиш малко времето за печене.

      В същото време, ако правиш клафутито с ягоди, към което съм дала линк по-горе – то става по-гъстичко, така че за него не беше проблем да го излея във форми за мъфини или огнеупорни чашки. Приятно готвене и ще се радвам да ви харесат клафутитата :).

  7. littlethingslife каза:

    Зори, сладко от кайсии ми звучи много добре. Нямам достъп до толкова кайсии та да направя. Иначе ми е много любимо. Поздрави и хубава седмица!

    Инче, аз сега съм пробвала три различни рецепти. Нещо средно между крем карамел и кексче с плодове. Свежо като за сезона :). Поздрави и някой ден скоро може би ще стигна до твоя щрудел. Закупих корите :)

    Дани, дано и при вас на морето е бил прохладен този уикенд, макар че с тези температури ние заложихме на укриването от слънцето у дома :). Виждам, че бориш жегите с една разхлаждаща мента :). Много хубава идея. Поздрави и хубава седмица!

    Лети, ще ми е интересно да видя в какво си претворила кайсиите :). Снимките на цветя са от Родопите. Поздрави и хубава седмица от мен! :)

    ДИве, сега виждаш до какво доведоха колебанията ми :). Но да знаеш, че твоят крамбъл седи на дневен ред и с тези жежки дни, един такъв бърз и вкусен плодов десерт се котира много високо. Думата „назландисвам“ ли коментираше :). Баба ми, чието село е в планината Сакар, много я употребяваше, докато не съм я чувала в софийско или западна България. Поздрави и хубава седмица!

  8. Milena каза:

    О, изглежда толкова красиво и сочно! Майка ми правеше нещо подобно и ми е останал едни хубав ароматен спомен :-)

    Спорна и усмихната седмица, Мира :-)

  9. Ani каза:

    Мира, първо поздравления за публикацията в сп. „Домашна кухня“ и второ чудесна рецепта, така обичам кайсии:)))

  10. boryanailieva каза:

    Аххх, Мира! Всичко изглежда прекрасно! И морските снимки и разказ, клафутито с вишни предполагам ще ми стане любимо само не знам къде да намеря вишни… Освен да обера тази пред блока с риск да ме обвинят и мен в кражба…:) Клафутито с кайсии предполагам също не е за изпускане, но и аз като теб предпочитам да си ги хапвам сурови. Да видим дали ще успея с вишните и веднага ще се отчета с резултат :) Поздрави и прохлада от мен :)

  11. Diana каза:

    Много ароматен и нежен десерт, и чудесни снимки, Мира!
    Поздрави, свежо и спокойно лято, Диана

  12. Много лек десерт, ароматен и фин, точно за лятото си приготвила, Мира! Прегръдки

  13. littlethingslife каза:

    Милена, Ани, Боряна, Дианка и Еве, радвам се, че ви харесва рецептата!

    Ани, благодаря ти! Видях и твоята публикация! Честито и на теб! :)

    Борянка, нито на пазара ни, нито в плод зеленчука до нас продават вашни и открих едни съвсем случайно малко настрани от квартала ни и ги мъкнах 20 мин по едно нанагорнище барабар с коремчето (което си мъкна по принцип тия дни:), но какво ли не прави мотивацията (или чревоугодничеството :). Поздрави и ще ми е приятно да чуя отзивите ти. Поздрави и хубави почивни дни!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s