Ягодово клафути

От известно време гледам рецепти за клафути тук-таме и идеята за сладкиш с повече плодове и тесто, което напомня за палачинка много ми хареса.  Не можах да дочакам първите череши и вчера го направих с ягоди.

Свежо, пролетно, лесно и вкусно е (мислех си, че този блог трябва да се казва „бързо, лесно, вкусно“, тъй като изтъквам поне едно от тези предимства на всяка представена тук рецепта :).

Рецептата е за 4-5 купички, но за моя изненада се хареса на И. и дори се зададе въпроса дали не може да се приготвя в тавичка.  Аз, разбира се, бях малко против тавичката – по-красиво ми се стори в купички, а и не знаеш колко си изял, което все пак си е въпрос, който човек не е лошо да следи, но като разгледах днес някои други рецепти за клафути открих, че клафути по-често се прави в тавичка отколкото в купички, така че ще пробвам и така другия път.

Направих клафутито снощи и го снимах в около 20:30 ч, т.е. светлината не беше достатъчна.  Тази сутрин успях да снимам едничката останала купичка, но след престоя в хладилника клафутито изглеждаше малко по-различно.

Ето и рецептата:

Ягодово клафути

по рецепта на La Tartine Gourmande

4-5 купички

3 яйца

200 г ягоди, почистени и нарязани на 4

1/3 ч. светло кафява захар

1/2 ч. пълномаслено мляко

1/4 ч. царевично нишесте

1/2 семена от ванилова шушулка (1 пак. ванилия на прах)

кората на 1 портокал, настъргана фино

1/2 ч. бадемово брашно (или смлени бадеми с по-голяма част от захарта)

2 с.л. пудра захар + допълнително за поръсване

масло за намазване на купичките

*Всички размери по-горе са за голяма чаша за чай побираща 240 мл вода

В купа изсипах половината от млякото и в нея разтворих след разбиване с тел нишестето.  Оставих на страна.

Измерих половин чаша бланширани бадеми (защото нямах бадемово брашно) и заедно с половината захар и 2 с.л. пудра захар ги смелих в кухненския робот до възможно най-ситно.

В средно голяма купа разбих яйцата с останалата захар 1-2 минути, добавих ванилията (семената от ванилия), настърганата портокалова кора и бадемовото брашно.  Смесих ги добре, след което добавих разтвореното нишесте и остатъка от прясното мляко.

Загрях фурната до 180 градуса, измих ягодите и ги нарязах на четвъртинки или половинки според размера.  Намазних 5 купички с масло и разполових половината от ягодите в тях.  Разпределих сместа равномерно в купичките, но така че да не надвишава 2/3 от размера им.  Добавих останалите ягоди.

Пекох 25 минути, след което ги охладих на стайна температура.  Като се поохладиха ги поръсих с пудра захар и така ги хапнахме.

Приятна почивка ви желая и лека седмица :).

About these ads
This entry was posted in десерти, плодови, рецепти, сладкиши, кексове и кексчета, френски, храна and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

13 отговора към Ягодово клафути

  1. Dani каза:

    Маги, много ти е апетитно клафути-то
    И снимките ти са прекрасни.
    Твоята рецепта е по-различна и за това става в купичка :))
    Хубава нова седмица!

    • littlethingslife каза:

      Дани, радвам се, че ти харесват снимките. Право да си кажа, аз колкото рецепти съм видяла до момента за клафути, все са различни, което е добре. Означава, че ни очакват много експерименти и все ще ни харесва :)

  2. Lety каза:

    Ооооо, това изглежда вкусно! Ще опитам непременно.
    Рецептата за тиквичките вече изпробвах – станаха страхотни. Толкова простичка и вкусна рецепта беше, а мисля че тази също ще е такава. Това доказва, че нещо, за да е хубаво, не винаги трябва да е сложно, засукано и да изисква много време в кухнята.
    Благодаря за хубавите рецепти!
    Спорна седмица!

    • littlethingslife каза:

      Лети, много ме радва, че си пробвала тиквичките и са ти харесали. То и животът ни е такъв, че все търсим бързо, лесно, вкусно :). Спорна седмица и на теб!

  3. Dani каза:

    Здравей Станимира,
    блогът ти е прекрасен! Клафути-то е прекрасно, не съм пробвала този десерт, но изглежда изкушаващо лесно и вкусно!

    Поздрави и ще те навестявам често,
    Дани

    • littlethingslife каза:

      Дани, радвам се, че ти харесва блогът ми. И аз следя твоя с удоволствие. Много ще ми е полезен, ако реша да тръгна по пътя на тортите. Все още само гледам :). Поздрави!

  4. Eoc каза:

    Допада ми много, ще опитам :)
    Поздрави, Мира и слънчева и усмихната нова седмица от мен :)

  5. Пепеляшка каза:

    Привет, мривет !
    /както казва Пипи-дългото чорапче/
    Това Клафути ми допадна, ще го пробвам тия дни непременно.
    Спорна нова седмица!
    Пепеляшка

    • littlethingslife каза:

      Мария, радвам се, че ти харесва. Исках да те питам нещо, между другото, че блогът ти нещо не приема коментарите ми :). Гухарчето – направо така ли го режеш на салата, без да го накисваш или попарваш? и до кога е добре да се бере – преди да започне на цъфти или може и след това? много ми харесват снимките от вашия двор, на децата ти и последните колажи с морето, рибата и картините. Замирисва на море. Поздрави и приятни дни!

  6. Diana каза:

    Мира,
    чудесна рецепта и впечатляващо представяне -
    в много цвят, настроение и изкушаващи снимки.
    Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

  7. Pingback: Клафути с кайсии | малки неща

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s